Menu

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

12 Σεπτεμβρίου 2017

Η Χαμένη Ευκαιρία της Σούδας

Άρθρο στην "Καθημερινή"

Η Χαμένη Ευκαιρία της Σούδας
Η χαμένη ευκαιρία της Σούδας

Του Θανάση Π. Δαβάκη*

Διάβασα με εξαιρετικό ενδιαφέρον το άρθρο του κ. Βασίλη Νέδου («Καθημερινή», 31/8/2017) σχετικά με τη δημοσίευση (ΦΕΚ 125 Α΄/29.8.2017) των ρηματικών διακοινώσεων που αφορούν στην μονοετή μόνο ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν από το 1990.

Ως γνωστόν, η ετήσια επέκταση της ισχύος της συμφωνίας αποτελεί μία τυπικά αναγκαία ενέργεια που προκύπτει από το ίδιο το περιεχόμενό της. Όμως, γνωρίζουμε πλέον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προτείνει την ανανέωση της συμφωνίας με διευρυμένο χρονικό ορίζοντα, γεγονός που απαιτεί την εκ νέου έγκριση και των δύο πλευρών και μπορεί, συνεπώς, να είναι αντικείμενο νέων διαπραγματεύσεων.

Όπως γράφαμε στην «Κ» της 27ης Μαΐου, η Ελλάδα επιθυμεί τη διαρκή και σθεναρή παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και έχει κάθε συμφέρον να επεκταθεί χρονικά η συγκεκριμένη συμφωνία. Ταυτόχρονα, όμως, η διαδικασία διαπραγμάτευσης που ακολούθησε την αμερικανική πρόταση αποτελούσε ιδανική ευκαιρία για να συζητηθεί το ενδεχόμενο συνδρομής των ΗΠΑ στην κάλυψη ορισμένων κρίσιμων και επειγόντων αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και για τη γενικότερη, ουσιαστική εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών διμερών αμυντικών σχέσεων.

Προς τούτο, ήταν αναγκαίο να εκπληρωθούν δύο συνθήκες: Πρώτον, η κυβέρνηση στο σύνολό της να ξεπεράσει τις ιδεοληπτικές της αγκυλώσεις και, δεύτερον, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να σταματήσει να εκμεταλλεύεται το θέμα με εντυπωσιασμούς «εσωτερικής κατανάλωσης».

Αποδείχθηκε ότι ζητούσαμε πολλά από τον κ. Καμμένο: αντί να προχωρήσει με εχεμύθεια και διακριτικότητα στις απαιτούμενες διαπραγματεύσεις, ο κ. υπουργός επέλεξε δυστυχώς τη συνήθη τακτική του με το να διατυμπανίζει μέσω δημοσίων δηλώσεων το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας. Ήδη από τον Απρίλιο του 2017, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου, δήλωνε ότι γίνονταν προετοιμασίες για την υπογραφή της επέκτασης της συμφωνίας από ένα σε πέντε έτη. Σχετική αναφορά έκανε και το Μάιο, ενώ τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση για τα 70 χρόνια λειτουργίας του αμερικανικού Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας, ανέφερε ότι η Ελλάδα επεξεργάζεται θετικά τη χρονική παράταση της συμφωνίας για περισσότερα έτη, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τις αντίστοιχες αμερικανικές αρχές εργάζεται προς αυτό το σκοπό και ότι σύντομα οι δύο πλευρές θα ήταν έτοιμες να υπογράψουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η δημόσια αναφορά έγινε παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είχαν ήδη από τις 19 Μαΐου καταθέσει και τυπικά στο υπουργείο Εξωτερικών την επίσημη πρόταση για ανανέωση της ισχύος της συμφωνίας για χρονικό διάστημα ενός έτους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκτιμήσεις του κ. Καμμένου αποδεικνύονται αβάσιμες και οι δεσμεύσεις του απολύτως αναξιόπιστες. Ούτε είναι πρώτη φορά που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας για να εξυπηρετήσει τις πολιτικές του σκοπιμότητες. Είναι, όμως, λυπηρό να θυσιάζονται σημαντικές ευκαιρίες ενίσχυσης των Ε.Δ. στο βωμό της πολιτικής επικοινωνίας και της δημιουργίας εντυπώσεων.
Καλούμε για πολλοστή φορά τον κ. υπουργό Εθνικής Άμυνας να είναι πιο συγκρατημένος στο μέλλον, ειδικά σε θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας και των κρίσιμων εξωτερικών σχέσεων της χώρας.

*Ο Θανάσης Π. Δαβάκης είναι βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.
Print
«Οκτώβριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2829301234
5678
2255

Συνάντηση Δαβάκη - Βερούτη με Καραμανλή

Συνάντηση εργασίας είχαν σήμερα ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.
Read more
91011
121314
2256

Συνάντηση με τον Κώστα Τσιάρα

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, για τα θέματα που απασχολούν τον Δικηγορικό Σύλλογο Σπάρτης αλλά και τους δικαστικούς υπαλλήλους, είχε πρόσφατα ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης.
Read more
15161718
1920
2257

Παρέμβαση στη Βουλή για τα κρούσματα COVID-19 στη Λακωνία

Την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας Βλαχιώτη και Νεαπόλεως, την αύξηση των κλιμακίων του ΕΟΔΥ και τον καθορισμό συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων φορέων, ζήτησε με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα κορωνοϊού, χθες βράδυ στη Βουλή ,ο Θανάσης Δαβάκης.
Read more
2122
2258

Δαβάκης προς Βορίδη: Δώστε ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα.

Την οικονομική ενίσχυση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, όπως τα ελαιοτριβεία και οι τυποποιητικές μονάδες, που δεν συμπεριλήφθηκαν στις πρόσφατες Προσκλήσεις των Περιφερειών της χώρας για χρηματοδότηση με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, με Ερώτησή του στη Βουλή.
Read more
232425
2627282930311
2345678
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset