Menu

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

10 Οκτωβρίου 2017

Αξιοποίηση του μη αναγκαίου επιχειρησιακά υλικού: Απαντήσεις ζητά ο Δαβάκης

Ερώτηση στη Βουλή

Αξιοποίηση του μη αναγκαίου επιχειρησιακά υλικού: Απαντήσεις ζητά ο Δαβάκης

Tο θέμα του ύψους των εσόδων από την αξιοποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας και π. υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Θανάσης Δαβάκης, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό, κ. Πάνο Καμμένο. Μετά την κατάθεση της Ερώτησης, ο κ. Δαβάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Ως γνωστόν, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πώληση, ανταλλαγή ή μίσθωση μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού. Τα έσοδα από αυτήν τη διαδικασία διατίθενται υποχρεωτικώς για την κάλυψη εξοπλιστικών αναγκών του εκάστοτε Γενικού Επιτελείου από το οποίο προέρχεται το αξιοποιούμενο υλικό.

Με δεδομένη, λοιπόν, την προοπτική της αξιοποίησης του μη επιχειρησιακά αναγκαίου υλικού για την κάλυψη τρεχόντων εξοπλιστικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες ο κ. υπουργός έχει μέχρι σήμερα προβεί ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αξιοποίησης πλεονασματικού υλικού και το ύψος των εσόδων που έχει καταφέρει να εξασφαλίσει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Δαβάκη:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

Τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΘΕΜΑ:

Έσοδα από αξιοποίηση επιχειρησιακά μη αναγκαίου υλικού

Το άρθρο 107 του Ν. 3978/2011, έτσι όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 34 του Ν. 4407/2016, δίνει το δικαίωμα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πώληση, ανταλλαγή ή μίσθωση επιχειρησιακά μη αναγκαίου στρατιωτικού υλικού. Επιπροσθέτως, στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση εγγράφονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πλέον του ανώτατου ορίου των πιστώσεών του και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών του Γενικού Επιτελείου στο οποίο ανήκει ο εν λόγω εξοπλισμός.

Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπ’ όψη την ενδεχόμενη συνεισφορά της αξιοποίησης του μη επιχειρησιακά αναγκαίου υλικού στην κάλυψη τρεχόντων εξοπλιστικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες ο κ. υπουργός έχει μέχρι σήμερα προβεί ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αξιοποίησης πλεονασματικού υλικού και το ύψος των εσόδων που έχει καταφέρει να εξασφαλίσει.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

1.     Πόσες συμβάσεις αξιοποίησης μη επιχειρησιακά αναγκαίου υλικού βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό διαδικασία σύναψης:

α.     με διακρατικές συμφωνίες,

β.     βάσει ειδικών διαδικαστικών κανόνων διεθνών οργανισμών,

γ.      με ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό,

δ.     με κλειστό πλειοδοτικό διαγωνισμό,

ε.     με διαπραγμάτευση με προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης ή

στ.       με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης;

2.     Πόσες συμβάσεις έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί; Ποιο το συνολικό ύψος των σχετικών εσόδων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας;

3.     Για κάθε μία από τις ανωτέρω συμβάσεις (ολοκληρωμένες και υπό σύναψη), τι ημερομηνία φέρει η απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων (Σ.Α.ΓΕ.) με την οποία το σχετικό υπό αξιοποίηση υλικό χαρακτηρίζεται ως μη επιχειρησιακά αναγκαίο;

Ο Ερωτών βουλευτής

 

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

 

Print
«Ιανουάριος 2021»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031
2277

Στο Ειδικό Σχολείο Σπάρτης ο Δαβάκης

Επίσκεψη στο Ειδικό Σχολείο της Σπάρτης, στο Συκαράκι, πραγματοποίησε πρόσφατα ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. Σκοπός της ήταν η συνεργασία με τη διευθύντρια, Σοφία Παινέση, στο πλαίσιο της προσπάθειας μετεγκατάστασης του Σχολείου σε καταλληλότερο χώρο.
Read more
123
45678910
1112
2278

Εμβολιασμοί KAI στα Κέντρα Υγείας της Λακωνίας

Επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, είχε πριν λίγο ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης για το θέμα των εμβολιασμών των πολιτών ΚΑΙ στα Κέντρα Υγείας. Μετά την επικοινωνία αυτή, ο Λάκωνας βουλευτής ανέφερε:
Read more
131415
2279

Ιστορική στιγμή για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας η απόκτηση των Rafale

Ως μία «δυνατή, ταχεία και μακροπρόθεσμη ένεση ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας στο πεδίο της αεροπορικής κυριαρχίας» χαρακτήρισε την απόκτηση από τη χώρα μας των αεροσκαφών Rafale, ο βουλευτής Λακωνίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής Θανάσης Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χθες το απόγευμα στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Read more
16
2280

Συνάντηση για τα προβλήματα του ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών Λακωνίας

Συνάντηση με την Προϊσταμένη του ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών (πρώην ΟΑΕΕ) στη Σπάρτη, κ. Νότα Κοντογιάννη, είχε σήμερα το πρωί ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, με σκοπό την ενημέρωσή του για τα τρέχοντα προβλήματα που απασχολούν την υπηρεσία.

Read more
17
1819
2281

Ιστορική η επέκταση των δυτικών χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Ιστορική χαρακτήρισε την επέκταση των δυτικών χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.
Read more
2021222324
25262728293031
1234567
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset