Menu

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

31 Οκτωβρίου 2018

Μειωμένα ποσά επιδοτήσεων για τους Λάκωνες παραγωγούς. Ξεκαθαρίστε επιτέλους τα προβλήματα των δασικών χαρτών. Σας είχαμε προειδοποιήσει…

Μειωμένα ποσά επιδοτήσεων για τους Λάκωνες παραγωγούς. Ξεκαθαρίστε επιτέλους τα προβλήματα των δασικών χαρτών.  Σας είχαμε προειδοποιήσει…

Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν με την πληρωμή της βασικής ενίσχυσης του 2018, εξαιτίας κυρίως της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ζητά με Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Στην Ερώτησή του ο κ. Δαβάκης επισημαίνει ότι πολλοί Λάκωνες παραγωγοί πήραν λιγότερα χρήματα από αυτά που περίμεναν, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί σχετικά με την πληρωμή και άλλων αγροτικών ενισχύσεων που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα.

Τέλος ο κ. Δαβάκης υπενθύμισε ότι είχε προειδοποιήσει την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ένα χρόνο πριν, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσε η προχειρότητα με την οποία χειρίστηκε η Κυβέρνηση τη διαδικασία της ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ.Δαβάκη

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ:

Προβλήματα στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του 2018

Η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του 2018 ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για τους Λάκωνες παραγωγούς εξαιτίας των μειωμένων ποσών που είδαν να λαμβάνουν, ενώ «έτρεφαν» ελπίδες ότι αυτή τη χρονιά τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

Φέτος, τα προβλήματα προέκυψαν τόσο από τον έλεγχο επιλεξιμότητας των αγροτεμαχίων μέσω τηλεπισκόπησης που πραγματοποιήθηκε σε ένα μεγάλο τμήμα της Λακωνίας, όσο κυρίως και από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Εμείς εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ένα χρόνο πριν (η υπ’αριθμ. 7217/13-7-2017 Ερώτησή μας στη Βουλή), για να λάβουμε την απάντηση ότι τα προβλήματα θα λύνονταν με την έκδοση της υπ’ αριθμ. 158298/3670/4-7-2017 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) μέσω της οποίας θα εφαρμόζονταν οι διατάξεις για την τακτοποίηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, σε περιοχές που είχαν ήδη αναρτηθεί Δασικοί Χάρτες.

Το αποτέλεσμα όμως διαψεύδει την Κυβέρνηση. Και τούτο γιατί σε πολλούς δικαιούχους κατεβλήθησαν μικρότερα ποσά από αυτά που περίμεναν, ενώ είναι άγνωστο με ποιο τρόπο και πότε θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Ταυτόχρονα, υπάρχει και ο φόβος να «επηρεαστεί» με αυτό τον τρόπο και η καταβολή άλλων ενισχύσεων όπως η εξισωτική ή οι συνδεδεμένες και ειδικές ενισχύσεις, που αναμένεται να καταβληθούν προσεχώς.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1.   Πόσοι Λάκωνες παραγωγοί πληρώθηκαν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης του 2018 και  ποιο είναι το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε;

2.   Αντίστοιχα, πόσοι Λάκωνες παραγωγοί πληρώθηκαν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης του 2017 και ποιο είναι το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε;

3.   Πόσοι Λάκωνες παραγωγοί δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης του 2018 και για ποιο λόγο;

4.   Πόσοι Λάκωνες παραγωγοί δεν πληρώθηκαν ή πληρώθηκαν με μειωμένα ποσά εξαιτίας της ανάρτησης των δασικών χαρτών;

5.   Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών;

6.   Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία των ενστάσεων;

7.   Θα πραγματοποιηθούν πληρωμές επιδοτήσεων για παρελθόντα έτη το προσεχές διάστημα;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

Print
«Νοέμβριος 2019»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
456
1202

Ένα καλό νέο!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, υπέγραψε χθες την έγκριση πίστωσης 265.000 ευρώ για εργασίες στο Δικαστικό Μέγαρο της Σπάρτης. Καιρός τώρα να κοιτάξουμε και απέναντι για την αποκατάσταση του παλαιού Πρωτοδικείου...
Read more
7
1203

Με πρωτοβουλία Δαβάκη συνάντηση Βρούτση με στελέχη των Λακωνικών συνεταιρισμών εσπεριδοειδών

Συνάντηση είχαν σήμερα το πρωί ο υπουργός Εργασίας, κύριος Γιάννης Βρούτσης, με εκπροσώπους των Λακώνων παραγωγών εσπεριδοειδών, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη.
Read more
8910
11
1204

Ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: Ως ρεσιτάλ υποκρισίας τις χαρακτηρίζει ο Δαβάκης!

Με ανακοίνωσή τους, οι βουλευτές Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ – του κόμματος που πήρε τη Νοσηλευτική Σχολή από τη Σπάρτη – κατηγορούν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για την απόφασή της να αναστείλει τη λειτουργία 37 Πανεπιστημιακών Τμημάτων, μεταξύ των οποίων και τριών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Read more
12131415
1205

Επικυρώνεται και νομοθετικά η μεγάλη προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου για τον τόπο μας!

Τις ευχαριστίες του προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) εξέφρασε χθες από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της επικύρωσης της προσφοράς του Ιδρύματος για την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου της Σπάρτης.
Read more
1617
18192021222324
2526272829301
2345678
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset