Menu

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

14 Νοεμβρίου 2018

Χαώδες το κενό μεταξύ των υποσχέσεων και των πράξεων του κ. Καμμένου. Μεγάλο το πλήγμα στην αξιοπιστία του θεσμού του ΥΕΘΑ.

Δήλωση

Χαώδες το κενό μεταξύ των υποσχέσεων και των πράξεων του κ. Καμμένου. Μεγάλο το πλήγμα στην αξιοπιστία του θεσμού του ΥΕΘΑ.

Στις 24 Οκτωβρίου 2018, κατέθεσα Ερώτηση προς τον κ. υπουργό Εθνικής Άμυνας με ένα σύνολο 45 ερωτημάτων για την πορεία υλοποίησης 18 δεσμεύσεων που έχει εξαγγείλει τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια που βρίσκεται στη θέση αυτή.

Η απάντηση του κ. Καμμένου αναδεικνύει με τον πιο εμφανή τρόπο τη μεγάλη απόσταση που πρέπει ακόμη να καλυφθεί μέχρι να υλοποιηθεί έστω και ένα μικρό ποσοστό των υποσχέσεών του.

Η έκθεση των πεπραγμένων για το χρονικό διάστημα 2015 – 2018, η οποία απεστάλη ως συνημμένη στο κείμενο της απάντησης, αναφέρει ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί από την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) 14 ηλεκτρονικοί πλειοδοτικοί διαγωνισμοί ακινήτων, οι οποίοι έχουν αποφέρει συνολικά περίπου 14 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα 300 εκατ. ευρώ ανά έτος που ο κ. Καμμένος είχε ανακοινώσει – βασιζόμενος μάλιστα σε «συντηρητικούς», κατ’ αυτόν, υπολογισμούς – ότι η ΥΠΑΑΠΕΔ θα εισέπραττε μόνο μέσα στο 2017.

Αδιευκρίνιστη παραμένει η τύχη της εφαρμογής της νυχτερινής αποζημίωσης, η οποία νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση με τυμπανοκρουσίες αλλά ακόμη δεν έχει προχωρήσει, ενώ αναπάντητο παραμένει και το τι μέλλει γενέσθαι με την εξαγγελία περί εξαγοράς του συνόλου των δανείων, πράσινων και κόκκινων, του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού.

Η απάντηση δεν περιλαμβάνει κάτι νεότερο για την πολυδιαφημιζόμενη ήδη από τον Απρίλιο του 2016 επένδυση στις Φλέβες, συνολικής αναμενόμενης αξίας (σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καμμένου) 3,6 δισ. ευρώ και απόδοσης 100 εκατ. ευρώ ετησίως για το Πολεμικό Ναυτικό.

Άγνωστα παραμένουν ακόμη και το πλήθος και το είδος των συμβάσεων και παραγγελιών που, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καμμένο, είχαν βρεθεί «στα συρτάρια» των κρατικών Αμυντικών Βιομηχανιών και μπορούσαν άμεσα να υλοποιηθούν.

Κρίνοντας με βάση την απουσία από το κείμενο της απάντησης οποιασδήποτε σχετικής αναφοράς, το ταξίδι του κ. υπουργού στη Ρωσία στα τέλη Οκτωβρίου πρέπει να υπήρξε άκαρπο, τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα της παραγωγής τυφεκίων τύπου Καλάσνικοφ στις εγκαταστάσεις της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ, στο οποίο είχε αναφερθεί σε συζήτηση στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας το Μάιο του 2016.

Ουδέν νεότερο και από το μέτωπο των εξοπλιστικών και ειδικότερα από το 1,1 δισ. που η κυβέρνηση δήλωνε στις αρχές Απριλίου 2018 ότι έψαχνε για να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ομιχλώδες παραμένει επίσης και το συνολικό ύψος των εισπράξεων από τη διάθεση επιχειρησιακά μη αναγκαίου υλικού.

Τα ανωτέρω αποτελούν ένα τμήμα των διαπιστώσεων που ανακύπτουν και των αποριών που προκαλούνται ακόμη και στον πιο καλόπιστο και προσεκτικό αναγνώστη της απάντησης του κ. Καμμένου στα 45 ερωτήματα που του απηύθυνα.

Το ερώτημα αν οι 18 δεσμεύσεις του κ. Καμμένου προέκυψαν – κατά τη συνήθη ρητορική της κυβέρνησης – από «αυταπάτες» ή ήταν συνειδητές προσπάθειες εμπαιγμού και παραπλάνησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σε τελική ανάλυση αδιάφορο. Το πλήγμα που η αξιοπιστία του θεσμού του υπουργού Εθνικής Άμυνας έχει υποστεί τα τρία και πλέον τελευταία χρόνια είναι, δυστυχώς, σε κάθε περίπτωση μεγάλο.

Print
«Μάρτιος 2019»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2526
1173

Επίσπευση διαδικασιών, προκαταβολή έναντι των αποζημιώσεων και de minimis ζητά ο Δαβάκης για τον παγετό στο Δήμο Μονεμβασίας

Την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν και στο Δήμο Μονεμβασίας από τον παγετό της 6ηςΙανουαρίου 2019, ζητά με Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ.Θανάσης Δαβάκης.
Read more
27
1174

Ομιλία στη Βουλή για θέματα πολιτισμού: Το Μουσείο της Σπάρτης και άλλα ζητήματα πολιτισμού για τη Λακωνία.

Με αφορμή τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης λαμβάνοντας το λόγο αναφέρθηκε εκτός των άλλων και στην έναρξη των διαδικασιών κατασκευής του Νέου Μουσείου της Σπάρτης, ζητώντας τη συνδρομή της Πολιτείας όσον αφορά τη χρηματοδότηση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής του μελέτης.
Read more
28123
4567
1175

Πιέζει ο Δαβάκης για το αρχοντικό Ματάλα στη Σπάρτη

Νέα Ερώτηση για την αναπαλαίωση και την αποκατάσταση του κτηρίου της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Σπάρτης (αρχοντικό Ματάλα) κατέθεσε προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.
Read more
8910
11121314
1176

Ποια η συμμετοχή της ΜΟ.Μ.ΚΑ. στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών;

Το εύρος της συμμετοχής της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟ.Μ.ΚΑ.) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών από φυσικές καταστροφές διερευνά με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής Λακωνίας και π. ΥΦΕΘΑ, κ. Θανάσης Δαβάκης.
Read more
151617
18192021222324
25262728293031
1234567
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset