Menu

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

26 Φεβρουαρίου 2019

Επίσπευση διαδικασιών, προκαταβολή έναντι των αποζημιώσεων και de minimis ζητά ο Δαβάκης για τον παγετό στο Δήμο Μονεμβασίας

Ερώτηση στη Βουλή

Επίσπευση διαδικασιών, προκαταβολή έναντι των αποζημιώσεων και de minimis ζητά ο Δαβάκης για τον παγετό στο Δήμο Μονεμβασίας
Την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν και στο Δήμο Μονεμβασίας από τον παγετό της 6ης Ιανουαρίου 2019, ζητά με Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ.Θανάσης Δαβάκης.

Στην Ερώτησή του ο κ.Δαβάκης, εξαιτίας των πάγιων καθυστερήσεων όσον αφορά την καταβολή των αποζημιώσεων, ζητά από τον Υπουργό να χορηγηθεί προκαταβολή έναντι της αποζημίωσης προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των πληγέντων, καθώς επίσης και το πάγωμα των οφειλών προς τις Τράπεζες, το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ. Επίσης ο κ. Δαβάκης ζητεί και την καταβολή κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis), για τους πληγέντες παραγωγούς.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης του κ.Δαβάκη.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς του Δήμου Μονεμβασίας από τον παγετό της 6/1/2019

Ο παγετός της 6ηςΙανουαρίου 2019 προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες στην Δημοτική και Τοπική Κοινότητα Μολάων και Ασωπού του Δήμου ΜονεμβασίαςΣυγκεκριμένα επλήγησαν εσπεριδοειδή, όπως μανταρίνια ποικιλίας ορτανίκ και πορτοκάλια ποικιλίας μέρλιν, ναβαλίνες, κλημεντίνες, νόβα και βαλέντσια, καθώς επίσης και ελαιόδεντρα.

Μόλις το προηγούμενο διάστημα ξεκίνησαν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για όλες τις καλλιέργειες, πλην των βαλέντσια που πρέπει να προηγηθεί η εμπορία τους.

Επειδή η πρόσφατη εμπειρία αναφορικά με το χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων είναι απαγοητευτική, αφού μπορεί να ξεπεράσει και τον ένα χρόνο, σκόπιμο θα ήταν να υπάρξουν ενέργειες που θα ανακουφίσουν τώρα τους πληγέντες παραγωγούς, όπως μια προκαταβολή έναντι της αποζημίωσης. Επιπλέον, η Πολιτεία αναγνωρίζοντας την έκταση του προβλήματος στην περιοχή που επλήγη, θα μπορούσε να προχωρήσει στο πάγωμα των οφειλών των πληγέντων παραγωγών προς τις Τράπεζες, το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, με τους παραγωγούς να διαθέτουν σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους, να πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την ακαρπία και να καλούνται να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κόστη παραγωγής, την υπερφορολόγηση και την οικονομική κρίση, το ΥΠΑΑΤ πρέπει να προχωρήσει σε μια ουσιαστική κίνηση στήριξης, όπως η καταβολή κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis). Αυτό θα αποτελέσει μια έμπρακτη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Λακωνίας, γιατί οι αγρότες έχουν χορτάσει από λόγια, ευχολόγια καιδικαιολογίες που μεταθέτουν τα προβλήματα του αγροτικού τομέα στο μέλλον.

Ερωτάται συνεπώς ο κ.Υπουργός:
  1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς;
  2. Θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για να δοθεί προκαταβολή, έναντι της αποζημίωσης, στους πληγέντες παραγωγούς;
  3. Θα αναλάβει πρωτοβουλία για να ‘παγώσουν’ οι οφειλές στις Τράπεζες, το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, των παραγωγών που επλήγησαν;
  4. Σχεδιάζει να στηρίξει οικονομικά τους πληγέντες παραγωγούς δίνοντας ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) στο άμεσο μέλλον;
Print
«Νοέμβριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2627282930311
2345678
9
2261

Συνάντηση με τους επιχειρηματίες της εστίασης

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και Μέλη του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης, είχε χθες το μεσημέρι (9/11/2020) ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, με αντικείμενο τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Read more
101112131415
16
2264

Και πάλι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων ο Θανάσης Δαβάκης

Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦ.Α.ΛΑΚ.) βρέθηκε χθες (16/11) το πρωί για ακόμη μία φορά ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης.
Read more
171819202122
23
2265

Απάντηση της Νίκης Κεραμέως για το παλαιό Πρωτοδικείο της Σπάρτης

Αναλυτική ενημέρωση για την πορεία της αποκατάστασης του Παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης, έλαβε πρόσφατα από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης.
Read more
24
2266

Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Καστορείου

Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Καστορείου πραγματοποίησε χθες ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης με σκοπό το συντονισμό των επόμενων βημάτων που στοχεύουν στην ενίσχυσή του.
 
Read more
2526272829
30123456
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset