Menu

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

26 Φεβρουαρίου 2019

Επίσπευση διαδικασιών, προκαταβολή έναντι των αποζημιώσεων και de minimis ζητά ο Δαβάκης για τον παγετό στο Δήμο Μονεμβασίας

Ερώτηση στη Βουλή

Επίσπευση διαδικασιών, προκαταβολή έναντι των αποζημιώσεων και de minimis ζητά ο Δαβάκης για τον παγετό στο Δήμο Μονεμβασίας
Την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν και στο Δήμο Μονεμβασίας από τον παγετό της 6ης Ιανουαρίου 2019, ζητά με Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ.Θανάσης Δαβάκης.

Στην Ερώτησή του ο κ.Δαβάκης, εξαιτίας των πάγιων καθυστερήσεων όσον αφορά την καταβολή των αποζημιώσεων, ζητά από τον Υπουργό να χορηγηθεί προκαταβολή έναντι της αποζημίωσης προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των πληγέντων, καθώς επίσης και το πάγωμα των οφειλών προς τις Τράπεζες, το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ. Επίσης ο κ. Δαβάκης ζητεί και την καταβολή κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis), για τους πληγέντες παραγωγούς.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης του κ.Δαβάκη.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς του Δήμου Μονεμβασίας από τον παγετό της 6/1/2019

Ο παγετός της 6ηςΙανουαρίου 2019 προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες στην Δημοτική και Τοπική Κοινότητα Μολάων και Ασωπού του Δήμου ΜονεμβασίαςΣυγκεκριμένα επλήγησαν εσπεριδοειδή, όπως μανταρίνια ποικιλίας ορτανίκ και πορτοκάλια ποικιλίας μέρλιν, ναβαλίνες, κλημεντίνες, νόβα και βαλέντσια, καθώς επίσης και ελαιόδεντρα.

Μόλις το προηγούμενο διάστημα ξεκίνησαν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για όλες τις καλλιέργειες, πλην των βαλέντσια που πρέπει να προηγηθεί η εμπορία τους.

Επειδή η πρόσφατη εμπειρία αναφορικά με το χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων είναι απαγοητευτική, αφού μπορεί να ξεπεράσει και τον ένα χρόνο, σκόπιμο θα ήταν να υπάρξουν ενέργειες που θα ανακουφίσουν τώρα τους πληγέντες παραγωγούς, όπως μια προκαταβολή έναντι της αποζημίωσης. Επιπλέον, η Πολιτεία αναγνωρίζοντας την έκταση του προβλήματος στην περιοχή που επλήγη, θα μπορούσε να προχωρήσει στο πάγωμα των οφειλών των πληγέντων παραγωγών προς τις Τράπεζες, το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, με τους παραγωγούς να διαθέτουν σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους, να πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την ακαρπία και να καλούνται να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κόστη παραγωγής, την υπερφορολόγηση και την οικονομική κρίση, το ΥΠΑΑΤ πρέπει να προχωρήσει σε μια ουσιαστική κίνηση στήριξης, όπως η καταβολή κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis). Αυτό θα αποτελέσει μια έμπρακτη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Λακωνίας, γιατί οι αγρότες έχουν χορτάσει από λόγια, ευχολόγια καιδικαιολογίες που μεταθέτουν τα προβλήματα του αγροτικού τομέα στο μέλλον.

Ερωτάται συνεπώς ο κ.Υπουργός:
  1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς;
  2. Θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για να δοθεί προκαταβολή, έναντι της αποζημίωσης, στους πληγέντες παραγωγούς;
  3. Θα αναλάβει πρωτοβουλία για να ‘παγώσουν’ οι οφειλές στις Τράπεζες, το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, των παραγωγών που επλήγησαν;
  4. Σχεδιάζει να στηρίξει οικονομικά τους πληγέντες παραγωγούς δίνοντας ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) στο άμεσο μέλλον;
Print
«Μάιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
27282930123
4
1219

Συνάντηση με τους γεωπόνους της Λακωνίας για την επανεκκίνηση του πρωτογενούς τομέα

Συνάντηση με το Γεωπονικό Σύλλογο Λακωνίας πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης. Συμμετείχαν ο Πρόεδρος Γιώργος Μπουραζάνης, η Αντιπρόεδρος Μαριλένα Χρυσαδάκου, ο Γραμματέας Χρύσανθος Κωστάκος. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θοδωρής Βερούτης. Βασικά θέματα της συζήτησης ήταν η παρούσα κατάσταση στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής και τα μέτρα που μπορούν και πρέπει να ληφθούν για την επανεκκίνησή του. 
Read more
567
1220

Για την αποκατάσταση της Αλήθειας για το πώς λύθηκε το θέμα της Ελαφονήσου

Για την αποκατάσταση της Αλήθειας, η ανακοίνωση της Δημάρχου για το πώς λύθηκε το θέμα της Ελαφονήσου. Την ευχαριστώ για τη συνεργασία..!
Read more
8910
1221

Αγοράζουμε λακωνικά! Στηρίζουμε τις λακωνικές επιχειρήσεις!

Με αφορμή τη σταδιακή επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και επιχειρήσεων, ο κ. Δαβάκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε τα ακόλουθα:
Read more
11
1222

Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας ο Θανάσης Δαβάκης

Συνάντηση εργασίας είχε σήμερα το πρωί με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ), κ. Ευαγγελία Πάντου, ο βουλευτής κ. Θανάσης Δαβάκης.
Read more
121314151617
18
1227

Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Σπάρτης

Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.
Read more
192021222324
25262728293031
1234567
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset