Menu

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

26 Φεβρουαρίου 2019

Επίσπευση διαδικασιών, προκαταβολή έναντι των αποζημιώσεων και de minimis ζητά ο Δαβάκης για τον παγετό στο Δήμο Μονεμβασίας

Ερώτηση στη Βουλή

Επίσπευση διαδικασιών, προκαταβολή έναντι των αποζημιώσεων και de minimis ζητά ο Δαβάκης για τον παγετό στο Δήμο Μονεμβασίας
Την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν και στο Δήμο Μονεμβασίας από τον παγετό της 6ης Ιανουαρίου 2019, ζητά με Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ.Θανάσης Δαβάκης.

Στην Ερώτησή του ο κ.Δαβάκης, εξαιτίας των πάγιων καθυστερήσεων όσον αφορά την καταβολή των αποζημιώσεων, ζητά από τον Υπουργό να χορηγηθεί προκαταβολή έναντι της αποζημίωσης προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των πληγέντων, καθώς επίσης και το πάγωμα των οφειλών προς τις Τράπεζες, το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ. Επίσης ο κ. Δαβάκης ζητεί και την καταβολή κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis), για τους πληγέντες παραγωγούς.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης του κ.Δαβάκη.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς του Δήμου Μονεμβασίας από τον παγετό της 6/1/2019

Ο παγετός της 6ηςΙανουαρίου 2019 προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες στην Δημοτική και Τοπική Κοινότητα Μολάων και Ασωπού του Δήμου ΜονεμβασίαςΣυγκεκριμένα επλήγησαν εσπεριδοειδή, όπως μανταρίνια ποικιλίας ορτανίκ και πορτοκάλια ποικιλίας μέρλιν, ναβαλίνες, κλημεντίνες, νόβα και βαλέντσια, καθώς επίσης και ελαιόδεντρα.

Μόλις το προηγούμενο διάστημα ξεκίνησαν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για όλες τις καλλιέργειες, πλην των βαλέντσια που πρέπει να προηγηθεί η εμπορία τους.

Επειδή η πρόσφατη εμπειρία αναφορικά με το χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων είναι απαγοητευτική, αφού μπορεί να ξεπεράσει και τον ένα χρόνο, σκόπιμο θα ήταν να υπάρξουν ενέργειες που θα ανακουφίσουν τώρα τους πληγέντες παραγωγούς, όπως μια προκαταβολή έναντι της αποζημίωσης. Επιπλέον, η Πολιτεία αναγνωρίζοντας την έκταση του προβλήματος στην περιοχή που επλήγη, θα μπορούσε να προχωρήσει στο πάγωμα των οφειλών των πληγέντων παραγωγών προς τις Τράπεζες, το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, με τους παραγωγούς να διαθέτουν σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους, να πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την ακαρπία και να καλούνται να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κόστη παραγωγής, την υπερφορολόγηση και την οικονομική κρίση, το ΥΠΑΑΤ πρέπει να προχωρήσει σε μια ουσιαστική κίνηση στήριξης, όπως η καταβολή κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis). Αυτό θα αποτελέσει μια έμπρακτη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Λακωνίας, γιατί οι αγρότες έχουν χορτάσει από λόγια, ευχολόγια καιδικαιολογίες που μεταθέτουν τα προβλήματα του αγροτικού τομέα στο μέλλον.

Ερωτάται συνεπώς ο κ.Υπουργός:
  1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς;
  2. Θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για να δοθεί προκαταβολή, έναντι της αποζημίωσης, στους πληγέντες παραγωγούς;
  3. Θα αναλάβει πρωτοβουλία για να ‘παγώσουν’ οι οφειλές στις Τράπεζες, το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, των παραγωγών που επλήγησαν;
  4. Σχεδιάζει να στηρίξει οικονομικά τους πληγέντες παραγωγούς δίνοντας ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) στο άμεσο μέλλον;
Print
«Νοέμβριος 2019»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
456
1202

Ένα καλό νέο!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, υπέγραψε χθες την έγκριση πίστωσης 265.000 ευρώ για εργασίες στο Δικαστικό Μέγαρο της Σπάρτης. Καιρός τώρα να κοιτάξουμε και απέναντι για την αποκατάσταση του παλαιού Πρωτοδικείου...
Read more
7
1203

Με πρωτοβουλία Δαβάκη συνάντηση Βρούτση με στελέχη των Λακωνικών συνεταιρισμών εσπεριδοειδών

Συνάντηση είχαν σήμερα το πρωί ο υπουργός Εργασίας, κύριος Γιάννης Βρούτσης, με εκπροσώπους των Λακώνων παραγωγών εσπεριδοειδών, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη.
Read more
8910
11
1204

Ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: Ως ρεσιτάλ υποκρισίας τις χαρακτηρίζει ο Δαβάκης!

Με ανακοίνωσή τους, οι βουλευτές Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ – του κόμματος που πήρε τη Νοσηλευτική Σχολή από τη Σπάρτη – κατηγορούν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για την απόφασή της να αναστείλει τη λειτουργία 37 Πανεπιστημιακών Τμημάτων, μεταξύ των οποίων και τριών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Read more
12131415
1205

Επικυρώνεται και νομοθετικά η μεγάλη προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου για τον τόπο μας!

Τις ευχαριστίες του προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) εξέφρασε χθες από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της επικύρωσης της προσφοράς του Ιδρύματος για την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου της Σπάρτης.
Read more
1617
18192021222324
2526272829301
2345678
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset