Menu

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

25 Νοεμβρίου 2016

Ακαρπία και δάκος στη βουλή από το Δαβάκη

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή

Ακαρπία και δάκος στη βουλή από το Δαβάκη

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  Π. ΔΑΒΑΚΗΣ

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

 

25/11/2016

 Ακαρπία και δάκος στη βουλή από το Δαβάκη

Το σοβαρό πρόβλημα της μειωμένης ελαιοπαραγωγής λόγω της ακαρπίας αλλά και εκείνο του δάκου, φέρνει με Επίκαιρη Ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας  κ. Θανάσης Δαβάκης.

Ο κ. Δαβάκης ζητά την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων αγροτών καθώς επίσης και την αλλαγή του τρόπου κατανομής των κονδυλίων για την καταπολέμηση του δάκου και της όλης διαδικασίας γενικότερα.

Ακολουθεί η Ερώτηση του κ. Δαβάκη:

Η φετινή ελαιοσυγκομιδή σε πολλές περιοχές της Χώρας, όπως στη Λακωνία, επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των παραγωγών για μια κακή ελαιοπαραγωγική χρονιά, λόγω της ακαρπίας των ελαιοδένδρων, που είχε ήδη παρατηρηθεί. Σε αυτή τη κατάσταση προστέθηκε ώς τελειωτικό «χτύπημα» και η μεγάλη ζημιά από το δάκο.

Το φαινόμενο της ακαρπίας, το είχαμε επισημάνει από τόν Ιούνιο τού τρέχοντος έτους, με Αναφορά μας (υπ’ αριθμ.2443/24-6-2016 ΠΑΒ) πρός τή πολιτική ηγεσία τού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας να πληροφορηθούμε τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.

Από τήν απάντηση του αρμόδιου υπουργού, ενημερωθήκαμε, ότι ήταν σε γνώση του Υπουργείου και μάλιστα είχε συσταθεί Επιτροπή που εξέδωσε πόρισμα που επιβεβαίωνε το φαινόμενο της μειωμένης καρπόδεσης σε όλη την Επικράτεια. Μάλιστα ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες ζημιές θα μπορούσαν να ενταχθούν σέ Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ.

Μέ αυτά τα δεδομένα:Τή τεράστια οικονομική ζημιά τής μειωμένης καί από τό δάκο παραγωγής καί με ζητήματα που αφορούν πλέον καί στή διαδικασία τών ψεκασμών, που αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος λανθασμένη, προκύπτει άμεσα η ανάγκη να εξευρεθούν λύσεις τόσο για το αντιστάθμισμα τών απωλειών όσο καί γιά τήν αλλαγή του τρόπου κατανομής τών ποσών πού δίδονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στίς Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις γιά τή δακοκτονία .

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1.  Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να μετριαστούν κατά το δυνατόν οι τεράστιες απώλειες στο εισόδημα των ελαιοκαλλιεργητών;

2.  Προτίθεται  να προχωρήσει σε διαδικασία αποζημίωσης των ελαιοκαλλιεργητών  μέσω του προγράμματος των ΚΟΕ, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ;

3.  Προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο αποζημίωσης μέσω των ενισχύσεων «ήσσονος σημασίας» (κανόνας de minimis);

4.  Προτίθεται νά επανεξετάσει το τρόπο κατανομής τών ποσών στίς Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις γιά τή δακοκτονία αλλά  καί το τρόπο τής εκτέλεσής της;


Ο ερωτών βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

 

 

Print
«Νοέμβριος 2019»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
456
1202

Ένα καλό νέο!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, υπέγραψε χθες την έγκριση πίστωσης 265.000 ευρώ για εργασίες στο Δικαστικό Μέγαρο της Σπάρτης. Καιρός τώρα να κοιτάξουμε και απέναντι για την αποκατάσταση του παλαιού Πρωτοδικείου...
Read more
7
1203

Με πρωτοβουλία Δαβάκη συνάντηση Βρούτση με στελέχη των Λακωνικών συνεταιρισμών εσπεριδοειδών

Συνάντηση είχαν σήμερα το πρωί ο υπουργός Εργασίας, κύριος Γιάννης Βρούτσης, με εκπροσώπους των Λακώνων παραγωγών εσπεριδοειδών, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη.
Read more
8910
11
1204

Ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: Ως ρεσιτάλ υποκρισίας τις χαρακτηρίζει ο Δαβάκης!

Με ανακοίνωσή τους, οι βουλευτές Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ – του κόμματος που πήρε τη Νοσηλευτική Σχολή από τη Σπάρτη – κατηγορούν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για την απόφασή της να αναστείλει τη λειτουργία 37 Πανεπιστημιακών Τμημάτων, μεταξύ των οποίων και τριών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Read more
121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset