Menu

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

1 Δεκεμβρίου 2020

Να ενταχθούν όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες-ελαιοκαλλιεργητές στην αποζημίωση για την πανδημία.

Να ενταχθούν όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες-ελαιοκαλλιεργητές στην αποζημίωση για την πανδημία.
Την ένταξη όλων των κατά κύριο επάγγελμα ελαιοκαλλιεργητών που για τυπικούς λόγους αποκλείονται από το Μέτρο 21 του ΥΠΑΑΤ, ζητά με την κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης.

Σχετικά με το πρόβλημα που έχει ανακύψει ο Λάκωνας βουλευτής δήλωσε:

Αύριο λήγει και η παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στο Μέτρο 21 των ελαιοκαλλιεργητών της χώρας, που αποτελεί μια σημαντική ενίσχυση σε αυτόν το κρίσιμο κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής.

Όμως, πολλοί ελαιοκαλλιεργητές διαπιστώνουν ότι έχουν αποκλειστεί από το Μέτρο εξαιτίας του ότι δεν είχαν εγγραφεί έως τις 31/8/2020 στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ πληρούν όλες τις άλλες προϋποθέσεις.

Πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ πρέπει να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να συμπεριληφθούν και αυτοί οι παραγωγοί στο εν λόγω μέτρο, ενισχύοντας έτσι την αποτελεσματικότητα αυτής της καθ’ όλα σωστής πρωτοβουλίας στήριξης του πρωτογενούς τομέα και προστασίας του από τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς πανδημίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Δαβάκη:
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
ΘΕΜΑ: «Ένταξη όλων των κατά κύριο επάγγελμα ελαιοκαλλιεργητών στην οικονομική στήριξη λόγω πανδημίας»
 
Τα δυο μέτρα στήριξης του ελαιοκομικού τομέα που εκδόθηκαν πρόσφατα από το ΥΠΑΑΤ είναι πράγματι μια σημαντική ενίσχυση του κλάδου εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας.

Όμως στην πρόσκληση του Μέτρου 21 με τίτλο «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που αφορά στους καλλιεργητές της ελαιοποιήσιμης ελιάς, υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα που χρήζει άμεσης παρέμβασης.

Συγκεκριμένα, πολλοί κατά κύριο επάγγελμα αγρότες διαπιστώνουν, ότι δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στο Μέτρο, εξαιτίας της προϋπόθεσης που θέτει η Πρόσκληση και απαιτεί οι δικαιούχοι να είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, μέχρι την 31/8/2020 που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των  φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Πολλοί όμως από αυτούς αμέλησαν ή καθυστέρησαν να εγγραφούν ή να επικαιροποιήσουν την εγγραφή τους στο ΜΑΕΕ, γιατί δεν γνώριζαν την υποχρεωτικότητα της εγγραφής με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την ενίσχυση αυτή.

Είναι επιβεβλημένο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να προβεί στις απαραίτητες  ενέργειες, ώστε αφενός να συμπεριληφθούν και οι αποκλειόμενοι αγρότες στο εν λόγω μέτρο και αφετέρου να εξαλειφθεί μια προφανής αδικία η οποία υπονομεύει την καθ’ όλα σωστή πολιτική στήριξης του πρωτογενούς τομέα εν μέσω πανδημίας.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να ενταχθούν στο Μέτρο 21 και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δεν πρόλαβαν να εγγραφούν ή δεν επικαιροποίησαν την εγγραφή τους εγκαίρως στο ΜΑΕΕ;
 
Ο ερωτών βουλευτής
 
Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.
Print
«Ιανουάριος 2021»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031
2277

Στο Ειδικό Σχολείο Σπάρτης ο Δαβάκης

Επίσκεψη στο Ειδικό Σχολείο της Σπάρτης, στο Συκαράκι, πραγματοποίησε πρόσφατα ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. Σκοπός της ήταν η συνεργασία με τη διευθύντρια, Σοφία Παινέση, στο πλαίσιο της προσπάθειας μετεγκατάστασης του Σχολείου σε καταλληλότερο χώρο.
Read more
123
45678910
1112
2278

Εμβολιασμοί KAI στα Κέντρα Υγείας της Λακωνίας

Επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, είχε πριν λίγο ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης για το θέμα των εμβολιασμών των πολιτών ΚΑΙ στα Κέντρα Υγείας. Μετά την επικοινωνία αυτή, ο Λάκωνας βουλευτής ανέφερε:
Read more
131415
2279

Ιστορική στιγμή για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας η απόκτηση των Rafale

Ως μία «δυνατή, ταχεία και μακροπρόθεσμη ένεση ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας στο πεδίο της αεροπορικής κυριαρχίας» χαρακτήρισε την απόκτηση από τη χώρα μας των αεροσκαφών Rafale, ο βουλευτής Λακωνίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής Θανάσης Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χθες το απόγευμα στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Read more
16
2280

Συνάντηση για τα προβλήματα του ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών Λακωνίας

Συνάντηση με την Προϊσταμένη του ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών (πρώην ΟΑΕΕ) στη Σπάρτη, κ. Νότα Κοντογιάννη, είχε σήμερα το πρωί ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, με σκοπό την ενημέρωσή του για τα τρέχοντα προβλήματα που απασχολούν την υπηρεσία.

Read more
17
18192021222324
25262728293031
1234567
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset