Menu

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

4 Μαρτίου 2021

Προτάσεις για την αναβάθμιση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής

Προτάσεις για την αναβάθμιση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής

Δέσμη προτάσεων για την αναβάθμιση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής κατέθεσε ο Πρόεδρός της, βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στο νομοσχέδιο για τις αμυντικές προμήθειες.

«Η ισχύουσα θεσμική διαδικασία εξοπλιστικού σχεδιασμού και προγραμματισμού έχει θεσπιστεί με κριτήριο την εξισορρόπηση μεταξύ των αμυντικών αναγκών που επιβάλλει το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, των εξελίξεων στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας και των περιορισμών που επιβάλλει η οικονομική και δημοσιονομική πραγματικότητα», παρατήρησε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Δαβάκης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αποστολή της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής είναι να ασκεί την εποπτεία των πολιτών – οι οποίοι και χρηματοδοτούν την όλη υπόθεση –  καθώς και να αποτελεί το χώρο διαμόρφωσης της μακροχρόνιας πολιτικής συναίνεσης και στρατηγικής συνέχειας, που επιβάλλεται από τη φύση των αμυντικών προμηθειών και από το γεγονός ότι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων ξεπερνά κατά πολύ την τετραετή κυβερνητική θητεία.

Για την αναβάθμιση λοιπόν του σημαντικού αυτού έργου της Επιτροπής Εξοπλιστικών, ο Θανάσης Δαβάκης κατέθεσε τις ακόλουθες προτάσεις:

Α. Να προβλέπεται η κατάθεση στα μέλη της Επιτροπής των αντιτύπων της Δομής Δυνάμεων, του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών και του Κυλιόμενου Προγραμματισμού Συμβάσεων Στρατιωτικού Εξοπλισμού.

Β. Να τυποποιηθεί το περιεχόμενο των διαβαθμισμένων ενημερωτικών εκθέσεων που τα μέλη της Επιτροπής λαμβάνουν ώστε για κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού να περιέχουν όλες τις ακόλουθες ενότητες και πληροφορίες:

·        Την περιγραφή του αμυντικού προβλήματος.

·        Τα κριτήρια επιλογής.

·        Τις διαθέσιμες εναλλακτικές στην εγχώρια και διεθνή αγορά μαζί με το εκτιμώμενο κόστος του κύκλου ζωής τους.

·        Αναλυτική εισήγηση για την προτεινόμενη εξοπλιστική λύση που να βασίζεται στα προαναφερθέντα κριτήρια.

·        Πρόταση για το επιθυμητό επίπεδο ασφάλειας εφοδιασμού.

·        Παρουσίαση για τη συμβατότητα με την Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική.

Γ. Να προβλέπεται σε ετήσια βάση η κατάθεση των ακόλουθων επιπλέον διαβαθμισμένων εγγράφων στα μέλη της Επιτροπής:

·        Έκθεση για την πορεία υλοποίησης του συνόλου των προγραμμάτων στρατιωτικού εξοπλισμού για τα οποία η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει.

·        Έκθεση για τις στρατιωτικές απειλές κατά της ασφάλειας και των συμφερόντων της χώρας.

·        Αναλυτικό πίνακα με τις προγραμματισμένες δαπάνες για στρατιωτικό εξοπλισμό για όλο το έτος.

Δ. Να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη της Επιτροπής να ζητούν τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με τη διαχείριση και την προστασία των διαβαθμισμένων εγγράφων.

Ο κ. Δαβάκης υπογράμμισε ότι οι προτάσεις αυτές δεν επιβαρύνουν το ΥΠΕΘΑ με επιπλέον έργο, καθώς οι ανωτέρω πληροφορίες είναι στην πλειοψηφία τους ήδη διαθέσιμες στα σχετικά εσωτερικά διαδικαστικά του έγγραφα και τα θεσμικά κείμενά του.

Αντιθέτως, όπως ανέφερε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Λάκωνας βουλευτής, «οι προτάσεις αυτές, οι οποίες συναντώνται και στις καλές πρακτικές άλλων κρατών, θα βελτιώσουν τη συμβολή της Επιτροπής Εξοπλιστικών στον αμυντικό σχεδιασμό, θα εμπλουτίσουν τη θεσμική της μνήμη, θα ενισχύσουν τη διαφάνεια, θα συνεισφέρουν στον ουσιώδη δημόσιο διάλογο και θα συμβάλουν στη διαμόρφωση στρατηγικής συνέχειας και πολιτικής συναίνεσης γύρω από το κρίσιμο θέμα των εξοπλιστικών δαπανών.»

Print
«Απρίλιος 2021»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2930311234
5678
2308

Να επικεντρωθούμε στην προώθηση των οδικών έργων στη Λακωνία

Με αφορμή την επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Λακωνίας (Ο.Ε.Β.Ε.Λ) σχετικά με τις πληροφοριακές πινακίδες των νέων αυτοκινητοδρόμων και της σχετικής συζήτησης που προκάλεσε, ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης δήλωσε τα εξής:

Read more
9
2309

Στον ΕΛΓΑ Τριπόλεως για τις αποζημιώσεις των Λακώνων παραγωγών

Συνάντηση με τον περιφερειακό Διευθυντή του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, Ηλία Αγγελόπουλο, είχε σήμερα Παρασκευή 9 Απριλίου ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης, για να πληροφορηθεί σχετικά με την εξέλιξη των διαδικασιών εκτίμησης και αποζημίωσης των ζημιών, που τους τελευταίους μήνες έχουν συμβεί σε διάφορες περιοχές της Λακωνίας.

Read more
1011
1213
2310

Συνάντηση εργασίας Κατσαφάδου – Δαβάκη

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας, Κώστα Κατσαφάδο, είχε ο Θανάσης Δαβάκης. Μετά τη συνάντηση, ο Λάκωνας βουλευτής δήλωσε:

Read more
141516
2311

Συνάντηση εργασίας Γεωργιάδη – Δαβάκη

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, είχε ο Θανάσης Δαβάκης. Μετά τη συνάντηση, ο Λάκωνας βουλευτής δήλωσε:
Read more
1718
19202122232425
262728293012
3456789
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset