Menu

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

13 Ιανουαρίου 2017

Δράσεις του ΕΣΠΑ για τους Νέους Επιστήμονες

Ερώτηση στη Βουλή

Δράσεις του ΕΣΠΑ για τους Νέους Επιστήμονες

13/1/2017


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

         

Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε η ανακοίνωση του προσωρινού καταλόγου των δυνητικών δικαιούχων της Δράσης «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» του ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και αυτό διότι από τις 16.193 αιτήσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων  εγκρίθηκαν μόλις 2.444, αφού εξαντλήθηκε η χρηματοδότηση.


Τα επιχειρηματικά σχέδια που προτάθηκαν αφορούσαν άνεργους πτυχιούχους που επιθυμούσαν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση και που αν εγκρίνονταν θα έδιναν διέξοδο σε πολλούς νέους ανθρώπους. Ο μεγάλος αριθμός των προτάσεων που κατατέθηκαν αποδεικνύει τη θέληση των νέων επιστημόνων να παραμείνουν στη χώρα τους και να αγωνιστούν, γι’ αυτό και η Πολιτεία οφείλει να δράσει άμεσα, σε μια περίοδο όπου το brain drain και γενικότερα η φυγή του ανθρώπινου κεφαλαίου έχει εξελιχθεί σε μάστιγα.


 Η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να επαναπροκηρύξει τη Δράση αυτή, ως άκρως επιτυχημένη, είναι μεν ένα θετικό βήμα, όμως αναγκαστικά θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο και επιπλέον οι ενδιαφερόμενοι θα επιβαρυνθούν με νέα έξοδα υποβολής των σχεδίων τους.

 Μια λύση που θα είχε άμεσο θετικό αντίκτυπο είναι να διατεθούν τώρα τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί για τη δεύτερη πρόσκληση υποβολής της συγκεκριμένης Δράσης, ώστε  να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότερα επενδυτικά σχέδια.


Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινήσουν άμεσα τη λειτουργία τους νέες επιχειρήσεις, δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες ανέργους για πρόσβαση στην αγορά εργασίας και μια προοπτική για το μέλλον.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.  Ποιος είναι ο αριθμός των επιχειρηματικών σχεδίων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Δράσης  για το Νομό Λακωνίας  και πόσα από αυτά ενεκρίθησαν;

2.  Πότε αναμένεται  να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των τελικών δικαιούχων;

3.  Προτίθεστε να αυξήσετε τον προϋπολογισμό της προκήρυξης, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότερα επενδυτικά σχέδια;

4.  Προτίθεστε να επαναπροκηρύξετε τη συγκεκριμένη Δράση και αν ναι, πότε και με τι ύψος δημόσιας δαπάνης;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

 

Print
 
«Αύγουστος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2728
2241

Συνάντηση με Χατζηδάκη για την πράσινη επένδυση του «Λακωνία»

Συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, είχαν χθες το απόγευμα ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης και ο Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών «Λακωνία», κ. Αντώνης Δικαιάκος.
Read more
29303112
3456
2242

Επίσκεψη Μενδώνη στη Λακωνία

Διήμερη επίσκεψη στη Λακωνία πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη. Κατά τη διάρκεια αυτής επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά και το Παλάτι των Δεσποτών, που εντάσσεται στο τρέχον ΕΣΠΑ, το Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Σπίτι της Ευρώπης, στα οποία θα γίνουν παρεμβάσεις με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, το αρχαίο θέατρο, που εντάσσεται στο τρέχον ΕΣΠΑ, και το χώρο του Χυμοφίξ, όπου θα ανεγερθεί το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο (ΝΑΜΣ). Παράλληλα, συγκάλεσε πο&
Read more
789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset