Menu

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

12 Ιανουαρίου 2017

Αποζημιώσεις στους Λάκωνες αγρότες για την ακαρπία και το δάκο

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή

Τα ζητήματα της δακοπροσβολής και της μειωμένης καρπόδεσης που οδήγησαν στην δραματική μείωση του εισοδήματος των Λακώνων αγροτών, συζητήθηκαν σήμερα στη βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάση Δαβάκη.


Ο κ. Δαβάκης τόνισε στον παριστάμενο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου ότι η φετινή ελαιοπαραγωγή ήταν μειωμένη δραματικά εξαιτίας της ακαρπίας και του δάκου, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνεται και από σχετικό έγγραφο του Δήμου Σπάρτης προς το ΥΠΑΑΤ με το οποίο ζητά την αποζημίωση των αγροτών εξαιτίας της ακαρπίας. Ο κ. Δαβάκης ζήτησε από τον κ. Υπουργό τον συντονισμό των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και του Υπουργείου για την αποζημίωση των αγροτών είτε μέσω ΠΣΕΑ είτε με την DE MINIMIS αποζημίωση καθώς επίσης και την αλλαγή του συστήματος δακοκτονίας, ούτως ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό. «Πρέπει επιτέλους να πάψει ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός να είναι στη μοίρα του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης ζητώντας τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτονται φαινόμενα όπως η ακαρπία και η δακοπροσβολή, τονίζοντας παράλληλα ότι η αποζημίωση των αγροτών μέσω ΠΣΕΑ είναι μια χρονοβόρα διαδικασία τεσσάρων και πλέον ετών μέχρις ότου δοθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους.


Στην απάντηση του ο κος Αποστόλου ανέφερε ότι όντως οι αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές που έχουν συσταθεί διαπίστωσαν σε όλη τη χώρα ότι υπήρξε μειωμένη καρπόδεση για τη φετινή χρονιά τονίζοντας παράλληλα ότι ο ΕΛΓΑ βάσει κανονισμού δεν μπορεί να δώσει αποζημιώσεις για την ακαρπία παρά μόνον μέσω ΠΣΕΑ, στα οποία όμως πρέπει να δοθεί σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να υπάρχει δυνατότητα δημοσιονομικής κάλυψης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε ότι αφορά την διαδικασία της δακοκτονίας ανέφερε ότι για το 2016 δόθηκαν 1.154.000 ευρώ για την Λακωνία, υποστηρίζοντας ότι το Υπουργείο είναι αρμόδιο μόνο για την κατανομή των κονδυλίων ενώ για την υπόλοιπη διαδικασία αρμόδιες είναι οι κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Επιπλέον επισήμανε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής της ζημίας από την ακαρπία ενώ στη συνέχεια υπάρχει πρόθεση από το Υπουργείο για σύνταξη σχετικού φακέλου που θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση.

 

Print
«Σεπτέμβριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
31
2246

Συνάντηση με την Εύη Παπαγεωργίου

Επισκέφθηκα πρόσφατα τη νέα Διοικητή του Νοσοκομείου της Σπάρτης, Εύη Παπαγεωργίου, για να την καλωσορίσω και να της ευχηθώ καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα. Η Εύη δεν είναι καινούργια. Διοίκησε το Νοσοκομείο μας και κατά την περίοδο 2013-2017, με ουσιαστικά αποτελέσματα, σαφές αποτύπωμα και το γνωρίζει καλά!
Read more
12
2247

Η πρωτοβουλία μου για το αεροδρόμιο της Σπάρτης συνεχίζεται

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοβουλία του βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη σχετικά με την προοπτική του αεροδρομίου της Σπάρτης. 
Read more
34
2248

Στον Προέδρο της ΡΑΕ για το φυσικό αέριο

Με σκοπό να ενημερωθεί από τη νέα διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), για το πότε και πώς θα επεκταθεί το φυσικό αέριο σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα στη Σπάρτη, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης συναντήθηκε χθες το πρωί με τον νέο Πρόεδρο της Αρχής, Αθανάσιο Δαγούμα.
Read more
56
789
2249

Η κυβέρνηση ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, ο Πρόεδρός της, βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, δήλωσε τα ακόλουθα:
Read more
10
2250

Συνάντηση με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ

Με αντικείμενο τα θέματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, παράγοντα κρίσιμο για την οικονομική ανάπτυξη της Λακωνίας, ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη.
Read more
11
2251

Συνάντηση Σκρέκα - Δαβάκη - ΤΟΕΒ Τρινάσου για το αρδευτικό δίκτυο

Συνάντηση εργασίας είχε χθες το μεσημέρι, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωσή του σχετικά με τη μέχρι τώρα πορεία και εξέλιξη του έργου εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου Τρινάσου, που λόγω αρμοδιότητας χειρίζεται ο υφυπουργός. Τον Θανάση Δαβάκη συνόδευε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΟΕΒ Τρινάσου, Γιώργος Λαδάς, ο Αντιπρόεδρος, Γιάννης Τσιμπίδης, και τα μέλη του Δ&Sigma
Read more
1213
14151617
2252

Συνομιλία με τον Λευτέρη Αυγενάκη στη Βουλή για το θέμα του Αστέρα Βλαχιώτη

Με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφέρθηκε ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, στη σύντομη συζήτηση που είχε με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στη Βουλή, για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης της Super League 2 και της Football League, ένα αίτημα που αφορά και τον Αστέρα Βλαχιώτη, ο οποίος θα αγωνίζεται από τη νέα περίοδο στις επαγγελματικές κατηγορίες:
Read more
181920
21222324252627
2829301234
567891011
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset