Menu

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

12 Ιανουαρίου 2017

Αποζημιώσεις στους Λάκωνες αγρότες για την ακαρπία και το δάκο

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή

Τα ζητήματα της δακοπροσβολής και της μειωμένης καρπόδεσης που οδήγησαν στην δραματική μείωση του εισοδήματος των Λακώνων αγροτών, συζητήθηκαν σήμερα στη βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάση Δαβάκη.


Ο κ. Δαβάκης τόνισε στον παριστάμενο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου ότι η φετινή ελαιοπαραγωγή ήταν μειωμένη δραματικά εξαιτίας της ακαρπίας και του δάκου, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνεται και από σχετικό έγγραφο του Δήμου Σπάρτης προς το ΥΠΑΑΤ με το οποίο ζητά την αποζημίωση των αγροτών εξαιτίας της ακαρπίας. Ο κ. Δαβάκης ζήτησε από τον κ. Υπουργό τον συντονισμό των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και του Υπουργείου για την αποζημίωση των αγροτών είτε μέσω ΠΣΕΑ είτε με την DE MINIMIS αποζημίωση καθώς επίσης και την αλλαγή του συστήματος δακοκτονίας, ούτως ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό. «Πρέπει επιτέλους να πάψει ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός να είναι στη μοίρα του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης ζητώντας τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτονται φαινόμενα όπως η ακαρπία και η δακοπροσβολή, τονίζοντας παράλληλα ότι η αποζημίωση των αγροτών μέσω ΠΣΕΑ είναι μια χρονοβόρα διαδικασία τεσσάρων και πλέον ετών μέχρις ότου δοθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους.


Στην απάντηση του ο κος Αποστόλου ανέφερε ότι όντως οι αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές που έχουν συσταθεί διαπίστωσαν σε όλη τη χώρα ότι υπήρξε μειωμένη καρπόδεση για τη φετινή χρονιά τονίζοντας παράλληλα ότι ο ΕΛΓΑ βάσει κανονισμού δεν μπορεί να δώσει αποζημιώσεις για την ακαρπία παρά μόνον μέσω ΠΣΕΑ, στα οποία όμως πρέπει να δοθεί σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να υπάρχει δυνατότητα δημοσιονομικής κάλυψης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε ότι αφορά την διαδικασία της δακοκτονίας ανέφερε ότι για το 2016 δόθηκαν 1.154.000 ευρώ για την Λακωνία, υποστηρίζοντας ότι το Υπουργείο είναι αρμόδιο μόνο για την κατανομή των κονδυλίων ενώ για την υπόλοιπη διαδικασία αρμόδιες είναι οι κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Επιπλέον επισήμανε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής της ζημίας από την ακαρπία ενώ στη συνέχεια υπάρχει πρόθεση από το Υπουργείο για σύνταξη σχετικού φακέλου που θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση.

 

Print
«Νοέμβριος 2019»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
456
1202

Ένα καλό νέο!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, υπέγραψε χθες την έγκριση πίστωσης 265.000 ευρώ για εργασίες στο Δικαστικό Μέγαρο της Σπάρτης. Καιρός τώρα να κοιτάξουμε και απέναντι για την αποκατάσταση του παλαιού Πρωτοδικείου...
Read more
7
1203

Με πρωτοβουλία Δαβάκη συνάντηση Βρούτση με στελέχη των Λακωνικών συνεταιρισμών εσπεριδοειδών

Συνάντηση είχαν σήμερα το πρωί ο υπουργός Εργασίας, κύριος Γιάννης Βρούτσης, με εκπροσώπους των Λακώνων παραγωγών εσπεριδοειδών, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη.
Read more
8910
11
1204

Ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: Ως ρεσιτάλ υποκρισίας τις χαρακτηρίζει ο Δαβάκης!

Με ανακοίνωσή τους, οι βουλευτές Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ – του κόμματος που πήρε τη Νοσηλευτική Σχολή από τη Σπάρτη – κατηγορούν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για την απόφασή της να αναστείλει τη λειτουργία 37 Πανεπιστημιακών Τμημάτων, μεταξύ των οποίων και τριών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Read more
12131415
1205

Επικυρώνεται και νομοθετικά η μεγάλη προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου για τον τόπο μας!

Τις ευχαριστίες του προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) εξέφρασε χθες από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της επικύρωσης της προσφοράς του Ιδρύματος για την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου της Σπάρτης.
Read more
1617
18192021222324
2526272829301
2345678
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset