Menu

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

12 Ιανουαρίου 2017

Αποζημιώσεις στους Λάκωνες αγρότες για την ακαρπία και το δάκο

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή

Τα ζητήματα της δακοπροσβολής και της μειωμένης καρπόδεσης που οδήγησαν στην δραματική μείωση του εισοδήματος των Λακώνων αγροτών, συζητήθηκαν σήμερα στη βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάση Δαβάκη.


Ο κ. Δαβάκης τόνισε στον παριστάμενο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου ότι η φετινή ελαιοπαραγωγή ήταν μειωμένη δραματικά εξαιτίας της ακαρπίας και του δάκου, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνεται και από σχετικό έγγραφο του Δήμου Σπάρτης προς το ΥΠΑΑΤ με το οποίο ζητά την αποζημίωση των αγροτών εξαιτίας της ακαρπίας. Ο κ. Δαβάκης ζήτησε από τον κ. Υπουργό τον συντονισμό των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και του Υπουργείου για την αποζημίωση των αγροτών είτε μέσω ΠΣΕΑ είτε με την DE MINIMIS αποζημίωση καθώς επίσης και την αλλαγή του συστήματος δακοκτονίας, ούτως ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό. «Πρέπει επιτέλους να πάψει ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός να είναι στη μοίρα του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης ζητώντας τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτονται φαινόμενα όπως η ακαρπία και η δακοπροσβολή, τονίζοντας παράλληλα ότι η αποζημίωση των αγροτών μέσω ΠΣΕΑ είναι μια χρονοβόρα διαδικασία τεσσάρων και πλέον ετών μέχρις ότου δοθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους.


Στην απάντηση του ο κος Αποστόλου ανέφερε ότι όντως οι αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές που έχουν συσταθεί διαπίστωσαν σε όλη τη χώρα ότι υπήρξε μειωμένη καρπόδεση για τη φετινή χρονιά τονίζοντας παράλληλα ότι ο ΕΛΓΑ βάσει κανονισμού δεν μπορεί να δώσει αποζημιώσεις για την ακαρπία παρά μόνον μέσω ΠΣΕΑ, στα οποία όμως πρέπει να δοθεί σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να υπάρχει δυνατότητα δημοσιονομικής κάλυψης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε ότι αφορά την διαδικασία της δακοκτονίας ανέφερε ότι για το 2016 δόθηκαν 1.154.000 ευρώ για την Λακωνία, υποστηρίζοντας ότι το Υπουργείο είναι αρμόδιο μόνο για την κατανομή των κονδυλίων ενώ για την υπόλοιπη διαδικασία αρμόδιες είναι οι κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Επιπλέον επισήμανε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής της ζημίας από την ακαρπία ενώ στη συνέχεια υπάρχει πρόθεση από το Υπουργείο για σύνταξη σχετικού φακέλου που θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση.

 

Print
«Ιανουάριος 2021»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031
2277

Στο Ειδικό Σχολείο Σπάρτης ο Δαβάκης

Επίσκεψη στο Ειδικό Σχολείο της Σπάρτης, στο Συκαράκι, πραγματοποίησε πρόσφατα ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. Σκοπός της ήταν η συνεργασία με τη διευθύντρια, Σοφία Παινέση, στο πλαίσιο της προσπάθειας μετεγκατάστασης του Σχολείου σε καταλληλότερο χώρο.
Read more
123
45678910
1112
2278

Εμβολιασμοί KAI στα Κέντρα Υγείας της Λακωνίας

Επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, είχε πριν λίγο ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης για το θέμα των εμβολιασμών των πολιτών ΚΑΙ στα Κέντρα Υγείας. Μετά την επικοινωνία αυτή, ο Λάκωνας βουλευτής ανέφερε:
Read more
131415
2279

Ιστορική στιγμή για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας η απόκτηση των Rafale

Ως μία «δυνατή, ταχεία και μακροπρόθεσμη ένεση ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας στο πεδίο της αεροπορικής κυριαρχίας» χαρακτήρισε την απόκτηση από τη χώρα μας των αεροσκαφών Rafale, ο βουλευτής Λακωνίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής Θανάσης Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χθες το απόγευμα στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Read more
16
2280

Συνάντηση για τα προβλήματα του ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών Λακωνίας

Συνάντηση με την Προϊσταμένη του ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών (πρώην ΟΑΕΕ) στη Σπάρτη, κ. Νότα Κοντογιάννη, είχε σήμερα το πρωί ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, με σκοπό την ενημέρωσή του για τα τρέχοντα προβλήματα που απασχολούν την υπηρεσία.

Read more
17
1819
2281

Ιστορική η επέκταση των δυτικών χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Ιστορική χαρακτήρισε την επέκταση των δυτικών χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.
Read more
2021222324
25262728293031
1234567
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset