Menu

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

14 Ιανουαρίου 2022

Πρόταση Δαβάκη για την υπογειοποίηση των καλωδίων ρεύματος στις ευάλωτες και τουριστικές περιοχές της Λακωνίας

Πρόταση Δαβάκη για την υπογειοποίηση των καλωδίων ρεύματος στις ευάλωτες και τουριστικές περιοχές της Λακωνίας

Υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Μάνη και την Μονεμβάσια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ζητά ο Θανάσης Δαβάκης με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην Ερώτησή του, ο κ. Δαβάκης εξαίρει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υπογειοποίηση και αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας σε 67 πρωτεύουσες νομών ανά την επικράτεια, ένα έργο ύψους κατ’ αρχήν 200 εκατ. ευρώ, το 50% του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στη συνέχεια, ο Λάκωνας βουλευτής υπογραμμίζει την ανάγκη το έργο αυτό να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, όπως ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και ο Δήμος Μονεμβασίας, που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ παρουσιάζουν σταθερά επαναλαμβανόμενες πτώσεις και διακοπές παροχής του δικτύου λόγω των καιρικών φαινομένων, της υγρασίας, των καθαλατώσεων στα γυμνά καλώδια αλλά και των πυρκαγιών.

Οι δύο αυτές περιοχές της Λακωνίας αποτελούν, μάλιστα, εμβληματικούς τόπους τουριστικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα τα φαινόμενα της αναξιοπιστίας του δικτύου να διασύρουν ουσιαστικά το με τις πολλές προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών και των δημοτικών αρχών, οικοδομημένο brand name τους, ενώ ειδικά η ευρύτερη περιοχή της Μάνης πλήττεται σχεδόν κάθε χρόνο και από καταστροφικές πυρκαγιές που συνεπιφέρουν και οικονομικό πλήγμα κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Για τους λόγους αυτούς – αλλά και για να ικανοποιηθεί ένα πολυετές αίτημα των κατοίκων των περιοχών αυτών, οι οποίοι εκφράζουν δικαίως την πικρία τους καθώς έχουν πλέον μάθει «να ζουν με αυτό το πρόβλημα», γεγονός απαράδεκτο για την εποχή μας – ο κ. Δαβάκης προτείνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και στον ΔΕΔΔΗΕ να συμπεριλάβουν στον προγραμματισμό τους την υπογειοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας σε επιλεγμένα σημεία της Μάνης και της Μονεμβασίας, καθώς και να εξετάσουν τυχόν παρεμβάσεις σε άλλα σημεία του δικτύου της Λακωνίας, που προκαλούν παρόμοια φαινόμενα και θα μπορούσαν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο προγραμματισμό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Δαβάκη:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

Τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:

Υπογειοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στους Δήμους Ανατολικής Μάνης και Μονεμβασίας

Μόλις πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας, η εξαιρετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, να υπογειοποιηθεί και να αναβαθμιστεί το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, σε 62 περιοχές της χώρας, τόσο αστικές, για να θωρακισθούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όσο και σε δάση για να προφυλαχθούν από τις δασικές πυρκαγιές.

Το σημαντικό αυτό έργο-όπως πληροφορούμαστε-αρχικού προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων ευρώ θα ξεκινήσει εντός των επομένων μηνών και θα είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα αντλήσει μέρος της χρηματοδότησής του, ύψους 100 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μάλιστα το σχέδιο αυτό θα προβλέπει την αντικατάσταση γυμνών καλωδίων εναέριων δικτύων μέσης τάσης, την υπογειοποίηση ή μετατόπιση του δικτύου σε δασικές περιοχές αλλά και την τοποθέτηση μονωτικών καλυμμάτων σε διάφορα στοιχεία του.

Στον κατάλογο των περιοχών, που με τη σύμπραξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπεται να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, βλέπουμε ότι αναφέρονται(και πολύ σωστά) πόλεις και πρωτεύουσες νομών όχι όμως και περιφερειακές περιοχές ιδιαίτερα ευάλωτες τόσο στα τοπικά καιρικά φαινόμενα όσο και στις σχεδόν σταθερά επαναλαμβανόμενες κατ’ έτος δασικές πυρκαγιές.

Αναφέρομαι επί παραδείγματι σε περιοχές όπως η Μάνη και η Μονεμβάσια, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ παρουσιάζουν σταθερά επαναλαμβανόμενες πτώσεις και διακοπές του δικτύου λόγω των καιρικών φαινομένων, της υγρασίας, των καθαλατώσεων στα γυμνά καλώδια αλλά και των πυρκαγιών.

Οι διαμαρτυρίες και η πικρία των κατοίκων των περιοχών αυτών, αγροτών, κτηνοτρόφων και επαγγελματιών της εστίασης και των ξενοδοχείων, είναι εδώ και δεκαετίες μία σταθερά επαναλαμβανόμενη θλιβερή κατάσταση, γιατί πλέον έχουν μάθει να «ζουν με το πρόβλημα», γεγονός απαράδεκτο για την εποχή μας!

Επειδή και οι δύο αυτές περιοχές της Λακωνίας αποτελούν εμβληματικούς τόπους τουριστικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος, που τα φαινόμενα της αναξιοπιστίας του δικτύου, διασύρουν ουσιαστικά το με τις πολλές προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών και των δημοτικών αρχών, οικοδομημένο brand name τους.

Επειδή η ευρύτερη περιοχή της Μάνης πλήττεται σχεδόν κάθε χρόνο και από καταστροφικές πυρκαγιές που συνεπιφέρουν και οικονομικό πλήγμα κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Προτείνω στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και στον ΔΕΔΔΗΕ ,να συμπεριλάβουν στον προγραμματισμό τους την υπογειοποίηση σε επιλεγμένα σημεία της Μάνης και της Μονεμβασίας, για τους λόγους που αναφέρονται ανωτέρω και να εξετάσουν και τυχόν παρεμβάσεις σε άλλα σημεία του δικτύου της Λακωνίας, που προκαλούν παρόμοια φαινόμενα και θα μπορούσαν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο προγραμματισμό.

Ερωτάται ο κύριος υπουργός:

1.     Για την συχνότητα των συνεχών διακοπών του ρεύματος στις συγκεκριμένες περιοχές. Να παρατεθούν τα σχετικά στοιχεία.

2.     Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόταση;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

Print
«Ιανουάριος 2022»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2728
4377

Δύο αναγκαίες προτάσεις για την επαγγελματική εκπαίδευση στη Λακωνία

Επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, κ. Γιώργο Βούτσινο, είχε ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, για τη δημιουργία των ειδικοτήτων του Βοηθού Νοσηλευτή και των Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων στο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Σπάρτης και στο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Γυθείου αντίστοιχα.
Read more
29303112
3456789
1011
4378

Ανακοινώθηκαν οι αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές του Αυγούστου στη Μάνη

Ανακοινώθηκε πριν λίγο από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, η ενεργοποίηση της ειδικής διαδικασίας για την οικονομική στήριξη μεταξύ άλλων και των αγροτών του Δήμου Ανατολικής Μάνης, των οποίων κάηκαν οι αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις.
Read more
12
4379

Συνάντηση Πλεύρη – Δαβάκη για τις υγειονομικές μονάδες της Λακωνίας

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, είχε σήμερα το πρωί ο Θανάσης Δαβάκης, με αντικείμενο τις ανάγκες των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Λακωνίας.

Read more
13
4380

Συνάντηση Πλακιωτάκη – Δαβάκη για τα ζητήματα των Λιμενικών αρχών της Λακωνίας

Συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη είχε χθες το μεσημέρι ο Θανάσης Δαβάκης, με αντικείμενο τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα Λιμεναρχεία της Λακωνίας.

Read more
14
4381

Πρόταση Δαβάκη για την υπογειοποίηση των καλωδίων ρεύματος στις ευάλωτες και τουριστικές περιοχές της Λακωνίας

Υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Μάνη και την Μονεμβάσια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ζητά ο Θανάσης Δαβάκης με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Read more
1516
1718192021
4382

Δαβάκης: Με απόφαση Μητσοτάκη ιδρύεται Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στη Νεάπολη Βοιών

Την τελική έγκρισή του για την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) στη Νεάπολη Βοιών έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες το μεσημέρι με τον βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη και τον Δήμαρχο Μονεμβασίας Ηρακλή Τριχείλη.

Read more
2223
24252627282930
31123456
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
gogoanime