Menu

Κοινοβούλιο

Νομοθετική Εργασία

14 Ιουλίου 2017

Ο Δαβάκης ζητά παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Ερώτηση στη Βουλή

Ο Δαβάκης ζητά παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2016, ζητά με Ερώτησή του στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης. Στην Ερώτησή του ο κ. Δαβάκης ζητά να δοθεί και νέα παράταση καθώς εκκρεμεί η υποβολή μεγάλου όγκου φορολογικών δηλώσεων, εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τους κωδικούς 037-038 του εντύπου Ε1 για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς:  τον Υπουργό Οικονομικών

            τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Σε λίγες ημέρες λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2016 και δυστυχώς ακόμα δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα σχετικά με τους κωδικούς 037-038 του εντύπου Ε1 για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα στείλει επικαιροποιημένα στοιχεία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να γίνει σωστή εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Δηλαδή τα εισοδήματα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων που δικαιούνται την έκπτωση φόρου ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκκρεμεί ακόμη και σήμερα μεγάλος αριθμός φορολογικών δηλώσεων αγροτών και όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι εφικτή η έγκαιρη υποβολή όλων αυτών των δηλώσεων μέχρι την καταληκτική ημερομηνία τις 17/7/2017.

Το γεγονός αυτό έχει και άλλες παράπλευρες συνέπειες όπως πχ. ότι δεν θα έχει υποβληθεί το έντυπο Α21 του ΟΓΑ έως τις 30/06/2017 και έτσι πολλοί αγρότες δεν θα λάβουν τη β’ δόση του οικογενειακού επιδόματος που δικαιούνται και που θα καταβληθεί τον Ιούλιο από τον ΟΓΑ όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Επιπρόσθετα, προβλήματα έχουν παρουσιαστεί και στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων  στο οποίο σπεύδουν μαζικά πολλοί αγρότες για να εγγραφούν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, τα οποία οφείλει άμεσα να επιλύσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συνεπώς είναι αναγκαία μια νέα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία και να μην προκύψουν φαινόμενα είτε εκπρόθεσμης υποβολής, είτε  υποβολής χωρίς το ευεργέτημα της έκπτωσης φόρου.

Συνεπώς ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

1.  Εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων;

2.  Πως προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπίσει τα λάθη που υπάρχουν στους κωδικούς 037-038 του εντύπου Ε1;

3.  Θα «ξεκλειδώσει» τους κωδικούς 037-038 του εντύπου Ε1;

4.  Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εύρυθμη λειτουργία του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων;

 

Ο Ερωτών βουλευτής

 

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

 

Print
«Οκτώβριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2829301
2254

Τρία Ερωτήματα για το Παλαιό Πρωτοδικείο Σπάρτης

Το «πότε» θα ξεκινήσουν επιτέλους, οι εργασίες για την αποκατάσταση του Παλαιού Πρωτοδικείου της Σπάρτης, ζητά να μάθει από την υπουργό Παιδείας κ.Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, με την  κατάθεση νέας Ερώτησης στη Βουλή.
Read more
234
567891011
12131415161718
1920
2257

Παρέμβαση στη Βουλή για τα κρούσματα COVID-19 στη Λακωνία

Την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας Βλαχιώτη και Νεαπόλεως, την αύξηση των κλιμακίων του ΕΟΔΥ και τον καθορισμό συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων φορέων, ζήτησε με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα κορωνοϊού, χθες βράδυ στη Βουλή ,ο Θανάσης Δαβάκης.
Read more
2122
2258

Δαβάκης προς Βορίδη: Δώστε ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα.

Την οικονομική ενίσχυση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, όπως τα ελαιοτριβεία και οι τυποποιητικές μονάδες, που δεν συμπεριλήφθηκαν στις πρόσφατες Προσκλήσεις των Περιφερειών της χώρας για χρηματοδότηση με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, με Ερώτησή του στη Βουλή.
Read more
232425
2627282930311
2345678
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset