Menu

Κοινοβούλιο

Νομοθετική Εργασία

31 Οκτωβρίου 2018

Μειωμένα ποσά επιδοτήσεων για τους Λάκωνες παραγωγούς. Ξεκαθαρίστε επιτέλους τα προβλήματα των δασικών χαρτών. Σας είχαμε προειδοποιήσει…

Μειωμένα ποσά επιδοτήσεων για τους Λάκωνες παραγωγούς. Ξεκαθαρίστε επιτέλους τα προβλήματα των δασικών χαρτών.  Σας είχαμε προειδοποιήσει…

Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν με την πληρωμή της βασικής ενίσχυσης του 2018, εξαιτίας κυρίως της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ζητά με Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Στην Ερώτησή του ο κ. Δαβάκης επισημαίνει ότι πολλοί Λάκωνες παραγωγοί πήραν λιγότερα χρήματα από αυτά που περίμεναν, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί σχετικά με την πληρωμή και άλλων αγροτικών ενισχύσεων που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα.

Τέλος ο κ. Δαβάκης υπενθύμισε ότι είχε προειδοποιήσει την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ένα χρόνο πριν, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσε η προχειρότητα με την οποία χειρίστηκε η Κυβέρνηση τη διαδικασία της ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ.Δαβάκη

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ:

Προβλήματα στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του 2018

Η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του 2018 ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για τους Λάκωνες παραγωγούς εξαιτίας των μειωμένων ποσών που είδαν να λαμβάνουν, ενώ «έτρεφαν» ελπίδες ότι αυτή τη χρονιά τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

Φέτος, τα προβλήματα προέκυψαν τόσο από τον έλεγχο επιλεξιμότητας των αγροτεμαχίων μέσω τηλεπισκόπησης που πραγματοποιήθηκε σε ένα μεγάλο τμήμα της Λακωνίας, όσο κυρίως και από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Εμείς εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ένα χρόνο πριν (η υπ’αριθμ. 7217/13-7-2017 Ερώτησή μας στη Βουλή), για να λάβουμε την απάντηση ότι τα προβλήματα θα λύνονταν με την έκδοση της υπ’ αριθμ. 158298/3670/4-7-2017 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) μέσω της οποίας θα εφαρμόζονταν οι διατάξεις για την τακτοποίηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, σε περιοχές που είχαν ήδη αναρτηθεί Δασικοί Χάρτες.

Το αποτέλεσμα όμως διαψεύδει την Κυβέρνηση. Και τούτο γιατί σε πολλούς δικαιούχους κατεβλήθησαν μικρότερα ποσά από αυτά που περίμεναν, ενώ είναι άγνωστο με ποιο τρόπο και πότε θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Ταυτόχρονα, υπάρχει και ο φόβος να «επηρεαστεί» με αυτό τον τρόπο και η καταβολή άλλων ενισχύσεων όπως η εξισωτική ή οι συνδεδεμένες και ειδικές ενισχύσεις, που αναμένεται να καταβληθούν προσεχώς.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1.   Πόσοι Λάκωνες παραγωγοί πληρώθηκαν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης του 2018 και  ποιο είναι το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε;

2.   Αντίστοιχα, πόσοι Λάκωνες παραγωγοί πληρώθηκαν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης του 2017 και ποιο είναι το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε;

3.   Πόσοι Λάκωνες παραγωγοί δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης του 2018 και για ποιο λόγο;

4.   Πόσοι Λάκωνες παραγωγοί δεν πληρώθηκαν ή πληρώθηκαν με μειωμένα ποσά εξαιτίας της ανάρτησης των δασικών χαρτών;

5.   Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών;

6.   Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία των ενστάσεων;

7.   Θα πραγματοποιηθούν πληρωμές επιδοτήσεων για παρελθόντα έτη το προσεχές διάστημα;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

Print
«Μάρτιος 2019»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2526
1173

Επίσπευση διαδικασιών, προκαταβολή έναντι των αποζημιώσεων και de minimis ζητά ο Δαβάκης για τον παγετό στο Δήμο Μονεμβασίας

Την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν και στο Δήμο Μονεμβασίας από τον παγετό της 6ηςΙανουαρίου 2019, ζητά με Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ.Θανάσης Δαβάκης.
Read more
27
1174

Ομιλία στη Βουλή για θέματα πολιτισμού: Το Μουσείο της Σπάρτης και άλλα ζητήματα πολιτισμού για τη Λακωνία.

Με αφορμή τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης λαμβάνοντας το λόγο αναφέρθηκε εκτός των άλλων και στην έναρξη των διαδικασιών κατασκευής του Νέου Μουσείου της Σπάρτης, ζητώντας τη συνδρομή της Πολιτείας όσον αφορά τη χρηματοδότηση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής του μελέτης.
Read more
28123
4567
1175

Πιέζει ο Δαβάκης για το αρχοντικό Ματάλα στη Σπάρτη

Νέα Ερώτηση για την αναπαλαίωση και την αποκατάσταση του κτηρίου της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Σπάρτης (αρχοντικό Ματάλα) κατέθεσε προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.
Read more
8910
11121314
1176

Ποια η συμμετοχή της ΜΟ.Μ.ΚΑ. στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών;

Το εύρος της συμμετοχής της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟ.Μ.ΚΑ.) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών από φυσικές καταστροφές διερευνά με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής Λακωνίας και π. ΥΦΕΘΑ, κ. Θανάσης Δαβάκης.
Read more
151617
18192021222324
25262728293031
1234567
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset