Menu

Κοινοβούλιο

Νομοθετική Εργασία

29 Νοεμβρίου 2018

Διευκρινίσεις για τις Δηλώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο ζητά ο Δαβάκης

Ερώτηση στη Βουλή

Διευκρινίσεις για τις Δηλώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο ζητά ο Δαβάκης
Διευκρινίσεις για τη δυνατότητα υποβολής δήλωσης δικαιώματος στο Εθνικό Κτηματολόγιο με Ένορκη Βεβαίωση ή με Υπεύθυνη Δήλωση ως αποδεικτικά στοιχεία κυριότητας, ζητά  με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Στην Ερώτησή του, ο κ. Δαβάκης επισημαίνει ότι η περιοχή της Μάνης χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονη ανησυχία στους πολίτες ότι δεν θα μπορέσουν να συμμετέχουν στη διαδικασία κτηματογράφησης, διότι δεν έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα που αποδεικνύουν τα εμπράγματα δικαιώματά τους επί των ακινήτων.

Ο κ. Δαβάκης με τον τρόπο αυτό μεταφέρει τις ανησυχίες του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου, για τα έγγραφα που δύνανται να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία κυριότητας, γεγονός που έχει απασχολήσει και τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης της 24/10/2018.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Δαβάκη:

ΕΡΩΤΗΣΗ 
 
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: Δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με τη δήλωση δικαιώματος στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
 
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και  Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ ΑΕ), το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η Κτηματογράφηση σε περιοχές του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Συνεπώς, όλοι οι πολίτες που έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση του δικαιώματός τους στις προθεσμίες που θα τεθούν. Η περιοχή της Μάνης όμως, όπως είναι γνωστό, έχει ιδιαιτερότητες όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονη ανησυχία στους πολίτες, ότι δεν θα μπορέσουν να υποβάλλουν την δήλωση κτηματογράφησης διότι δεν έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα που αποδεικνύουν τα εμπράγματα δικαιώματά τους  επί των ακινήτων (συμβόλαια κλπ).

Σύμφωνα με τις διατάξεις 1045, 1046 και 974 ΑΚ για την απόκτηση κυριότητας ακινήτου απαιτείται εικοσαετής νομή στο ακίνητο. Ως πρωτότυπος τρόπος κτήσης κυριότητας είναι η έκτακτη χρησικτησία, η οποία ισχύει από την εισαγωγή του ΑΚ και αποτελεί θεσμό του δικαίου, όπως ίσχυε και κατά το προϊσχύον δίκαιο πριν το 1946. 

 Στο Δήμο Ανατολικής Μάνης πάμπολλα ακίνητα -αγροτικά και αστικά- στερούνται τίτλων και η κτήση κυριότητας έχει αποκτηθεί με έκτακτη χρησικτησία. Η χρησικτησία αποτελεί μία πραγματική κατάσταση, η οποία δύναται να αποδειχθεί με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο.  Επιπλέον, κατά την σύνταξη συμβολαίων με τίτλο χρησικτησίας απαιτείται μόνο απλή υπεύθυνη δήλωση του πωλητού ότι κατέχει το ακίνητο και κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο.

Κατά την επίσκεψη της Κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το Κτηματολόγιο στο Δικηγορικό Σύλλογο Γυθείου ανακοινώθηκε ότι δεν γίνονται δεκτές ένορκες βεβαιώσεις ούτε υπεύθυνες δηλώσεις για την καταχώριση των πρώτων  εγγραφών, αλλά απαιτείται συμβόλαιο ή μισθωτήριο βεβαίας χρονολογίας ή Ε9 το οποίο να ανατρέχει στην εικοσαετία, σε αντίθεση με όσα αναγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

Για το λόγο αυτό είναι ανάγκη να διευκρινιστεί από πλευράς της ΕΚΧΑ ΑΕ ποια είναι τα απαιτούμενα έγγραφα που θα συνυποβάλλονται με το έντυπο της δήλωσης του κτηματολογίου. Εξάλλου, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Μάνης διατυπώθηκε η πρόταση όπως οι αιτήσεις καταχώρησης συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση και  ένορκες βεβαιώσεις που θα υποβάλλουν οι φερόμενοι ιδιοκτήτες, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να αποδεικνύεται το δικαίωμα της κυριότητας επί των δηλούμενων ακινήτων με βάση την έκτακτη χρησικτησία (παρατίθεται συνημμένο το σχετικό απόσπασμα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:
  1. Να απαριθμηθούν επακριβώς τα αποδεκτά έγγραφα κυριότητας που μπορούν να υποβληθούν μαζί με μία δήλωση δικαιώματος στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
  2. Είναι η υπεύθυνη δήλωση, η οποία επαρκεί για τη σύνταξη συμβολαίων  με τίτλο χρησικτησίας, έγγραφο αποδεκτό από το Εθνικό Κτηματολόγιο , και αν όχι για ποιο λόγο;
  3. Είναι η Ένορκη Βεβαίωση αποδεκτό στοιχείο κυριότητας που μπορεί να συνοδεύσει μία δήλωση δικαιώματος στο Εθνικό Κτηματολόγιο; Και αν ναι, σε ποιο χρόνο πρέπει να έχει συνταχθεί;
  4. Προτίθεται να κάνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Ανατολικής Μάνης να αποτελεί η υπεύθυνη δήλωση και οι ένορκες βεβαιώσεις αυτοτελώς αποδεικτικό στοιχείο κυριότητας, λαμβανομένων υπόψιν των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής;
  5. Είναι υποχρεωτική η προσκόμιση τοπογραφικού διαγράμματος για όσους επικαλεστούν χρησικτησία;
 
Ο ερωτών βουλευτής
 
Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.
Print
«Οκτώβριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2829301
2254

Τρία Ερωτήματα για το Παλαιό Πρωτοδικείο Σπάρτης

Το «πότε» θα ξεκινήσουν επιτέλους, οι εργασίες για την αποκατάσταση του Παλαιού Πρωτοδικείου της Σπάρτης, ζητά να μάθει από την υπουργό Παιδείας κ.Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, με την  κατάθεση νέας Ερώτησης στη Βουλή.
Read more
234
567891011
12131415161718
1920
2257

Παρέμβαση στη Βουλή για τα κρούσματα COVID-19 στη Λακωνία

Την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας Βλαχιώτη και Νεαπόλεως, την αύξηση των κλιμακίων του ΕΟΔΥ και τον καθορισμό συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων φορέων, ζήτησε με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα κορωνοϊού, χθες βράδυ στη Βουλή ,ο Θανάσης Δαβάκης.
Read more
2122
2258

Δαβάκης προς Βορίδη: Δώστε ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα.

Την οικονομική ενίσχυση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, όπως τα ελαιοτριβεία και οι τυποποιητικές μονάδες, που δεν συμπεριλήφθηκαν στις πρόσφατες Προσκλήσεις των Περιφερειών της χώρας για χρηματοδότηση με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, με Ερώτησή του στη Βουλή.
Read more
232425
2627282930311
2345678
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset