Menu

Κοινοβούλιο

Νομοθετική Εργασία

24 Νοεμβρίου 2016

Παράλληλη στήριξη μαθητών με ειδικές ανάγκες

Ερώτηση στη Βουλή

Παράλληλη στήριξη μαθητών με ειδικές ανάγκες

 

Τα χιλιάδες κενά στην παράλληλη στήριξη μαθητών με ειδικές ανάγκες

στη βουλή από το Θανάση Δαβάκη

 

 

Ένα «καυτό» ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες οικογένειες με παιδιά που χρήζουν παράλληλης στήριξης στο σχολείο, αναδεικνύει με Ερώτηση του στη βουλή ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Ο κ. Δαβάκης στην Ερώτηση του προς τον νέο Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου κάνει λόγο για χιλιάδες κενά θέσεων παράλληλης στήριξης στήν  εκπαίδευση τών παιδιών με αυτισμό ή άλλες αναπηρίες στα δημόσια σχολεία, με τους γονείς να εξαναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι τα έξοδα για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:

Χωρίς την απαιτούμενη «παράλληλη στήριξη» βρίσκονται τρεις μήνες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς περίπου 3.700 παιδιά με αυτισμό, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και εξαγγελίες του μέχρι πρότινος Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη.

Το γεγονός αυτό άλλωστε ανέδειξε πρόσφατα και σε πρόσφατο δημοσίευμα της η Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ,φιλοξενώντας μαρτυρίες γονέων που αποκαλύπτουν ότι αναγκάζονται οι ίδιοι να καλύπτουν τα έξοδα για την μισθοδοσία του εξειδικευμένου εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής, ο οποίος συνοδεύει τα παιδιά στο σχολείο, όπως απαιτούν οι σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης παγκοσμίως.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετικά στοιχεία που προκύπτουν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας υπάρχουν περίπου 5.500 διαγνωσμένες περιπτώσεις παιδιών, διαφόρων ηλικιών, που χρειάζονται εκπαιδευτικό στο πλαίσιο της παράλληλης στήριξης, αλλά έως τώρα το Υπουργείο Παιδείας έχει καλύψει μόνο 1.800 περιπτώσεις. Ας σημειωθεί δε, ότι υπάρχουν φόβοι για ύπαρξη μεγαλύτερων κενών στην παράλληλη στήριξη τα επόμενα έτη, με την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, από το οποίο χρηματοδοτείται ως τώρα, με αποτέλεσμα και στην περίπτωση της παράλληλης στήριξης μαθητών με ειδικές ανάγκες να έχουμε την ίδια άσχημη εικόνα με τα χιλιάδες παιδιά που έμειναν εκτός παιδικών σταθμών λόγω μειωμένων κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Επιπλέον, την ίδια άσχημη εικόνα εμφανίζουν πανελλαδικά και τα διάφορα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ) που είναι καθ ύλην αρμόδια για την ταυτοποίηση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών και στα οποία εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού συσσωρεύονται χιλιάδες αιτήσεις.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ συνεπώς ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποιος σχεδιασμός υπάρχει από το Υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη των κενών θέσεων παράλληλης στήριξης στη δημόσια εκπαίδευση, για παιδιά με αυτισμό ή άλλες παθήσεις και αναπηρίες ;

2. Πόσα είναι τα κενά σε προσωπικό στα κατά τόπους ΚΕΔΔΥ που είναι αρμόδια στην ταυτοποίηση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών και ποιος ο σχεδιασμός για την κάλυψη τους με το απαιτούμενο ειδικό επιστημονικό προσωπικό ;


Ο Ερωτών βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

Print
«Οκτώβριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2829301
2254

Τρία Ερωτήματα για το Παλαιό Πρωτοδικείο Σπάρτης

Το «πότε» θα ξεκινήσουν επιτέλους, οι εργασίες για την αποκατάσταση του Παλαιού Πρωτοδικείου της Σπάρτης, ζητά να μάθει από την υπουργό Παιδείας κ.Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, με την  κατάθεση νέας Ερώτησης στη Βουλή.
Read more
234
567891011
12131415161718
1920
2257

Παρέμβαση στη Βουλή για τα κρούσματα COVID-19 στη Λακωνία

Την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας Βλαχιώτη και Νεαπόλεως, την αύξηση των κλιμακίων του ΕΟΔΥ και τον καθορισμό συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων φορέων, ζήτησε με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα κορωνοϊού, χθες βράδυ στη Βουλή ,ο Θανάσης Δαβάκης.
Read more
2122
2258

Δαβάκης προς Βορίδη: Δώστε ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα.

Την οικονομική ενίσχυση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, όπως τα ελαιοτριβεία και οι τυποποιητικές μονάδες, που δεν συμπεριλήφθηκαν στις πρόσφατες Προσκλήσεις των Περιφερειών της χώρας για χρηματοδότηση με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, με Ερώτησή του στη Βουλή.
Read more
232425
2627282930311
2345678
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset