Menu

Κοινοβούλιο

Νομοθετική Εργασία

2 Ιουνίου 2021

Επανέρχεται η ομαλότητα στη διακυβέρνηση και τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την ανάγκη να επανέλθει η ομαλότητα στη διακυβέρνηση και τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υπογράμμισε στην ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Δαβάκης ανέφερε ότι η επιμονή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην απλή αναλογική και συνεπώς στο δόγμα της υπέρμετρης ενίσχυσης της δύναμης της μειοψηφίας δεν οδήγησε σε πολιτικές συνθέσεις και αντιπροσωπευτικότερες αποφάσεις στο τοπικό επίπεδο, αλλά σε μία λογική προεκλογικών και μετεκλογικών συναλλαγών και σε λειτουργική παράλυση των οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Για αυτό και σήμερα η κυβέρνηση, τηρώντας την σχετική δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εισηγείται το νομοσχέδιο που κρατούμε στα χέρια μας», ανέφερε ο Λάκωνας βουλευτής και συνέχισε με την απαρίθμηση ορισμένων από τις σημαντικότερες τροποποιήσεις που αυτό περιλαμβάνει, όπως:

-         Την επαναφορά της πενταετούς θητείας και τη θέσπιση σταθερού εκλογικού κύκλου, ο οποίος αποσυνδέει την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις Ευρωεκλογές, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον τοπικό χαρακτήρα της σχετικής εκλογικής διαδικασίας.

-         Τον ορισμό στο 43% του ορίου εκλογής από τον πρώτο γύρο και τη θέσπιση ορίου για την εκλογή δημοτικού συμβούλου στο 3%.

-         Την εξασφάλιση της εκλογής 3/5 των μελών των συμβουλίων από τον συνδυασμό του νικητή των εκλογών.

Στη συνέχεια, ο κ. Δαβάκης προχώρησε σε μερικές παρατηρήσεις σε συγκεκριμένες πτυχές του νομοσχεδίου, όπως:

-         Να επανέλθει στους 27 ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων για Δήμους με πληθυσμό μεταξύ 10.000 και 30.000 κατοίκων, καθώς έτσι διευκολύνεται η διαμόρφωση και η στελέχωση των επιτροπών.

-         Να επανέλθει η εκλογή των Προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων στο σύστημα της εκλογής του πρώτου σε σταυρούς υποψηφίου.

Κλείνοντας και απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο Λάκωνας βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη ολιστικής επανεξέτασης του καθεστώτος των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι δυσλειτουργικές, ενώ κάλεσε τους συναδέλφους του βουλευτές όλων των παρατάξεων να στηρίξουν με την ψήφο τους το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Το βίντεο της ομιλίας του κ. Δαβάκη είναι διαθέσιμο εδώ.

Print
«Νοέμβριος 2021»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234567
8910
4367

Επίκαιρη Ερώτηση Δαβάκη για τους εργάτες γης

Τη διαβεβαίωση ότι, σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ληφθούν μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών μετάκλησης εργατών γης τρίτων χωρών, έλαβε από την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του σήμερα το πρωί.

Read more
11121314
15161718192021
222324
4371

Δόθηκε λύση με τροπολογία για τη μετάκληση εργατών γης

Κατατέθηκε πριν λίγο η τροπολογία με την οποία παρατείνεται έως 31/12/2021 η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη μετάκληση εργατών γης. Η διαμονή τους θα αφορά χρονικό διάστημα από 30 έως 90 ημέρες με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 90 ημέρες, δηλαδή, συνολικά θα μπορούν οι εργάτες γης να παραμείνουν στη χώρα για συνολικά 6 μήνες, εφόσον θα απασχοληθούν στις αγροτικές εργασίες.

Read more
25262728
293012345
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
0123movie.net