Menu

Δραστηριότητα

Νέα

12 Σεπτεμβρίου 2017

Η Χαμένη Ευκαιρία της Σούδας

Άρθρο στην "Καθημερινή"

Η Χαμένη Ευκαιρία της Σούδας
Η χαμένη ευκαιρία της Σούδας

Του Θανάση Π. Δαβάκη*

Διάβασα με εξαιρετικό ενδιαφέρον το άρθρο του κ. Βασίλη Νέδου («Καθημερινή», 31/8/2017) σχετικά με τη δημοσίευση (ΦΕΚ 125 Α΄/29.8.2017) των ρηματικών διακοινώσεων που αφορούν στην μονοετή μόνο ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν από το 1990.

Ως γνωστόν, η ετήσια επέκταση της ισχύος της συμφωνίας αποτελεί μία τυπικά αναγκαία ενέργεια που προκύπτει από το ίδιο το περιεχόμενό της. Όμως, γνωρίζουμε πλέον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προτείνει την ανανέωση της συμφωνίας με διευρυμένο χρονικό ορίζοντα, γεγονός που απαιτεί την εκ νέου έγκριση και των δύο πλευρών και μπορεί, συνεπώς, να είναι αντικείμενο νέων διαπραγματεύσεων.

Όπως γράφαμε στην «Κ» της 27ης Μαΐου, η Ελλάδα επιθυμεί τη διαρκή και σθεναρή παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και έχει κάθε συμφέρον να επεκταθεί χρονικά η συγκεκριμένη συμφωνία. Ταυτόχρονα, όμως, η διαδικασία διαπραγμάτευσης που ακολούθησε την αμερικανική πρόταση αποτελούσε ιδανική ευκαιρία για να συζητηθεί το ενδεχόμενο συνδρομής των ΗΠΑ στην κάλυψη ορισμένων κρίσιμων και επειγόντων αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και για τη γενικότερη, ουσιαστική εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών διμερών αμυντικών σχέσεων.

Προς τούτο, ήταν αναγκαίο να εκπληρωθούν δύο συνθήκες: Πρώτον, η κυβέρνηση στο σύνολό της να ξεπεράσει τις ιδεοληπτικές της αγκυλώσεις και, δεύτερον, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να σταματήσει να εκμεταλλεύεται το θέμα με εντυπωσιασμούς «εσωτερικής κατανάλωσης».

Αποδείχθηκε ότι ζητούσαμε πολλά από τον κ. Καμμένο: αντί να προχωρήσει με εχεμύθεια και διακριτικότητα στις απαιτούμενες διαπραγματεύσεις, ο κ. υπουργός επέλεξε δυστυχώς τη συνήθη τακτική του με το να διατυμπανίζει μέσω δημοσίων δηλώσεων το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας. Ήδη από τον Απρίλιο του 2017, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου, δήλωνε ότι γίνονταν προετοιμασίες για την υπογραφή της επέκτασης της συμφωνίας από ένα σε πέντε έτη. Σχετική αναφορά έκανε και το Μάιο, ενώ τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση για τα 70 χρόνια λειτουργίας του αμερικανικού Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας, ανέφερε ότι η Ελλάδα επεξεργάζεται θετικά τη χρονική παράταση της συμφωνίας για περισσότερα έτη, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τις αντίστοιχες αμερικανικές αρχές εργάζεται προς αυτό το σκοπό και ότι σύντομα οι δύο πλευρές θα ήταν έτοιμες να υπογράψουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η δημόσια αναφορά έγινε παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είχαν ήδη από τις 19 Μαΐου καταθέσει και τυπικά στο υπουργείο Εξωτερικών την επίσημη πρόταση για ανανέωση της ισχύος της συμφωνίας για χρονικό διάστημα ενός έτους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκτιμήσεις του κ. Καμμένου αποδεικνύονται αβάσιμες και οι δεσμεύσεις του απολύτως αναξιόπιστες. Ούτε είναι πρώτη φορά που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας για να εξυπηρετήσει τις πολιτικές του σκοπιμότητες. Είναι, όμως, λυπηρό να θυσιάζονται σημαντικές ευκαιρίες ενίσχυσης των Ε.Δ. στο βωμό της πολιτικής επικοινωνίας και της δημιουργίας εντυπώσεων.
Καλούμε για πολλοστή φορά τον κ. υπουργό Εθνικής Άμυνας να είναι πιο συγκρατημένος στο μέλλον, ειδικά σε θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας και των κρίσιμων εξωτερικών σχέσεων της χώρας.

*Ο Θανάσης Π. Δαβάκης είναι βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.
Print
«Μάιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
27282930123
4
1219

Συνάντηση με τους γεωπόνους της Λακωνίας για την επανεκκίνηση του πρωτογενούς τομέα

Συνάντηση με το Γεωπονικό Σύλλογο Λακωνίας πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης. Συμμετείχαν ο Πρόεδρος Γιώργος Μπουραζάνης, η Αντιπρόεδρος Μαριλένα Χρυσαδάκου, ο Γραμματέας Χρύσανθος Κωστάκος. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θοδωρής Βερούτης. Βασικά θέματα της συζήτησης ήταν η παρούσα κατάσταση στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής και τα μέτρα που μπορούν και πρέπει να ληφθούν για την επανεκκίνησή του. 
Read more
567
1220

Για την αποκατάσταση της Αλήθειας για το πώς λύθηκε το θέμα της Ελαφονήσου

Για την αποκατάσταση της Αλήθειας, η ανακοίνωση της Δημάρχου για το πώς λύθηκε το θέμα της Ελαφονήσου. Την ευχαριστώ για τη συνεργασία..!
Read more
8910
1221

Αγοράζουμε λακωνικά! Στηρίζουμε τις λακωνικές επιχειρήσεις!

Με αφορμή τη σταδιακή επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και επιχειρήσεων, ο κ. Δαβάκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε τα ακόλουθα:
Read more
11
1222

Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας ο Θανάσης Δαβάκης

Συνάντηση εργασίας είχε σήμερα το πρωί με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ), κ. Ευαγγελία Πάντου, ο βουλευτής κ. Θανάσης Δαβάκης.
Read more
121314151617
18
1227

Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Σπάρτης

Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.
Read more
192021222324
25262728293031
1234567
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset