Menu

Δραστηριότητα

Νέα

12 Σεπτεμβρίου 2017

Η Χαμένη Ευκαιρία της Σούδας

Άρθρο στην "Καθημερινή"

Η Χαμένη Ευκαιρία της Σούδας
Η χαμένη ευκαιρία της Σούδας

Του Θανάση Π. Δαβάκη*

Διάβασα με εξαιρετικό ενδιαφέρον το άρθρο του κ. Βασίλη Νέδου («Καθημερινή», 31/8/2017) σχετικά με τη δημοσίευση (ΦΕΚ 125 Α΄/29.8.2017) των ρηματικών διακοινώσεων που αφορούν στην μονοετή μόνο ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν από το 1990.

Ως γνωστόν, η ετήσια επέκταση της ισχύος της συμφωνίας αποτελεί μία τυπικά αναγκαία ενέργεια που προκύπτει από το ίδιο το περιεχόμενό της. Όμως, γνωρίζουμε πλέον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προτείνει την ανανέωση της συμφωνίας με διευρυμένο χρονικό ορίζοντα, γεγονός που απαιτεί την εκ νέου έγκριση και των δύο πλευρών και μπορεί, συνεπώς, να είναι αντικείμενο νέων διαπραγματεύσεων.

Όπως γράφαμε στην «Κ» της 27ης Μαΐου, η Ελλάδα επιθυμεί τη διαρκή και σθεναρή παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και έχει κάθε συμφέρον να επεκταθεί χρονικά η συγκεκριμένη συμφωνία. Ταυτόχρονα, όμως, η διαδικασία διαπραγμάτευσης που ακολούθησε την αμερικανική πρόταση αποτελούσε ιδανική ευκαιρία για να συζητηθεί το ενδεχόμενο συνδρομής των ΗΠΑ στην κάλυψη ορισμένων κρίσιμων και επειγόντων αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και για τη γενικότερη, ουσιαστική εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών διμερών αμυντικών σχέσεων.

Προς τούτο, ήταν αναγκαίο να εκπληρωθούν δύο συνθήκες: Πρώτον, η κυβέρνηση στο σύνολό της να ξεπεράσει τις ιδεοληπτικές της αγκυλώσεις και, δεύτερον, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να σταματήσει να εκμεταλλεύεται το θέμα με εντυπωσιασμούς «εσωτερικής κατανάλωσης».

Αποδείχθηκε ότι ζητούσαμε πολλά από τον κ. Καμμένο: αντί να προχωρήσει με εχεμύθεια και διακριτικότητα στις απαιτούμενες διαπραγματεύσεις, ο κ. υπουργός επέλεξε δυστυχώς τη συνήθη τακτική του με το να διατυμπανίζει μέσω δημοσίων δηλώσεων το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας. Ήδη από τον Απρίλιο του 2017, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου, δήλωνε ότι γίνονταν προετοιμασίες για την υπογραφή της επέκτασης της συμφωνίας από ένα σε πέντε έτη. Σχετική αναφορά έκανε και το Μάιο, ενώ τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση για τα 70 χρόνια λειτουργίας του αμερικανικού Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας, ανέφερε ότι η Ελλάδα επεξεργάζεται θετικά τη χρονική παράταση της συμφωνίας για περισσότερα έτη, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τις αντίστοιχες αμερικανικές αρχές εργάζεται προς αυτό το σκοπό και ότι σύντομα οι δύο πλευρές θα ήταν έτοιμες να υπογράψουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η δημόσια αναφορά έγινε παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είχαν ήδη από τις 19 Μαΐου καταθέσει και τυπικά στο υπουργείο Εξωτερικών την επίσημη πρόταση για ανανέωση της ισχύος της συμφωνίας για χρονικό διάστημα ενός έτους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκτιμήσεις του κ. Καμμένου αποδεικνύονται αβάσιμες και οι δεσμεύσεις του απολύτως αναξιόπιστες. Ούτε είναι πρώτη φορά που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας για να εξυπηρετήσει τις πολιτικές του σκοπιμότητες. Είναι, όμως, λυπηρό να θυσιάζονται σημαντικές ευκαιρίες ενίσχυσης των Ε.Δ. στο βωμό της πολιτικής επικοινωνίας και της δημιουργίας εντυπώσεων.
Καλούμε για πολλοστή φορά τον κ. υπουργό Εθνικής Άμυνας να είναι πιο συγκρατημένος στο μέλλον, ειδικά σε θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας και των κρίσιμων εξωτερικών σχέσεων της χώρας.

*Ο Θανάσης Π. Δαβάκης είναι βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.
Print
«Νοέμβριος 2019»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
456
1202

Ένα καλό νέο!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, υπέγραψε χθες την έγκριση πίστωσης 265.000 ευρώ για εργασίες στο Δικαστικό Μέγαρο της Σπάρτης. Καιρός τώρα να κοιτάξουμε και απέναντι για την αποκατάσταση του παλαιού Πρωτοδικείου...
Read more
7
1203

Με πρωτοβουλία Δαβάκη συνάντηση Βρούτση με στελέχη των Λακωνικών συνεταιρισμών εσπεριδοειδών

Συνάντηση είχαν σήμερα το πρωί ο υπουργός Εργασίας, κύριος Γιάννης Βρούτσης, με εκπροσώπους των Λακώνων παραγωγών εσπεριδοειδών, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη.
Read more
8910
11
1204

Ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: Ως ρεσιτάλ υποκρισίας τις χαρακτηρίζει ο Δαβάκης!

Με ανακοίνωσή τους, οι βουλευτές Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ – του κόμματος που πήρε τη Νοσηλευτική Σχολή από τη Σπάρτη – κατηγορούν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για την απόφασή της να αναστείλει τη λειτουργία 37 Πανεπιστημιακών Τμημάτων, μεταξύ των οποίων και τριών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Read more
12131415
1205

Επικυρώνεται και νομοθετικά η μεγάλη προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου για τον τόπο μας!

Τις ευχαριστίες του προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) εξέφρασε χθες από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της επικύρωσης της προσφοράς του Ιδρύματος για την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου της Σπάρτης.
Read more
1617
18192021222324
2526272829301
2345678
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset