Menu

Δραστηριότητα

Νέα

20 Νοεμβρίου 2017

Παρέμβαση Δαβάκη – Γεωργιάδη σε επτά υπουργούς για τις καταστροφές στο Δήμο Ευρώτα

Ερώτηση στη Βουλή

Παρέμβαση Δαβάκη – Γεωργιάδη σε επτά υπουργούς για τις καταστροφές στο Δήμο Ευρώτα

Ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη την οποία συνυπογράφει ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατετέθη σήμερα στη Βουλή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Δαβάκη:

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: τον Υπουργό Εσωτερικών

           τον Υπουργό Οικονομικών

           την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

           τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

           τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

           τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

           τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

 

Τις απογευματινές ώρες της 16.11.2017, πυκνές βροχοπτώσεις και έντονη χαλαζόπτωση έπληξαν το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Ευρώτα του Νομού Λακωνίας, με αποτέλεσμα η Γλυκόβρυση, ο Αγ. Ιωάννης, η Μακρυνάρα, η Απιδιά, η Στεφανιά, οι Κροκεές, ο Αγ. Δημήτριος Ζάρακος, οι Γούβες, το Γεράκι και η Καλλιθέα να υποστούν τεράστιες καταστροφές (επισυνάπτονται φωτογραφίες).

Οι ζημιές εντοπίζονται σε υποδομές (οδικό και αγροτικό δίκτυο), σε οικίες, σε καλλιέργειες, στο αρδευτικό δίκτυο, σε γεωτρήσεις, σε θερμοκήπια, καθώς και σε επιχειρήσεις.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ο Δήμος Ευρώτα πλήττεται από ακραίο καιρικό φαινόμενο, με τους πολίτες που δοκιμάζονται να περιμένουν από την Πολιτεία αυτή τη φορά να ενεργήσει άμεσα και να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την στήριξη τους, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα παρελθόντων ετών με καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των δικαιούχων.

Ήδη ξεκίνησε η καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών, άμεσα όμως πρέπει να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να προωθηθεί η έκδοση της ΚΥΑ για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών, χωρίς την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην περίπτωση των πρόσφατων πυρκαγιών της Ανατολικής Μάνης.

Παράλληλα, είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί άμεσα έκτακτη επιχορήγηση στον Δήμο Ευρώτα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρώτες και άμεσες ανάγκες και να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές, ώστε να επανέλθει όσο τον δυνατόν συντομότερα η κανονικότητα στην περιοχή αλλά και να ληφθούν προληπτικά μέτρα γιατί βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του χειμώνα.

Επίσης, για την ανακούφιση των κατοίκων που έχουν πληγεί από το καιρικό φαινόμενο, πρέπει να ληφθούν μια σειρά από μέτρα όπως: το πάγωμα οφειλών προς το Δημόσιο και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις οφειλών, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για εύλογο χρονικό διάστημα, η απαλλαγή από την καταβολή των εισφορών στον ΕΛΓΑ, η αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του καταβαλλόμενου ποσού, διευκολύνσεις για τις οφειλές στα Τραπεζικά Ιδρύματα, η αναστολή πλειστηριασμών και χαμηλότοκα δάνεια, η δωρεάν παροχή ηλεκτροδότησης και ύδρευσης για όσο διάστημα απαιτείται για να αποκατασταθούν τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Τεράστιο όμως είναι το πλήγμα στις καλλιέργειες ελιάς και εσπεριδοειδών και στους κτηνοτρόφους της περιοχής. Μάλιστα είναι άλλη μια χαμένη χρονιά για τους ελαιοκαλλιεργητές που ανέμεναν να αποκαταστήσουν την περυσινή απώλεια από τον δάκο και την ακαρπία που έπληξε ολόκληρο το Νομό, ενώ ολοσχερής είναι και η ζημιά στα εσπεριδοειδή. Συνεπώς είναι αυτονόητο ότι πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και να δρομολογηθούν και οι αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ για τις ζημιές σε φυτικό και πάγιο κεφάλαιο.

Οι αγρότες αυτή τη φορά περιμένουν οι αποζημιώσεις να ανταποκρίνονται στο ύψος των απωλειών τους και να μην επαναληφθούν φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τα αυξημένα ασφάλιστρα που καταβάλλουν χρόνια τώρα υποχρεωτικά στον ΕΛΓΑ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ.Υπουργοί:

1. Θα ενισχυθεί ο Δήμος Ευρώτα με έκτακτη επιχορήγηση;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι αρμόδιοι Υπουργοί για την επίσπευση στην καταβολή των αποζημιώσεων σε οικίες, επιχειρήσεις και καλλιέργειες;

3. Θα αποζημιωθούν οι πολίτες που επλήγησαν με μεγαλύτερα ποσά από αυτά που προβλέπονται για όσους πλήττονται από θεομηνία (οι διατάξεις του Ν.Δ/τος 57/73 και της αρ.Π2/οικ.2673/01, ΦΕΚ1185/11-9-01 τ.Β ΚΥΑ ) από το πλεόνασμα;

4. Θα προβεί το Υπουργείο Οικονομικών στο πάγωμα και σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις των οφειλών, σε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, στο ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων τόσο σε οφειλές προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες όσο και σε επίσπευση των διαδικασιών της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες και τις επιχειρήσεις και του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο του 2015; 

5. Θα δοθεί η δυνατότητα αναστολής της καταβολής των δόσεων όλων των δανείων, δηλαδή των επιχειρηματικών, καταναλωτικών και αγροτικών, για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις, που επλήγησαν καθώς και για ευνοϊκότερους τρόπους αποπληρωμής ;

6. Πρόκειται να δοθεί αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ, μείωση του καταβαλλόμενου ποσού και ευνοϊκότερο καθεστώς ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών;

7. Ποια τα ακριβή ποσά ανά κατηγορία έργου που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής για αντιπλημμυρικά και ανασχετικά έργα στην πληγείσα περιοχή και ποια η εξέλιξη αυτών;

8. Θα προβλέψει ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθετη οικονομική ενίσχυση για τους αγρότες και κτηνοτρόφους εκτός από τις αποζημιώσεις που προβλέπονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και από τα ΠΣΕΑ;

9. Θα ενισχυθεί επιτέλους το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Τρίπολης με προσωπικό προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί άμεσα στις εκτιμήσεις των πληγεισών περιοχών της εποπτείας του;

10. Θα απαλλάξει ο αρμόδιος Υπουργός τους πληγέντες αγρότες της περιοχής από την υποχρέωση για εύλογο χρονικό διάστημα της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ;

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

 

 

Αθανάσιος Π. Δαβάκης                                            Σπυρίδων–Άδωνις Γεωργιάδης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.                                       Βουλευτής Β΄ Αθηνών Ν.Δ.

                                                                                Αντιπρόεδρος Ν.Δ.

Print
«Σεπτέμβριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
31
2246

Συνάντηση με την Εύη Παπαγεωργίου

Επισκέφθηκα πρόσφατα τη νέα Διοικητή του Νοσοκομείου της Σπάρτης, Εύη Παπαγεωργίου, για να την καλωσορίσω και να της ευχηθώ καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα. Η Εύη δεν είναι καινούργια. Διοίκησε το Νοσοκομείο μας και κατά την περίοδο 2013-2017, με ουσιαστικά αποτελέσματα, σαφές αποτύπωμα και το γνωρίζει καλά!
Read more
12
2247

Η πρωτοβουλία μου για το αεροδρόμιο της Σπάρτης συνεχίζεται

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοβουλία του βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη σχετικά με την προοπτική του αεροδρομίου της Σπάρτης. 
Read more
34
2248

Στον Προέδρο της ΡΑΕ για το φυσικό αέριο

Με σκοπό να ενημερωθεί από τη νέα διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), για το πότε και πώς θα επεκταθεί το φυσικό αέριο σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα στη Σπάρτη, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης συναντήθηκε χθες το πρωί με τον νέο Πρόεδρο της Αρχής, Αθανάσιο Δαγούμα.
Read more
56
789
2249

Η κυβέρνηση ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, ο Πρόεδρός της, βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, δήλωσε τα ακόλουθα:
Read more
10
2250

Συνάντηση με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ

Με αντικείμενο τα θέματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, παράγοντα κρίσιμο για την οικονομική ανάπτυξη της Λακωνίας, ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη.
Read more
11
2251

Συνάντηση Σκρέκα - Δαβάκη - ΤΟΕΒ Τρινάσου για το αρδευτικό δίκτυο

Συνάντηση εργασίας είχε χθες το μεσημέρι, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωσή του σχετικά με τη μέχρι τώρα πορεία και εξέλιξη του έργου εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου Τρινάσου, που λόγω αρμοδιότητας χειρίζεται ο υφυπουργός. Τον Θανάση Δαβάκη συνόδευε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΟΕΒ Τρινάσου, Γιώργος Λαδάς, ο Αντιπρόεδρος, Γιάννης Τσιμπίδης, και τα μέλη του Δ&Sigma
Read more
1213
14151617
2252

Συνομιλία με τον Λευτέρη Αυγενάκη στη Βουλή για το θέμα του Αστέρα Βλαχιώτη

Με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφέρθηκε ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, στη σύντομη συζήτηση που είχε με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στη Βουλή, για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης της Super League 2 και της Football League, ένα αίτημα που αφορά και τον Αστέρα Βλαχιώτη, ο οποίος θα αγωνίζεται από τη νέα περίοδο στις επαγγελματικές κατηγορίες:
Read more
181920
21222324252627
2829301234
567891011
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset