Menu

Δραστηριότητα

Νέα

29 Νοεμβρίου 2018

Διευκρινίσεις για τις Δηλώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο ζητά ο Δαβάκης

Ερώτηση στη Βουλή

Διευκρινίσεις για τις Δηλώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο ζητά ο Δαβάκης
Διευκρινίσεις για τη δυνατότητα υποβολής δήλωσης δικαιώματος στο Εθνικό Κτηματολόγιο με Ένορκη Βεβαίωση ή με Υπεύθυνη Δήλωση ως αποδεικτικά στοιχεία κυριότητας, ζητά  με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Στην Ερώτησή του, ο κ. Δαβάκης επισημαίνει ότι η περιοχή της Μάνης χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονη ανησυχία στους πολίτες ότι δεν θα μπορέσουν να συμμετέχουν στη διαδικασία κτηματογράφησης, διότι δεν έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα που αποδεικνύουν τα εμπράγματα δικαιώματά τους επί των ακινήτων.

Ο κ. Δαβάκης με τον τρόπο αυτό μεταφέρει τις ανησυχίες του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου, για τα έγγραφα που δύνανται να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία κυριότητας, γεγονός που έχει απασχολήσει και τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης της 24/10/2018.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Δαβάκη:

ΕΡΩΤΗΣΗ 
 
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: Δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με τη δήλωση δικαιώματος στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
 
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και  Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ ΑΕ), το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η Κτηματογράφηση σε περιοχές του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Συνεπώς, όλοι οι πολίτες που έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση του δικαιώματός τους στις προθεσμίες που θα τεθούν. Η περιοχή της Μάνης όμως, όπως είναι γνωστό, έχει ιδιαιτερότητες όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονη ανησυχία στους πολίτες, ότι δεν θα μπορέσουν να υποβάλλουν την δήλωση κτηματογράφησης διότι δεν έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα που αποδεικνύουν τα εμπράγματα δικαιώματά τους  επί των ακινήτων (συμβόλαια κλπ).

Σύμφωνα με τις διατάξεις 1045, 1046 και 974 ΑΚ για την απόκτηση κυριότητας ακινήτου απαιτείται εικοσαετής νομή στο ακίνητο. Ως πρωτότυπος τρόπος κτήσης κυριότητας είναι η έκτακτη χρησικτησία, η οποία ισχύει από την εισαγωγή του ΑΚ και αποτελεί θεσμό του δικαίου, όπως ίσχυε και κατά το προϊσχύον δίκαιο πριν το 1946. 

 Στο Δήμο Ανατολικής Μάνης πάμπολλα ακίνητα -αγροτικά και αστικά- στερούνται τίτλων και η κτήση κυριότητας έχει αποκτηθεί με έκτακτη χρησικτησία. Η χρησικτησία αποτελεί μία πραγματική κατάσταση, η οποία δύναται να αποδειχθεί με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο.  Επιπλέον, κατά την σύνταξη συμβολαίων με τίτλο χρησικτησίας απαιτείται μόνο απλή υπεύθυνη δήλωση του πωλητού ότι κατέχει το ακίνητο και κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο.

Κατά την επίσκεψη της Κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το Κτηματολόγιο στο Δικηγορικό Σύλλογο Γυθείου ανακοινώθηκε ότι δεν γίνονται δεκτές ένορκες βεβαιώσεις ούτε υπεύθυνες δηλώσεις για την καταχώριση των πρώτων  εγγραφών, αλλά απαιτείται συμβόλαιο ή μισθωτήριο βεβαίας χρονολογίας ή Ε9 το οποίο να ανατρέχει στην εικοσαετία, σε αντίθεση με όσα αναγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

Για το λόγο αυτό είναι ανάγκη να διευκρινιστεί από πλευράς της ΕΚΧΑ ΑΕ ποια είναι τα απαιτούμενα έγγραφα που θα συνυποβάλλονται με το έντυπο της δήλωσης του κτηματολογίου. Εξάλλου, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Μάνης διατυπώθηκε η πρόταση όπως οι αιτήσεις καταχώρησης συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση και  ένορκες βεβαιώσεις που θα υποβάλλουν οι φερόμενοι ιδιοκτήτες, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να αποδεικνύεται το δικαίωμα της κυριότητας επί των δηλούμενων ακινήτων με βάση την έκτακτη χρησικτησία (παρατίθεται συνημμένο το σχετικό απόσπασμα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:
  1. Να απαριθμηθούν επακριβώς τα αποδεκτά έγγραφα κυριότητας που μπορούν να υποβληθούν μαζί με μία δήλωση δικαιώματος στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
  2. Είναι η υπεύθυνη δήλωση, η οποία επαρκεί για τη σύνταξη συμβολαίων  με τίτλο χρησικτησίας, έγγραφο αποδεκτό από το Εθνικό Κτηματολόγιο , και αν όχι για ποιο λόγο;
  3. Είναι η Ένορκη Βεβαίωση αποδεκτό στοιχείο κυριότητας που μπορεί να συνοδεύσει μία δήλωση δικαιώματος στο Εθνικό Κτηματολόγιο; Και αν ναι, σε ποιο χρόνο πρέπει να έχει συνταχθεί;
  4. Προτίθεται να κάνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Ανατολικής Μάνης να αποτελεί η υπεύθυνη δήλωση και οι ένορκες βεβαιώσεις αυτοτελώς αποδεικτικό στοιχείο κυριότητας, λαμβανομένων υπόψιν των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής;
  5. Είναι υποχρεωτική η προσκόμιση τοπογραφικού διαγράμματος για όσους επικαλεστούν χρησικτησία;
 
Ο ερωτών βουλευτής
 
Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.
Print
«Σεπτέμβριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
31
2246

Συνάντηση με την Εύη Παπαγεωργίου

Επισκέφθηκα πρόσφατα τη νέα Διοικητή του Νοσοκομείου της Σπάρτης, Εύη Παπαγεωργίου, για να την καλωσορίσω και να της ευχηθώ καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα. Η Εύη δεν είναι καινούργια. Διοίκησε το Νοσοκομείο μας και κατά την περίοδο 2013-2017, με ουσιαστικά αποτελέσματα, σαφές αποτύπωμα και το γνωρίζει καλά!
Read more
12
2247

Η πρωτοβουλία μου για το αεροδρόμιο της Σπάρτης συνεχίζεται

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοβουλία του βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη σχετικά με την προοπτική του αεροδρομίου της Σπάρτης. 
Read more
34
2248

Στον Προέδρο της ΡΑΕ για το φυσικό αέριο

Με σκοπό να ενημερωθεί από τη νέα διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), για το πότε και πώς θα επεκταθεί το φυσικό αέριο σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα στη Σπάρτη, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης συναντήθηκε χθες το πρωί με τον νέο Πρόεδρο της Αρχής, Αθανάσιο Δαγούμα.
Read more
56
789
2249

Η κυβέρνηση ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, ο Πρόεδρός της, βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, δήλωσε τα ακόλουθα:
Read more
10
2250

Συνάντηση με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ

Με αντικείμενο τα θέματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, παράγοντα κρίσιμο για την οικονομική ανάπτυξη της Λακωνίας, ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη.
Read more
11
2251

Συνάντηση Σκρέκα - Δαβάκη - ΤΟΕΒ Τρινάσου για το αρδευτικό δίκτυο

Συνάντηση εργασίας είχε χθες το μεσημέρι, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωσή του σχετικά με τη μέχρι τώρα πορεία και εξέλιξη του έργου εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου Τρινάσου, που λόγω αρμοδιότητας χειρίζεται ο υφυπουργός. Τον Θανάση Δαβάκη συνόδευε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΟΕΒ Τρινάσου, Γιώργος Λαδάς, ο Αντιπρόεδρος, Γιάννης Τσιμπίδης, και τα μέλη του Δ&Sigma
Read more
1213
14151617
2252

Συνομιλία με τον Λευτέρη Αυγενάκη στη Βουλή για το θέμα του Αστέρα Βλαχιώτη

Με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφέρθηκε ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, στη σύντομη συζήτηση που είχε με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στη Βουλή, για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης της Super League 2 και της Football League, ένα αίτημα που αφορά και τον Αστέρα Βλαχιώτη, ο οποίος θα αγωνίζεται από τη νέα περίοδο στις επαγγελματικές κατηγορίες:
Read more
181920
21222324252627
2829301234
567891011
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset