Menu

Δραστηριότητα

Νέα

29 Νοεμβρίου 2018

Διευκρινίσεις για τις Δηλώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο ζητά ο Δαβάκης

Ερώτηση στη Βουλή

Διευκρινίσεις για τις Δηλώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο ζητά ο Δαβάκης
Διευκρινίσεις για τη δυνατότητα υποβολής δήλωσης δικαιώματος στο Εθνικό Κτηματολόγιο με Ένορκη Βεβαίωση ή με Υπεύθυνη Δήλωση ως αποδεικτικά στοιχεία κυριότητας, ζητά  με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Στην Ερώτησή του, ο κ. Δαβάκης επισημαίνει ότι η περιοχή της Μάνης χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονη ανησυχία στους πολίτες ότι δεν θα μπορέσουν να συμμετέχουν στη διαδικασία κτηματογράφησης, διότι δεν έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα που αποδεικνύουν τα εμπράγματα δικαιώματά τους επί των ακινήτων.

Ο κ. Δαβάκης με τον τρόπο αυτό μεταφέρει τις ανησυχίες του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου, για τα έγγραφα που δύνανται να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία κυριότητας, γεγονός που έχει απασχολήσει και τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης της 24/10/2018.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Δαβάκη:

ΕΡΩΤΗΣΗ 
 
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: Δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με τη δήλωση δικαιώματος στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
 
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και  Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ ΑΕ), το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η Κτηματογράφηση σε περιοχές του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Συνεπώς, όλοι οι πολίτες που έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση του δικαιώματός τους στις προθεσμίες που θα τεθούν. Η περιοχή της Μάνης όμως, όπως είναι γνωστό, έχει ιδιαιτερότητες όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονη ανησυχία στους πολίτες, ότι δεν θα μπορέσουν να υποβάλλουν την δήλωση κτηματογράφησης διότι δεν έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα που αποδεικνύουν τα εμπράγματα δικαιώματά τους  επί των ακινήτων (συμβόλαια κλπ).

Σύμφωνα με τις διατάξεις 1045, 1046 και 974 ΑΚ για την απόκτηση κυριότητας ακινήτου απαιτείται εικοσαετής νομή στο ακίνητο. Ως πρωτότυπος τρόπος κτήσης κυριότητας είναι η έκτακτη χρησικτησία, η οποία ισχύει από την εισαγωγή του ΑΚ και αποτελεί θεσμό του δικαίου, όπως ίσχυε και κατά το προϊσχύον δίκαιο πριν το 1946. 

 Στο Δήμο Ανατολικής Μάνης πάμπολλα ακίνητα -αγροτικά και αστικά- στερούνται τίτλων και η κτήση κυριότητας έχει αποκτηθεί με έκτακτη χρησικτησία. Η χρησικτησία αποτελεί μία πραγματική κατάσταση, η οποία δύναται να αποδειχθεί με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο.  Επιπλέον, κατά την σύνταξη συμβολαίων με τίτλο χρησικτησίας απαιτείται μόνο απλή υπεύθυνη δήλωση του πωλητού ότι κατέχει το ακίνητο και κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο.

Κατά την επίσκεψη της Κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το Κτηματολόγιο στο Δικηγορικό Σύλλογο Γυθείου ανακοινώθηκε ότι δεν γίνονται δεκτές ένορκες βεβαιώσεις ούτε υπεύθυνες δηλώσεις για την καταχώριση των πρώτων  εγγραφών, αλλά απαιτείται συμβόλαιο ή μισθωτήριο βεβαίας χρονολογίας ή Ε9 το οποίο να ανατρέχει στην εικοσαετία, σε αντίθεση με όσα αναγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

Για το λόγο αυτό είναι ανάγκη να διευκρινιστεί από πλευράς της ΕΚΧΑ ΑΕ ποια είναι τα απαιτούμενα έγγραφα που θα συνυποβάλλονται με το έντυπο της δήλωσης του κτηματολογίου. Εξάλλου, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Μάνης διατυπώθηκε η πρόταση όπως οι αιτήσεις καταχώρησης συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση και  ένορκες βεβαιώσεις που θα υποβάλλουν οι φερόμενοι ιδιοκτήτες, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να αποδεικνύεται το δικαίωμα της κυριότητας επί των δηλούμενων ακινήτων με βάση την έκτακτη χρησικτησία (παρατίθεται συνημμένο το σχετικό απόσπασμα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:
  1. Να απαριθμηθούν επακριβώς τα αποδεκτά έγγραφα κυριότητας που μπορούν να υποβληθούν μαζί με μία δήλωση δικαιώματος στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
  2. Είναι η υπεύθυνη δήλωση, η οποία επαρκεί για τη σύνταξη συμβολαίων  με τίτλο χρησικτησίας, έγγραφο αποδεκτό από το Εθνικό Κτηματολόγιο , και αν όχι για ποιο λόγο;
  3. Είναι η Ένορκη Βεβαίωση αποδεκτό στοιχείο κυριότητας που μπορεί να συνοδεύσει μία δήλωση δικαιώματος στο Εθνικό Κτηματολόγιο; Και αν ναι, σε ποιο χρόνο πρέπει να έχει συνταχθεί;
  4. Προτίθεται να κάνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Ανατολικής Μάνης να αποτελεί η υπεύθυνη δήλωση και οι ένορκες βεβαιώσεις αυτοτελώς αποδεικτικό στοιχείο κυριότητας, λαμβανομένων υπόψιν των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής;
  5. Είναι υποχρεωτική η προσκόμιση τοπογραφικού διαγράμματος για όσους επικαλεστούν χρησικτησία;
 
Ο ερωτών βουλευτής
 
Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.
Print
«Απρίλιος 2019»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
252627
1177

ΥΠΕΘΑ σε Δαβάκη: «Στα χέρια» της Περιφέρειας Πελοποννήσου το αρχοντικό Ματάλα

Απάντηση στο βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη σχετικά με τη χρηματοδότηση της αναπαλαίωσης και της αποκατάστασης του κτηρίου της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Σπάρτης (αρχοντικό Ματάλα) έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Read more
28293031
1234567
1178

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταργεί την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στη Λακωνία.

Η μέχρι σήμερα συμπεριφορά του κ. Γαβρόγλου προϊδέαζε για αυτά που θα ακολουθήσουν… Η άρνησή του να δεχθεί τους θεσμικούς εκπροσώπους της Λακωνίας ήταν η πρόφαση για αυτό που ετοίμαζε. 
Read more
89
1179

Όλη η αλήθεια για τη Νοσηλευτική: Τα Ψέματα και τα Αποτελέσματα..!

Από τις 20 Αυγούστου 2018, όταν ξεκίνησαν οι φήμες περί της «μεταφοράς» της Νοσηλευτικής Σχολής της Σπάρτης στην Τρίπολη, έφερα άμεσα το θέμα στη Βουλή με την κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης.
Read more
10
1180

Τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο καιρό πριν για τη Νοσηλευτική της Σπάρτης…

Η σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Παιδείας μεταφορά της έδρας της Νοσηλευτικής Σπάρτης στην Τρίπολη δείχνει την αναξιοπιστία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τον κυνικό τρόπο με τον οποίο η Ριζοσπαστική Αριστερά προσεγγίζει και διαχειρίζεται τις πολιτικές της δεσμεύσεις.
Read more
11121314
1516171819
1181

Δαβάκης προς Πρύτανη: Γιατί ζητάτε να φύγει η Νοσηλευτική από τη Σπάρτη;

Να τεκμηριώσει με απτά στοιχεία τους λόγους για τους οποίους οι αρχές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επιθυμούν τη μεταφορά της Νοσηλευτικής Σπάρτης στην Τρίπολη ζήτησε από τον Πρύτανη του ιδρύματος, κ. Κάτση, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.
Read more
2021
2223
1182

Όνειδος προσωπικά για εσάς κ. Γαβρόγλου η μεταφορά της Νοσηλευτικής Σχολής Σπάρτης στην Τρίπολη!

Προσωπική επίθεση στον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου για την απόφασή του να «πάρει» τη Νοσηλευτική Σχολή της Σπάρτης και να τη μεταφέρει στην Τρίπολη εξαπέλυσε χθες το βράδυ από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Read more
2425262728
293012345
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset