Menu

Δραστηριότητα

Νέα

25 Νοεμβρίου 2016

Ακαρπία και δάκος στη βουλή από το Δαβάκη

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή

Ακαρπία και δάκος στη βουλή από το Δαβάκη

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  Π. ΔΑΒΑΚΗΣ

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

 

25/11/2016

 Ακαρπία και δάκος στη βουλή από το Δαβάκη

Το σοβαρό πρόβλημα της μειωμένης ελαιοπαραγωγής λόγω της ακαρπίας αλλά και εκείνο του δάκου, φέρνει με Επίκαιρη Ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας  κ. Θανάσης Δαβάκης.

Ο κ. Δαβάκης ζητά την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων αγροτών καθώς επίσης και την αλλαγή του τρόπου κατανομής των κονδυλίων για την καταπολέμηση του δάκου και της όλης διαδικασίας γενικότερα.

Ακολουθεί η Ερώτηση του κ. Δαβάκη:

Η φετινή ελαιοσυγκομιδή σε πολλές περιοχές της Χώρας, όπως στη Λακωνία, επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των παραγωγών για μια κακή ελαιοπαραγωγική χρονιά, λόγω της ακαρπίας των ελαιοδένδρων, που είχε ήδη παρατηρηθεί. Σε αυτή τη κατάσταση προστέθηκε ώς τελειωτικό «χτύπημα» και η μεγάλη ζημιά από το δάκο.

Το φαινόμενο της ακαρπίας, το είχαμε επισημάνει από τόν Ιούνιο τού τρέχοντος έτους, με Αναφορά μας (υπ’ αριθμ.2443/24-6-2016 ΠΑΒ) πρός τή πολιτική ηγεσία τού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας να πληροφορηθούμε τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.

Από τήν απάντηση του αρμόδιου υπουργού, ενημερωθήκαμε, ότι ήταν σε γνώση του Υπουργείου και μάλιστα είχε συσταθεί Επιτροπή που εξέδωσε πόρισμα που επιβεβαίωνε το φαινόμενο της μειωμένης καρπόδεσης σε όλη την Επικράτεια. Μάλιστα ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες ζημιές θα μπορούσαν να ενταχθούν σέ Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ.

Μέ αυτά τα δεδομένα:Τή τεράστια οικονομική ζημιά τής μειωμένης καί από τό δάκο παραγωγής καί με ζητήματα που αφορούν πλέον καί στή διαδικασία τών ψεκασμών, που αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος λανθασμένη, προκύπτει άμεσα η ανάγκη να εξευρεθούν λύσεις τόσο για το αντιστάθμισμα τών απωλειών όσο καί γιά τήν αλλαγή του τρόπου κατανομής τών ποσών πού δίδονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στίς Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις γιά τή δακοκτονία .

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1.  Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να μετριαστούν κατά το δυνατόν οι τεράστιες απώλειες στο εισόδημα των ελαιοκαλλιεργητών;

2.  Προτίθεται  να προχωρήσει σε διαδικασία αποζημίωσης των ελαιοκαλλιεργητών  μέσω του προγράμματος των ΚΟΕ, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ;

3.  Προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο αποζημίωσης μέσω των ενισχύσεων «ήσσονος σημασίας» (κανόνας de minimis);

4.  Προτίθεται νά επανεξετάσει το τρόπο κατανομής τών ποσών στίς Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις γιά τή δακοκτονία αλλά  καί το τρόπο τής εκτέλεσής της;


Ο ερωτών βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

 

 

Print
«Οκτώβριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2829301
2254

Τρία Ερωτήματα για το Παλαιό Πρωτοδικείο Σπάρτης

Το «πότε» θα ξεκινήσουν επιτέλους, οι εργασίες για την αποκατάσταση του Παλαιού Πρωτοδικείου της Σπάρτης, ζητά να μάθει από την υπουργό Παιδείας κ.Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, με την  κατάθεση νέας Ερώτησης στη Βουλή.
Read more
234
5678
2255

Συνάντηση Δαβάκη - Βερούτη με Καραμανλή

Συνάντηση εργασίας είχαν σήμερα ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.
Read more
91011
121314
2256

Συνάντηση με τον Κώστα Τσιάρα

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, για τα θέματα που απασχολούν τον Δικηγορικό Σύλλογο Σπάρτης αλλά και τους δικαστικούς υπαλλήλους, είχε πρόσφατα ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης.
Read more
15161718
1920
2257

Παρέμβαση στη Βουλή για τα κρούσματα COVID-19 στη Λακωνία

Την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας Βλαχιώτη και Νεαπόλεως, την αύξηση των κλιμακίων του ΕΟΔΥ και τον καθορισμό συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων φορέων, ζήτησε με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα κορωνοϊού, χθες βράδυ στη Βουλή ,ο Θανάσης Δαβάκης.
Read more
2122
2258

Δαβάκης προς Βορίδη: Δώστε ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα.

Την οικονομική ενίσχυση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, όπως τα ελαιοτριβεία και οι τυποποιητικές μονάδες, που δεν συμπεριλήφθηκαν στις πρόσφατες Προσκλήσεις των Περιφερειών της χώρας για χρηματοδότηση με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, με Ερώτησή του στη Βουλή.
Read more
232425
2627282930311
2345678
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset