Menu

Δραστηριότητα

Νέα

22 Οκτωβρίου 2020

Δαβάκης προς Βορίδη: Δώστε ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα.

Δαβάκης προς Βορίδη: Δώστε ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα.
Την οικονομική ενίσχυση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, όπως τα ελαιοτριβεία και οι τυποποιητικές μονάδες, που δεν συμπεριλήφθηκαν στις πρόσφατες Προσκλήσεις των Περιφερειών της χώρας για χρηματοδότηση με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, με Ερώτησή του στη Βουλή.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μέχρι τώρα δεδομένη πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να στηρίξει τον κλάδο του ελαιολάδου, όπως έγινε με το πρόγραμμα της έκτακτης στήριξής του, ο Θανάσης Δαβάκης ζητά από τον Μάκη Βορίδη να προχωρήσει σε έκδοση Πρόσκλησης μέσω του ΠΑΑ, για να δοθεί μία ένεση ρευστότητας και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της παραγωγής και εμπορίας του ελαιολάδου, καθώς και σε όποια άλλη επιχείρηση του πρωτογενή τομέα με αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζεται από την πανδημία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Έκδοση πρόσκλησης από το ΠΑΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης»

Η πρόσφατη πρόσκληση με τίτλο “Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2014-2020», είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης στις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας.

Δυστυχώς, όμως, οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι οποίοι συμπεριελήφθησαν στην εν λόγω πρόσκληση δεν περιλαμβάνουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου, με τους κωδικούς δραστηριότητας 10.41.23.00 και 46.33.13.030, ενός σημαντικού κλάδου της οικονομικής δραστηριότητας της Λακωνίας, αλλά και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ο κλάδος παραγωγής και εμπορίας του πρωτογενή τομέα.

Επειδή είναι δεδομένη η πρόθεση του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη του ελαιόλαδου, ως εθνικού-στρατηγικού προϊόντος για τον πρωτογενή τομέα και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό δυστυχώς δεν μπόρεσαν να ενταχθούν σε άλλα προγράμματα χρηματοδότησης (όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας), είναι απόλυτη ανάγκη να χρηματοδοτηθούν και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ελαιόλαδου, μέσω της έκδοσης ανάλογης πρόσκλησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Η ενίσχυση αυτή θα αποτελέσει ένεση ρευστότητας προς ένα σημαντικό κλάδο της οικονομίας μας, ενόψει μάλιστα της ελαιοκομικής περιόδου που έχει ήδη ξεκινήσει.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

Προτίθεται να προχωρήσει σε έκδοση πρόσκλησης από το ΠΑΑ 2014-2020 που να χρηματοδοτεί επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης;

Ο Ερωτών βουλευτής
 
Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.
Print
«Ιανουάριος 2021»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031
2277

Στο Ειδικό Σχολείο Σπάρτης ο Δαβάκης

Επίσκεψη στο Ειδικό Σχολείο της Σπάρτης, στο Συκαράκι, πραγματοποίησε πρόσφατα ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. Σκοπός της ήταν η συνεργασία με τη διευθύντρια, Σοφία Παινέση, στο πλαίσιο της προσπάθειας μετεγκατάστασης του Σχολείου σε καταλληλότερο χώρο.
Read more
123
45678910
1112
2278

Εμβολιασμοί KAI στα Κέντρα Υγείας της Λακωνίας

Επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, είχε πριν λίγο ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης για το θέμα των εμβολιασμών των πολιτών ΚΑΙ στα Κέντρα Υγείας. Μετά την επικοινωνία αυτή, ο Λάκωνας βουλευτής ανέφερε:
Read more
131415
2279

Ιστορική στιγμή για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας η απόκτηση των Rafale

Ως μία «δυνατή, ταχεία και μακροπρόθεσμη ένεση ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας στο πεδίο της αεροπορικής κυριαρχίας» χαρακτήρισε την απόκτηση από τη χώρα μας των αεροσκαφών Rafale, ο βουλευτής Λακωνίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής Θανάσης Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χθες το απόγευμα στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Read more
16
2280

Συνάντηση για τα προβλήματα του ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών Λακωνίας

Συνάντηση με την Προϊσταμένη του ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών (πρώην ΟΑΕΕ) στη Σπάρτη, κ. Νότα Κοντογιάννη, είχε σήμερα το πρωί ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, με σκοπό την ενημέρωσή του για τα τρέχοντα προβλήματα που απασχολούν την υπηρεσία.

Read more
17
1819
2281

Ιστορική η επέκταση των δυτικών χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Ιστορική χαρακτήρισε την επέκταση των δυτικών χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.
Read more
202122
2282

Γιατί αρνείται η Νοσηλευτική να απαντήσει αναλυτικά για την πρόταση συνεργασίας του Ιδρύματος Νιάρχου;

Ερωτήματα για την άρνηση του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να δώσει τεκμηριωμένες και αναλυτικές απαντήσεις σχετικά με την απόφασή του να απορρίψει την πρόταση του Ιδρύματος Νιάρχου (ΙΣΝ) για συνεργασία με το νέο Νοσοκομείο που αυτό κατασκευάζει στην Σπάρτη, έθεσε προς τον νέο υφυπουργό Παιδείας αρμόδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Άγγελο Συρίγο, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης σχετικής Ερώτησής του, στη &a
Read more
2324
25262728293031
1234567
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset