Menu

Δραστηριότητα

Νέα

14 Δεκεμβρίου 2016

Στοιχεία για τη Λειτουργία Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟ.Μ.ΚΑ) 2016

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή

Στοιχεία για τη Λειτουργία Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟ.Μ.ΚΑ) 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

ΠΡΟΣ:

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΘΕΜΑ:

Λειτουργία ΜΟ.Μ.ΚΑ. 2016

Με το άρθρο 5 παράγραφος 1 του νόμου 4407/2016 (ΦΕΚ 134 Α’), το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέκτησε το δικαίωμα να συμπράττει στη μελέτη και την εκτέλεση έργων τοπικού ενδιαφέροντος με φορείς του δημοσίου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ίδια παράγραφος ορίζει ότι η συνεργασία πραγματοποιείται:

(α) Στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης ΚΑΙ

(β) Υπό την προϋπόθεση ότι η υλοποίησή των έργων αυτών συμβάλλει στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 3 του νόμου 4407/2016, κάθε σύμβαση πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και δομή:

«3. Στο πλαίσιο κάθε προγραμματικής σύμβασης που συνάπτει η ΜΟ.Μ.ΚΑ. ρυθμίζονται το αντικείμενο, ο σκοπός και το περιεχόμενο των αναλαμβανόμενων έργων ή των μελετών, ο προϋπολογισμός τους, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της ΜΟ.Μ.ΚΑ. και των συμπραττουσών υπηρεσιών, το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των αναλαμβανόμενων έργων ή των μελετών, ο τρόπος κάλυψης των αναγκαίων για την εκπλήρωση της σύμβασης δαπανών της ΜΟ.Μ.ΚΑ. και οι λεπτομέρειες της καταβολής τους, η διάρκεια της σύμπραξης, το όργανο παρακολούθησης της εφαρμογής των ρυθμίσεων της σύμβασης, οι αρμοδιότητες του οργάνου αυτού, οι όροι διαπίστωσης της εκπλήρωσης των καθηκόντων της ΜΟ.Μ.ΚΑ., οι όροι άσκησης του τεχνικού, οικονομικού και λογιστικού ελέγχου του κυρίου του έργου κατά τις φάσεις εκπλήρωσης του αναλαμβανόμενου έργου ή της μελέτης από τη ΜΟ.Μ.ΚΑ. και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό 2017, ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι μέσα στο έτος 2016 οι Ένοπλες Δυνάμεις εκτέλεσαν συνολικά 225 έργα.

Σε συνέχεια αυτής της αναφοράς, εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με τη συνεισφορά της ΜΟ.Μ.ΚΑ., της υπηρεσίας που συστάθηκε με μοναδικό σκοπό τη μελέτη και κατασκευή μικρών έργων υποδομής, σε όλη αυτήν την κατασκευαστική δραστηριότητα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

1.     Ποια είναι τα έργα που ανέφερε ο κ. Υπουργός στην ομιλία του στη Βουλή (Τίτλος έργου – Περιγραφή);

2.     Πόσα από τα 225 έργα που ανέφερε ο κ. Υπουργός στην ομιλία του στη Βουλή έγιναν με ευθύνη και επίβλεψη της ΜΟ.Μ.ΚΑ.; Να κατατεθούν όλες οι σχετικές συμβάσεις με πλήρες το περιεχόμενό τους, έτσι όπως αυτό ορίζεται στο αρ. 5 παρ. 3 του ν. 4407/2016. Ποιο το προβλεπόμενο συνολικό κόστος αυτών των έργων, σύμφωνα με τις συμβάσεις αυτές;

3.     Πόσο είναι το τελικό συνολικό κόστος των έργων της ΜΟ.Μ.ΚΑ. για το έτος 2016 (Άθροισμα κόστους καυσίμων, ανταλλακτικών, μεταφοράς μηχανημάτων, φύλλων πορείας και διαμονής του προσωπικού);

4.     Πόσα και τι είδους μηχανήματα παραχωρήθηκαν (αρ. 6 ν. 4407/2016) στη ΜΟ.Μ.ΚΑ. από τη σύστασή της μέχρι σήμερα; Από ποιες Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων ή άλλους φορείς του Δημοσίου προήλθαν αυτά τα μηχανήματα;

Ο Ερωτών βουλευτής

 Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

Print
«Φεβρουάριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
272829
1208

Τα θέματα δημόσιας ασφάλειας της Λακωνίας στη συνάντηση Δαβάκη με τον Αρχηγό της Αστυνομίας

Τα καυτά ζητήματα της δημόσιας ασφάλειας των Λακώνων πολιτών έθεσε στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ), Αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης, μετά από πρωτοβουλία του Λάκωνα βουλευτή.
Read more
303112
3456789
10111213141516
1718
1211

Το μεταναστευτικό στη συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σήμερα το πρωί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είχα την ευκαιρία να θέσω το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών και της φύλαξης των συνόρων, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), και παλαιό φίλο, κ. Λίνο - Αλέξανδρο Σισιλιάνο.
Read more
1920212223
2425262728291
2345678
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset