Menu

Δραστηριότητα

Νέα

3 Δεκεμβρίου 2016

Η Τουρκία, τα F-35 και το κόστος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Άρθρο στην ''Καθημερινή''

Η Τουρκία, τα F-35 και το κόστος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Τ​​ο ζήτημα της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας είναι, δυστυχώς, μία ακόμη πτυχή της Εθνικής Ασφαλείας η οποία έχει πληγεί από τον ιδιοσυγκρασιακό χαρακτήρα, την απουσία ουσιαστικού σχεδιασμού, την έλλειψη πολιτικής βούλησης και τις στρεβλές προτεραιότητες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το τελευταίο διάστημα, παρόλο που το θέμα είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και δημοσιεύματα εφημερίδων κάνουν πυκνές αναφορές στο ενδεχόμενο η υπάρχουσα ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο να ανατραπεί. Ο λόγος της κρίσιμης αυτής κατάστασης είναι η απόκτηση από την τουρκική πολεμική αεροπορία (THK) ενός συνόλου αρχικά 30 (εντός των προσεχών ετών από 2018 έως 2022) και σε βάθος χρόνου 100 αεροσκαφών F-35. Για να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό θέμα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής», το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δηλώνει ότι σχεδιάζει να προχωρήσει –παράλληλα– σε δύο σχετικές κινήσεις: Πρώτον, στην αναβάθμιση της δύναμης των F-16 με τη διαμόρφωση F-16 Viper, το κόστος της οποίας, αν το υπουργείο επιλέξει να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα το σύνολο των αεροσκαφών F-16 που η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει, αναμένεται να κυμανθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει η εφημερίδα, μεταξύ 1,7 και 2 δισ. δολαρίων. Ταυτόχρονα, και σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το υπουργείο δηλώνει ότι έχει ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες τη χορηγία 20 F-35 υπό μορφή στρατιωτικής βοήθειας, καθώς το συνολικό κόστος της αγοράς (μεταξύ 2,5 και 3 δισ. δολαρίων) είναι απαγορευτικό για την τωρινή δημοσιονομική κατάσταση. Εν ολίγοις, το επιχείρημα ή, αν προτιμάτε πιο σύγχρονους όρους, το «αφήγημα» της συγκυβέρνησης είναι απλό και εύπεπτο: Υπάρχει κίνδυνος ανατροπής της ισορροπίας ισχύος και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να τον αποσοβήσει. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο ελληνικός λαός είναι να χρηματοδοτήσει με τους φόρους του την επείγουσα και αναγκαία αυτή δαπάνη.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η πραγματικότητα είναι ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει καθυστερήσει σημαντικά να αντιληφθεί τις εξελίξεις και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Μέχρι σήμερα, λίγοι γνωρίζουν ότι από τα τέλη του 2013, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, άρχισαν οι διερευνητικές διαδικασίες για τη συνολική αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Με την ανάληψη της εξουσίας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι διαδικασίες αυτές επιβραδύνθηκαν απότομα, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία επικαλέστηκε το υψηλό οικονομικό κόστος, ενώ στο κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο δόθηκε προτεραιότητα στη θεατρική «επαναδιαπραγμάτευση» με τους διεθνείς δανειστές.

Η καθυστέρηση αυτή έχει δύο εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες:

Πρώτον, έχει επιδεινώσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, προκαλώντας αύξηση του κόστους που σήμερα καλούνται να καταβάλουν οι φορολογούμενοι για την αναβάθμιση των F-16. Στο πλαίσιο της προαναφερθείσας μελέτης που διεξήγαγε η κυβέρνηση της Ν.Δ., το υπουργείο Εθνικής Αμυνας είχε αποστείλει Letter of Request και είχε δεχθεί προσφορές με σημαντικά χαμηλότερες ενδεικτικές τιμές από τους αριθμούς που δημοσιεύθηκαν στο άρθρο της «Καθημερινής». Εξίσου δυσμενής είναι και η σύγκριση της αναφερόμενης στην εφημερίδα τιμής του ελληνικού προγράμματος με το ποσό, ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, που η Κορεατική Πολεμική Αεροπορία καλείται, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και δημοσιεύματα, να καταβάλει για τον εκσυγχρονισμό 134 αεροσκαφών της F-16. Η διαφορά στην τιμή του ελληνικού προγράμματος είναι αποτέλεσμα τόσο της καθυστέρησης στην υλοποίησή του όσο και των σχετικών δημοσίων δηλώσεων περί επείγουσας ανάγκης, στις οποίες ο κ. Καμμένος συχνά προβαίνει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και πολιτικής επιβίωσης.

Δεύτερον, η διετής αυτή καθυστέρηση επιφέρει τον κίνδυνο να μειωθεί η επιχειρησιακή αξία της αναβάθμισης των F-16, καθώς ο χρονικός ορίζοντας της τελικής παραλαβής, πλέον, ξεπερνά το σημείο ένταξης των πρώτων τουρκικών F-35 σε υπηρεσία. Η κατάσταση αυτή στο θέμα της αεροπορικής ισορροπίας ισχύος αποτελεί μία μόνο από τις πολλές περιπτώσεις, όπου οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχουν επιφέρει άμεσες ή μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, η θεσμοθέτηση του κομματικοποιημένου συνδικαλισμού, η δημιουργία νέων δομών όπως η επικοινωνιακού χαρακτήρα «ΜΟΜΚΑ», η μακροχρόνια εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, αποτελούν μερικά παραδείγματα του κόστους που καλούνται να καταβάλουν οι πολίτες και οι Ενοπλες Δυνάμεις από τη συμπόρευση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με τη Ριζοσπαστική Αριστερά...

 

Print
«Οκτώβριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2829301
2254

Τρία Ερωτήματα για το Παλαιό Πρωτοδικείο Σπάρτης

Το «πότε» θα ξεκινήσουν επιτέλους, οι εργασίες για την αποκατάσταση του Παλαιού Πρωτοδικείου της Σπάρτης, ζητά να μάθει από την υπουργό Παιδείας κ.Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, με την  κατάθεση νέας Ερώτησης στη Βουλή.
Read more
234
5678
2255

Συνάντηση Δαβάκη - Βερούτη με Καραμανλή

Συνάντηση εργασίας είχαν σήμερα ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.
Read more
91011
121314
2256

Συνάντηση με τον Κώστα Τσιάρα

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, για τα θέματα που απασχολούν τον Δικηγορικό Σύλλογο Σπάρτης αλλά και τους δικαστικούς υπαλλήλους, είχε πρόσφατα ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης.
Read more
15161718
1920
2257

Παρέμβαση στη Βουλή για τα κρούσματα COVID-19 στη Λακωνία

Την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας Βλαχιώτη και Νεαπόλεως, την αύξηση των κλιμακίων του ΕΟΔΥ και τον καθορισμό συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων φορέων, ζήτησε με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα κορωνοϊού, χθες βράδυ στη Βουλή ,ο Θανάσης Δαβάκης.
Read more
2122
2258

Δαβάκης προς Βορίδη: Δώστε ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα.

Την οικονομική ενίσχυση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, όπως τα ελαιοτριβεία και οι τυποποιητικές μονάδες, που δεν συμπεριλήφθηκαν στις πρόσφατες Προσκλήσεις των Περιφερειών της χώρας για χρηματοδότηση με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, με Ερώτησή του στη Βουλή.
Read more
232425
2627282930311
2345678
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset