Menu

Δραστηριότητα

Νέα

29 Ιουνίου 2016

Οι «ένστολοι» και οι ευθύνες της πολιτείας

Άρθρο στην ''Καθημερινή''

Οι «ένστολοι» και οι ευθύνες της πολιτείας

Τη σχετικά νεοείσακτη αυτή λέξη την ακούμε και τη διαβάζουμε συνήθως όταν τα ΜΜΕ, αλλά και αρκετοί από εμάς τους πολιτικούς, αναφέρονται στα στελέχη –γυναίκες και άνδρες –των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), ιδιαίτερα όταν η επικαιρότητα έχει να κάνει με τις συνεχώς μειούμενες αποδοχές τους και τους «ιδιαίτερους» όρους εργασίας τους.

Η χρήση της λέξης «ένστολος» ως περιγραφή για τους υπηρετούντες στις Ε.Δ. είναι απαράδεκτη, γιατί είναι τόσο μειωτική, που ισοδυναμεί με προσβλητική πρακτική. Ο όρος επικεντρώνεται στο «εμφανισιακά» ορατό χαρακτηριστικό του προσωπικού, παραβλέποντας κρίσιμα στοιχεία τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τού τι σημαίνει να είναι κάποιος στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δεν αντανακλά αλλά ελαχιστοποιεί το πραγματικό βάρος που το ανθρώπινο δυναμικό καλείται καθημερινώς να σηκώσει.

Αρχικά, ο όρος «ένστολοι» δεν αποδίδει τον επαγγελματισμό και την υψηλή κατάρτιση που διακρίνουν το προσωπικό. Η αποστολή των Ε.Δ. απαιτεί από τα στελέχη να είναι σε θέση να λειτουργήσουν και να ηγηθούν υπό συνθήκες πίεσης. Απαιτεί να ακολουθούν σύνθετες και επίπονες λειτουργικές διαδικασίες. Τα στελέχη επιβάλλεται να μπορούν να αυτοσχεδιάσουν μέσα σε ένα πολύπλοκο, αντίξοο, επικίνδυνο, πληροφοριακά πυκνό και πολλές φορές επιχειρησιακά εχθρικό περιβάλλον.Ταυτόχρονα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι ο σχεδιασμός και η δράση τους βρίσκονται σε αρμονική συνεργασία με τις πράξεις και τις αποφάσεις ανωτέρων, κατωτέρων και ομοιόβαθμων κλιμακίων και ότι εντάσσονται ομαλά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επίτευξης ενός αντικειμενικού σκοπού. Η αποτρεπτική δράση των Ε.Δ., ο μακρύς κατάλογος επιτυχούς συμμετοχής τους σε διεθνείς ασκήσεις και αποστολές και η πληθώρα απαιτητικών εθνικών ασκήσεων αποτελούν αδιάψευστες αποδείξεις ότι το προσωπικό ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτές τις υπηρεσιακές απαιτήσεις.Ο όρος αφήνει, επίσης, εκτός περιγραφής την ευθύνη που το μόνιμο προσωπικό των Ε.Δ. αναλαμβάνει έναντι της πατρίδας και της πολιτείας. Τα στελέχη καλούνται να εντάξουν στο στρατιωτικό περιβάλλον και να διοικήσουν αποτελεσματικά τα νέα παιδιά που η πατρίδα τούς εμπιστεύεται. Παράλληλα καλούνται καθημερινώς να διαχειριστούν, να συντηρήσουν, να διασφαλίσουν και να λειτουργήσουν πολύπλοκο και πανάκριβο υλικό, το οποίο αποκτήθηκε με το –όλο και πιο σπανίζον πλέον– υστέρημα του ελληνικού λαού.

Δεν περιλαμβάνει, μάλιστα, ούτε τον κίνδυνο που είναι συνυφασμένος με την υπηρεσία στις Ενοπλες Δυνάμεις. Λόγω της φύσης της αποστολής τους και παρά την υψηλή ετοιμότητα που το χαρακτηρίζει, το προσωπικό των Ε.Δ. καταγράφει υψηλό, σε σχέση με τις υπόλοιπες δομές του Δημοσίου, ποσοστό απωλειών σε καιρό ειρήνης.

Τέλος, ο όρος δεν αντανακλά το γεγονός ότι τα στελέχη καλούνται να υπηρετήσουν την πατρίδα σε οποιοδήποτε σημείο της επικρατείας (ή και εκτός αυτής) χρειάζεται. Οι συχνές μεταθέσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του προσωπικού.

Εν ολίγοις, το κύριο χαρακτηριστικό των ανδρών και των γυναικών που υπηρετούν στις Ε.Δ. δεν είναι το γεγονός ότι φορούν στολή. Είναι το γεγονός ότι διαθέτουν τον επαγγελματισμό, την πειθαρχία, τη διάθεση αυτοθυσίας και τη δύναμη χαρακτήρα που χρειάζονται για να υπηρετούν ως η τελευταία και η πιο σημαντική γραμμή άμυνας που το έθνος διαθέτει έναντι των εξωτερικών κινδύνων. Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτεία έχει ευθύνη απέναντι τόσο στο εν ενεργεία όσο και στο εν αποστρατεία προσωπικό και πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Αρχικά πρέπει να προσφέρουμε ένα σύνολο κανόνων και επιλογών που θα εξασφαλίζουν στα τωρινά και στα μελλοντικά στελέχη των Ε.Δ. προβλέψιμη πορεία για το σύνολο της καριέρας τους, και που θα τους επιτρέψουν να επενδύσουν με μεγαλύτερη σιγουριά σε αυτήν και στον εαυτό τους. Επίσης πρέπει να προσφέρουμε στα εν αποστρατεία στελέχη ολοκληρωμένο σύνολο υπηρεσιών που θα αντανακλούν πλήρως τη συνεισφορά τους στις Ε.Δ. και στην πατρίδα. Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε πλήρη επίγνωση της προσφοράς του ανθρωπίνου δυναμικού των Ε.Δ. και του βάρους που αυτό έχει κληθεί και καλείται να σηκώσει. Σκοπός μας είναι να αναλάβουμε όλες τις απαραίτητες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, χωρίς τυμπανοκρουσίες και πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς, ώστε οι Ε.Δ. και το προσωπικό τους να συνεχίσουν να αποτελούν, κατά τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «το καύχημα και την ασπίδα του έθνους».

Print
«Ιανουάριος 2021»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031
2277

Στο Ειδικό Σχολείο Σπάρτης ο Δαβάκης

Επίσκεψη στο Ειδικό Σχολείο της Σπάρτης, στο Συκαράκι, πραγματοποίησε πρόσφατα ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. Σκοπός της ήταν η συνεργασία με τη διευθύντρια, Σοφία Παινέση, στο πλαίσιο της προσπάθειας μετεγκατάστασης του Σχολείου σε καταλληλότερο χώρο.
Read more
123
45678910
1112
2278

Εμβολιασμοί KAI στα Κέντρα Υγείας της Λακωνίας

Επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, είχε πριν λίγο ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης για το θέμα των εμβολιασμών των πολιτών ΚΑΙ στα Κέντρα Υγείας. Μετά την επικοινωνία αυτή, ο Λάκωνας βουλευτής ανέφερε:
Read more
131415
2279

Ιστορική στιγμή για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας η απόκτηση των Rafale

Ως μία «δυνατή, ταχεία και μακροπρόθεσμη ένεση ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας στο πεδίο της αεροπορικής κυριαρχίας» χαρακτήρισε την απόκτηση από τη χώρα μας των αεροσκαφών Rafale, ο βουλευτής Λακωνίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής Θανάσης Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χθες το απόγευμα στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Read more
16
2280

Συνάντηση για τα προβλήματα του ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών Λακωνίας

Συνάντηση με την Προϊσταμένη του ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών (πρώην ΟΑΕΕ) στη Σπάρτη, κ. Νότα Κοντογιάννη, είχε σήμερα το πρωί ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, με σκοπό την ενημέρωσή του για τα τρέχοντα προβλήματα που απασχολούν την υπηρεσία.

Read more
17
1819
2281

Ιστορική η επέκταση των δυτικών χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Ιστορική χαρακτήρισε την επέκταση των δυτικών χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.
Read more
2021222324
25262728293031
1234567
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset