Menu

Δραστηριότητα

Νέα

20 Οκτωβρίου 2015

Το νέο, το παλιό και η διαχρονική ένδεια ουσίας

Άρθρο στην ''Καθημερινή''

Το νέο, το παλιό και η διαχρονική ένδεια ουσίας

Πριν από λίγα χρόνια, στις εκλογές του 2012 και το αμέσως προηγούμενο διάστημα, ένα από τα συνθήματά μας ήταν «για μια νέα Νέα Δημοκρατία» (ακόμη και τώρα που το γράφω ο κειμενογράφος του υπολογιστή –πολύ σωστά– το βγάζει λάθος!). Η ανάγκη για έκκληση προς το νέο είναι τόσο πιεστική, ώστε ακόμη και οι στοιχειώδεις κανόνες του συντακτικού και της ευφωνίας να καταπατούνται.

Ο προσανατολισμός προς το νέο έχει πίσω του την αναφορά στη νεότητα και στο πλαίσιο αυτό είναι εύλογος και ευεξήγητος. Όποιος είναι νέος σε ηλικία θέλει να μείνει πάντα έτσι και όποιος δεν είναι, συνήθως, νοσταλγεί τη νεότητά του. Έτσι δεν μας ξενίζει η διάδοση του φαινομένου που διασπά ιδεολογικά, παραταξιακά και κομματικά σύνορα. Δεν είναι μόνο η σημερινή αριστερά που έγινε κυβέρνηση βασισμένη σε έναν κενό ουσιαστικού περιεχομένου αντιμνημονιακό λόγο και αναγκάζεται τώρα να προβάλει τα μαύρα μαλλιά και το νεανικό πρόσωπο του Τσίπρα σαν να ήταν επιχείρημα. Του Τσίπρα που είναι τόσο νέος και σύγχρονος όσο κάποιος που γίνεται Κνίτης όταν πέφτει το τείχος του Βερολίνου! Η κομμουνιστική ρητορική, σε πλήρη σύμπνοια με κάθε είδους άλλες ολοκληρωτικές ιδεολογίες, αντιμετωπίζει τη νεότητα πολύ ξεχωριστά. Φραστικά την αγιοποιεί, αλλά όσοι νέοι πέσουν θύματα της προπαγάνδας, χρησιμοποιούνται ασύστολα από την κομματική νομενκλατούρα ως αναλώσιμες ομάδες κρούσης, έτοιμες να θυσιαστούν για τα ιδιοτελή συμφέροντα των κομματικών στελεχών που βαφτίζονται «δίκαιο του λαού». Όσοι περάσαμε από τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα των πρώτων μεταπολιτευτικών δεκαετιών θυμόμαστε τη συχνά ειλικρινή απορία με την οποία οι αριστεροί συμφοιτητές μας αντιμετώπιζαν την (πολύ θαρραλέα για το κλίμα της εποχής) παραδοχή ότι είμαστε δεξιοί και συντηρητικοί. Το πρώτο που μας απαντούσαν ήταν «μα είστε τόσο νέοι». Είχαν ήδη πιστέψει τα ψέματα που έλεγαν, γι’ αυτούς η νεότητα και η αριστερή στράτευση ήταν ταυτόσημες τόσο ώστε δεν μπορούσαν να δουν την πρόδηλη πραγματικότητα (η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ήδη από το 1986 πήρε την πρωτιά στις φοιτητικές εκλογές…).

Θα περίμενε κανείς βέβαια από τα στελέχη των κομμάτων εξουσίας που συγκλίνουν προς το κέντρο, όπως η Ν.Δ., να είναι περισσότερο κριτικά και ψύχραιμα από τα αντίστοιχα των ακραίων και ολοκληρωτικών. Ένας σύγχρονος καλλιεργημένος συντηρητικός είναι πιθανό να έχει συνειδητοποιήσει ότι αν και το ένστικτο μας οδηγεί να θέλουμε να είμαστε πάντα νέοι, αυτό δεν σημαίνει ότι το «μοντέρνο» είναι πάντα καλύτερο. Η μοντέρνα αρχιτεκτονική μπορεί να υλοποιείται με τη μορφή τσιμεντένιων «minimal» κουτιών έναντι των κατοικιών σε ανθρώπινη κλίμακα του παρελθόντος. Η μοντέρνα τέχνη μπορεί να είναι αφαιρετική μέχρι ολοκληρωτικής απώλειας του νοήματος έναντι ανεπανάληπτων δημιουργιών των μεγάλων μαστόρων της αρχαιότητας και της αναγέννησης. Το μοντέρνο ένδυμα μπορεί να είναι ένα ηθελημένα σκισμένο και ξεπλυμένο ρούχο σε σχέση με υπέρκομψες δημιουργίες περασμένων εποχών. Με αυτά δεδομένα και συνειδητοποιημένα ο σκεπτόμενος ψηφοφόρος υποθέτω ότι θα μας ήθελε πιο «φιλοσοφημένους» απέναντι στο νέο, στη νεότητα και στους νέους.

Αντ’ αυτού έχουν αποδυθεί οι περισσότεροι σε έναν πλειστηριασμό νεολογίας: «εγώ είμαι ο πιο νέος», «εγώ είμαι νέος και έχω και πείρα», «εγώ είμαι νέος και αυτοδημιούργητος παρά το ότι είμαι από τζάκι». Όλα αυτά δείχνουν ότι οι υποψήφιοι για τις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. προσφεύγουν σε τεχνικές μάρκετινγκ (σαν να ήταν νέα οδοντόκρεμα ή νέα σκόνη για το πλυντήριο). Αντιμετωπίζουν εαυτούς σαν προϊόν προς ψήφιση, που πρέπει υποχρεωτικά να είναι μοντέρνο, γυαλιστερό και ντιζαϊνάτο.

Μήπως υποτιμάμε τους ψηφοφόρους μας, ειδικά τους πλέον σκεπτόμενους και ώριμους ανεξαρτήτως ηλικίας; Πού είναι ο λόγος για το πρόγραμμα δράσης των σημερινών υποψηφίων ως αυριανών προέδρων; Ποιοι οι σχεδιασμοί τους βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα; Τι θα κάνουν και πώς θα το κάνουν; Πώς βλέπουν την Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο; Ποιο είναι το ιδεολογικό τους στίγμα, σε τι πιστεύουν και τι απεχθάνονται; Θα ψηφίσουμε τον πιο εμφανίσιμο και όποιον έχει το πιο συμπαθητικό πρόσωπο; Αν δεν θέλουμε να αντιμετωπιστούμε ως λέσχη ανταγωνιζόμενων για την εξουσία, που αδιαφορεί για την πραγματικότητα και την καθημερινότητα της χώρας και των ανθρώπων της, θα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος την εικόνα και να προσανατολιστούμε στο περιεχόμενο και την ουσία. Να αδιαφορήσουμε για την επιφάνεια, τη νεανική εμφάνιση και τα αστραφτερά χολιγουντιανά χαμόγελα. Να χτυπήσουμε την αριστερά εκεί που πονάει: στην οργάνωση και τον προγραμματισμό. Ο καλύτερος τρόπος για να φέρουμε το αύριο είναι να το προετοιμάσουμε και να εργαζόμαστε γι’ αυτό και όχι μόνο να το επικαλούμαστε. Να μην αδιαφορούμε για την ιστορικά δικαιωμένη ιδεολογία μας και να μην εγκαταλείπουμε τον χώρο αυτό στη σημερινή αριστερά της ανευθυνότητας.

Το μέλλον θα μας ανήκει αν σκάψουμε μέσα μας και βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας στην κοινωνία. Το καλύτερο θα είναι πάντα νέο, είναι το ζητούμενο και δεν θα παλιώσει ποτέ.

Print
«Σεπτέμβριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
31
2246

Συνάντηση με την Εύη Παπαγεωργίου

Επισκέφθηκα πρόσφατα τη νέα Διοικητή του Νοσοκομείου της Σπάρτης, Εύη Παπαγεωργίου, για να την καλωσορίσω και να της ευχηθώ καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα. Η Εύη δεν είναι καινούργια. Διοίκησε το Νοσοκομείο μας και κατά την περίοδο 2013-2017, με ουσιαστικά αποτελέσματα, σαφές αποτύπωμα και το γνωρίζει καλά!
Read more
12
2247

Η πρωτοβουλία μου για το αεροδρόμιο της Σπάρτης συνεχίζεται

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοβουλία του βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη σχετικά με την προοπτική του αεροδρομίου της Σπάρτης. 
Read more
34
2248

Στον Προέδρο της ΡΑΕ για το φυσικό αέριο

Με σκοπό να ενημερωθεί από τη νέα διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), για το πότε και πώς θα επεκταθεί το φυσικό αέριο σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα στη Σπάρτη, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης συναντήθηκε χθες το πρωί με τον νέο Πρόεδρο της Αρχής, Αθανάσιο Δαγούμα.
Read more
56
789
2249

Η κυβέρνηση ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, ο Πρόεδρός της, βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, δήλωσε τα ακόλουθα:
Read more
10
2250

Συνάντηση με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ

Με αντικείμενο τα θέματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, παράγοντα κρίσιμο για την οικονομική ανάπτυξη της Λακωνίας, ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη.
Read more
11
2251

Συνάντηση Σκρέκα - Δαβάκη - ΤΟΕΒ Τρινάσου για το αρδευτικό δίκτυο

Συνάντηση εργασίας είχε χθες το μεσημέρι, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωσή του σχετικά με τη μέχρι τώρα πορεία και εξέλιξη του έργου εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου Τρινάσου, που λόγω αρμοδιότητας χειρίζεται ο υφυπουργός. Τον Θανάση Δαβάκη συνόδευε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΟΕΒ Τρινάσου, Γιώργος Λαδάς, ο Αντιπρόεδρος, Γιάννης Τσιμπίδης, και τα μέλη του Δ&Sigma
Read more
1213
14151617
2252

Συνομιλία με τον Λευτέρη Αυγενάκη στη Βουλή για το θέμα του Αστέρα Βλαχιώτη

Με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφέρθηκε ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, στη σύντομη συζήτηση που είχε με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στη Βουλή, για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης της Super League 2 και της Football League, ένα αίτημα που αφορά και τον Αστέρα Βλαχιώτη, ο οποίος θα αγωνίζεται από τη νέα περίοδο στις επαγγελματικές κατηγορίες:
Read more
181920
21222324252627
2829301234
567891011
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset