Menu

Δραστηριότητα

Νέα

11 Ιουλίου 2017

Επανέρχεται ο Δαβάκης για τους Δασικούς Χάρτες. Ζητά νέα παράταση και διόρθωση των λαθών

Ερώτηση στη Βουλή

Επανέρχεται ο Δαβάκης για τους Δασικούς Χάρτες.  Ζητά νέα παράταση και διόρθωση των λαθών

Την άμεση ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων Υπουργείων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την ανάρτηση των δασικών χαρτών ζητά με νέα Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ.Θανάσης Δαβάκης. Στην Ερώτηση του ο κ.Δαβάκης  μεταξύ άλλων εφιστά την προσοχή και στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να μεριμνήσει ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στις επιδοτήσεις από τα λάθη στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών.

 

Ακολουθεί το κείμενο της Ερωτήσεως του κ.Δαβάκη:

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας

          τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

          τον Υπουργό Εσωτερικών

 

          

Σε λίγες ημέρες εκπνέει και η 3η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτηθέντων δασικών χαρτών (27 Ιουλίου 2017) και ακόμα δεν έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει παρά τις νομοθετικές αλλαγές και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους που προσπάθησαν να καλύψουν τα λάθη και τις παραλείψεις.

 

Ένα από τα προβλήματα που δεν έχουν μέχρι στιγμής επιλυθεί είναι ότι κατά τη σύνταξη των  δασικών χαρτών όλοι οι Δήμοι  είχαν την υποχρέωση  μέσα σε  εύλογο χρονικό διάστημα να  έχουν αναρτήσει  τα όρια  των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων,  τα όρια των οικιστικών πυκνώσεων και  τα  όρια  των οικισμών. Μέχρι στιγμής πολλοί Δήμοι δεν το έχουν πράξει και όπως πληροφορούμαστε από τους πολίτες σε πολλές περιπτώσεις  τα  όρια των οικισμών  έχουν περαστεί με  λάθος τρόπο. Δηλαδή, είναι άλλη η περιγραφή του σημείου που  περιγράφει το όριο του οικισμού  και άλλο σημείο είναι αποτυπωμένο επάνω στο χάρτη. Συνεπώς θα πρέπει από τη πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος να  διευκρινιστεί  αν πρέπει να ακολουθείται η περιγραφή του κειμένου ή η αποτύπωση επάνω στο χάρτη.

 

Στις περιπτώσεις όμως που οι Δήμοι έχουν περάσει τα όρια των οικισμών και  μέσα σε αυτά εμπεριέχονται λάθη, θα πρέπει και αυτά να διορθωθούν και να μην επιβαρύνεται ο πολίτης με  βεβαιώσεις για  το εντός ή εκτός οικισμού από την πολεοδομία.

 

Μόλις πριν από λίγες ημέρες εστάλη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΕΑΣ Λακωνίας λίστα με 10.018 παραγωγούς που έχουν ενεργοποιήσει την αίτηση ΟΣΔΕ έτους 2017 και των οποίων τα αγροτεμάχια έχουν προβλήματα επικαλύψεων με τους νέους αναρτημένους δασικούς χάρτες, προκειμένου να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Όπως είναι κατανοητό είναι αδύνατον να έχουν ενημερωθεί και να έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες οι θιγόμενοι μέχρι τις 27 Ιουλίου που έχει οριστεί ως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων. (Συνημμένα παραθέτουμε την επιστολή του Προέδρου της ΕΑΣ Λακωνίας κ.Ν.Προκοβάκη που περιγράφει τα προβλήματα).

 

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στα συναρμόδια Υπουργεία ότι από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει (με την υπ’ αριθμ. 3011/31-1-2017 Ερώτησή μας που συζητήθηκε στην Βουλή στις 16/3/2017) τις μεγάλες επιπτώσεις και τα βάρη που θα προκύψουν από την διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών στον αγροτικό τομέα.

 

Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος δεν έχει σταθμίσει επαρκώς τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η εμμονή να συνεχίσει μια διαδικασία που έχει αποδειχθεί στην πράξη ανεφάρμοστη, πρόχειρη και επιζήμια, παρά τις σχετικές επισημάνσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

 

Συνημμένα παραθέτουμε παραδείγματα με προβλήματα που μπορούμε να συναντήσουμε κατά τη σύνταξη των αντιρρήσεων των δασικών χαρτών.

Συνεπώς ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

1.   Σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι συναρμόδιοι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Εσωτερικών προκειμένου να αναρτηθούν εγκαίρως τα όρια των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, τα όρια των οικιστικών πυκνώσεων και των οικισμών;

2.   Πως σκοπεύει το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αντιμετωπίσει τα λάθη που έχουν γίνει στην ανάρτηση των ορίων των οικισμών;

3.   Προτίθεται να δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και νέα παράταση υποβολής αντιρρήσεων επί των αναρτηθέντων δασικών χαρτών;

4.   Πως σκοπεύουν οι συναρμόδιοι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τον χαρακτηρισμό αγροτεμαχίων ως δασικά χωρίς αυτά να είναι και σε ποιες ενέργειες θα προβούν το προσεχές χρονικό διάστημα για να διορθωθούν τα λάθη;

5.   Πότε και πως σκοπεύει το Υπουργείο Εσωτερικών να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν σε πολλές πολεοδομίες Δήμων; Θα ενισχυθούν οι πολεοδομίες με εξειδικευμένο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή;

 

 Ο ερωτών βουλευτής

 

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

Print
«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567




Background Color:
 
Background Pattern:
Reset