Menu

Δραστηριότητα

Νέα

29 Ιανουαρίου 2018

Δαβάκης: «Ήττα για την Ελλάδα η απώλεια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων»

Ερώτηση στη Βουλή

Δαβάκης: «Ήττα για την Ελλάδα η απώλεια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων»

Διευκρινήσεις για τα αίτια και του λόγους που οδήγησαν στην ατυχή κατάληξη της υποψηφιότητας της χώρας μας ως έδρας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων ζήτησε με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εξωτερικών ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Στις 29 Μαρτίου 2017, το Ηνωμένο Βασίλειο αιτήθηκε την εκκίνηση της διαδικασίας αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην ανάγκη μετεγκατάστασης όλων των ευρωπαϊκών φορέων και οργανισμών που βρίσκονται εντός του βρετανικού εδάφους σε άλλα σημεία της ευρωπαϊκής επικράτειας. Μεταξύ αυτών των φορέων ήταν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA), για την οποία υπήρξε έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για τη μετεγκατάστασή της στην Αθήνα. Η Ελλάδα δεν ήταν, φυσικά, η μόνη χώρα που κατέθεσε σχετική υποψηφιότητα.

Η εξέλιξη του ελληνικού αιτήματος ήταν αρνητική: το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε σε συνεδρίασή του στις 20 Νοεμβρίου 2017 να επιλεγεί η πόλη του Αμστερνταμ ως ο τόπος μετεγκατάστασης της EMA, ενώ η ελληνική υποψηφιότητα κατατάχθηκε έβδομη. Η απόφαση αυτή αποτέλεσε μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα, η οποία θα κέρδιζε τόσο άμεσα, λόγω της εγκατάστασης στην Αθήνα των οικογενειών περίπου 900 υψηλόμισθων Ευρωπαίων υπαλλήλων, καθώς και έμμεσα, μέσω της ώσμωσης και της δημιουργίας δικτυών συνεργασίας μεταξύ της ΕΜΑ και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και των σχετικών εγχώριων εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη το μέγεθος της απώλειας για τη χώρα, τη θέση της ελληνικής πρότασης στην τελική κατάταξη, καθώς και το γεγονός ότι τα τεχνικά κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων ήταν εκ των προτέρων ξεκάθαρα και γνωστά στην κυβέρνηση, ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με το επίπεδο της προετοιμασίας της ελληνικής υποψηφιότητας και της ποιότητας της ελληνικής πρότασης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Δαβάκη:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

Τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ:

Αποτυχία ελληνικής πρότασης για μεταφορά της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων στην Ελλάδα

Ως γνωστόν, στις 29 Μαρτίου 2017, το Ηνωμένο Βασίλειο αιτήθηκε την εκκίνηση της διαδικασίας αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην ανάγκη μετεγκατάστασης όλων των ευρωπαϊκών φορέων και οργανισμών που βρίσκονται εντός του βρετανικού εδάφους σε άλλα σημεία της ευρωπαϊκής επικράτειας. Μεταξύ αυτών των φορέων ήταν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA), για την οποία υπήρξε έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για τη μετεγκατάστασή της στην Αθήνα. Η Ελλάδα δεν ήταν, φυσικά, η μόνη χώρα που κατέθεσε σχετική υποψηφιότητα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 22ης Ιουνίου 2017, κάθε υποψηφιότητα θα αξιολογούνταν με βάση 6 συγκεκριμένα κριτήρια:

1.    Τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας μεταφοράς και τη δυνατότητα έναρξης των εργασιών της Υπηρεσίας όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά την τελική ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ: Στο πλαίσιο αυτού του κριτηρίου, η κάθε υποψήφια χώρα έπρεπε να αποδείξει ότι διαθέτει κτηριακές εγκαταστάσεις με επαρκή χώρο για τη στέγαση του συνόλου των εργαζομένων και τη στάθμευση των οχημάτων τους, αυξημένο αριθμό χώρων ειδικών για τη διεξαγωγή συσκέψεων και την ασφαλή τήρηση αρχείου, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα υψηλής ταχύτητας και άλλες σχετικές υποδομές που θα εξασφάλιζαν την ομαλή λειτουργία της Υπηρεσίας.

2.    Τη δυνατότητα όσο το δυνατόν πιο εύκολης και άμεσης πρόσβασης στην ΕΜΑ: Με βάση αυτό το κριτήριο, η κάθε υποψήφια τοποθεσία έπρεπε να αποδείξει ότι διαθέτει επαρκείς αεροπορικές συνδέσεις και τοπικά δίκτυα μεταφορών, ώστε η πρόσβαση από και προς την Υπηρεσία να είναι εύκολη και άμεση.

3.    Την ύπαρξη διεθνών εκπαιδευτικών υποδομών για τα παιδιά των εργαζομένων.

4.    Την επαρκή πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στις υπηρεσίας υγείας και κοινωνικής ασφάλισης για τα μέλη των οικογενειών των υπαλλήλων.

5.    Τη δυνατότητα άμεσης έναρξης των εργασιών της Υπηρεσίας αμέσως μετά την μετεγκατάσταση: Το κριτήριο αυτό σχετίζονταν με το χρόνο που θα χρειαζόταν για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των ανωτέρω 4 κριτηρίων, με το εύρος της πρόσβασης της EMA σε τοπικές υπηρεσίες, καθώς και τη διασύνδεσή της με την τοπική αγορά εργασίας, σε περίπτωση που δεν επέλεγε το σύνολο των υπαλλήλων να ακολουθήσει τη μετεγκατάσταση.

6.    Τη γεωγραφική διασπορά: Το κριτήριο αυτό αφορούσε στο κατά πόσο η υποψήφια τοποθεσία ικανοποιεί το κριτήριο της όσο το δυνατόν ευρύτερης γεωγραφικής διασποράς των κεντρικών γραφείων των ευρωπαϊκών υπηρεσιών και οργανισμών εντός του εδάφους της ΕΕ.

Η εξέλιξη του ελληνικού αιτήματος είναι γνωστή: το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε σε συνεδρίασή του στις 20 Νοεμβρίου 2017 να επιλεγεί η πόλη του Αμστερνταμ ως ο τόπος μετεγκατάστασης της EMA, ενώ η ελληνική υποψηφιότητα κατατάχθηκε έβδομη. Η απόφαση αυτή αποτέλεσε μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα, η οποία θα κέρδιζε τόσο άμεσα, λόγω της εγκατάστασης στην Αθήνα των οικογενειών περίπου 900 υψηλόμισθων Ευρωπαίων υπαλλήλων, καθώς και έμμεσα, μέσω της ώσμωσης και της δημιουργίας δικτυών συνεργασίας μεταξύ της ΕΜΑ και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και των σχετικών εγχώριων εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη το μέγεθος της απώλειας για τη Χώρα, τη θέση της ελληνικής πρότασης στην τελική κατάταξη, καθώς και το γεγονός ότι τα τεχνικά κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων ήταν εκ των προτέρων ξεκάθαρα και γνωστά στην κυβέρνηση, ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με το επίπεδο της προετοιμασίας της ελληνικής υποψηφιότητας και της ποιότητας της ελληνικής πρότασης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

1.    Ικανοποιούσε – και με ποιο τρόπο – το κτήριο της πρώην βιομηχανίας Κεράνης, το οποίο προτάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, το σύνολο των απαιτήσεων του πρώτου, δεύτερου και πέμπτου κριτηρίου;

2.    Έγινε ακριβής καταγραφή και παρουσίαση, ανά γλώσσα και επίπεδο εκπαίδευσης, των διαθέσιμων θέσεων στα σχολεία ξενόγλωσσης εκπαίδευσης που βρίσκονται εντός της Αττικής και της δυνατότητας απορρόφησης, ανά γλώσσα και επίπεδο εκπαίδευσης, του συνόλου των παιδιών των υπαλλήλων της Υπηρεσίας;

3.    Έγινε ακριβής καταγραφή και παρουσίαση των διαθέσιμων θέσεων σε ξενόγλωσσα πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα εντός της περιφέρειας Αττικής;

4.    Περιείχε η πρόταση ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση της Υπηρεσίας; Αν ναι, ικανοποιούσε το χρονοδιάγραμμα αυτό τις προβλέψεις του πέμπτου κριτηρίου;

5.    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση της ΕΜΑ στην Ελλάδα θα αποτελούσε μείζονα ωφέλεια για τις Ιατρικές Σχολές της Χώρας αλλά κυρίως για τους ασθενείς και το σύνολο των επαγγελματιών υγείας. Ερωτήθηκαν ποτέ οι υπεύθυνοι των φορέων αυτών και οι υπεύθυνοι των Ιατρικών Σχολών; Αναγνωρίσθηκε ποτέ ότι η εγκατάσταση του ΕΜΑ στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει μείζονα στρατηγική για την αναγνώριση της ανταγωνιστικότητας των Ελλήνων επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο;

6.    Όπως είναι γνωστό η φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα έχει εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα και είναι ένας από τουs λίγους τομείς οικονομικής δραστηριότητας που πάρα την οικονομική κρίση είχε ανάπτυξη την τελευταία πενταετία. Η εγκατάσταση της ΕΜΑ θα είχε μια ευεργετική επίδραση στο κύρος και περεταίρω επέκταση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Έγινε εις βάθος συνεννόηση και συνεργασία με την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία στην συγγραφή της Ελληνικής υποψηφιότητας;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

Print
«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567




Background Color:
 
Background Pattern:
Reset