Menu

Δραστηριότητα

Νέα

26 Σεπτεμβρίου 2018

Δώστε έξι μήνες παράταση στους αγρότες για να καταθέσουν στη ΔΕΗ τα σχετικά δικαιολογητικά και να συνεχίσουν να έχουν αγροτικό ρεύμα.

Δώστε έξι μήνες παράταση στους αγρότες για να καταθέσουν στη ΔΕΗ τα σχετικά δικαιολογητικά και να συνεχίσουν να έχουν αγροτικό ρεύμα.

Εξάμηνη παράταση της προθεσμίας υποβολής φακέλου ηλεκτροδότησης για αρδευτική εκμετάλλευση στη ΔΕΗ για τους δικαιούχους αγρότες,  αλλά και την ενίσχυση της με το απαραίτητο προσωπικό, ζητά με Ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Όπως επισημαίνει στην Ερώτηση του ο κ. Δαβάκης προς τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος κ. Σταθάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη, πολλοί αγρότες αδυνατούν να συγκεντρώσουν και να καταθέσουν ως τις 30/9/2018 τα απαραίτητα δικαιολογητικά που τους ζητά η ΔΕΗ για συνεχίσουν να έχουν αγροτικό τιμολόγιο, με αποτέλεσμα να απειλούνται με διακοπή ηλεκτροδότησης.

Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:

Με ανακοίνωση της η ΔΕΗ Α.Ε. κατά  το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ενημέρωσε τους δικαιούχους αγρότες, για τη διαδικασία που οφείλουν να ακολουθήσουν ως τις 30/09/2018, για τη διατήρηση του αγροτικού τιμολογίου για όλες τις υφιστάμενες ηλεκτροδοτούμενες αρδευτικές εκμεταλλεύσεις προκειμένου να μην προχωρήσει στην τελική διακοπή της ηλεκτροδότησης, όπως άλλωστε ορίζει η Υ.Α. 140424/06.03.2017.

Η προαναφερθείσα όμως καταληκτική ημερομηνία δημιουργεί πολλά προβλήματα στον αγροτικό κόσμο της χώρας μας και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει στον αποκλεισμό πολλών αγροτών από το τιμολόγιο αγροτικού ρεύματος που δικαιούνται. Ο μεγάλος αριθμός βεβαιώσεων που πρέπει να εκδοθούν από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες (ΔΗΜΟΙ, ΔΑΟΚ, ΤΟΕΒ κλπ.) σε συνδυασμό με την έλλειψη υπαλλήλων σ’ αυτές καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι την καταληκτική ημερομηνία. Παράλληλα σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης παρουσιάζεται σε πολλά υποκαταστήματα της ΔΕΗ όπως χαρακτηριστικά παρατηρείται στη ΔΕΗ Μολάων, όπου καθημερινά σχηματίζονται «ουρές» από ενδιαφερόμενους αγρότες που περιμένουν να εξυπηρετηθούν από έναν υπάλληλο.

Γίνεται σαφές ότι το χρονικό διάστημα που δίνει η ΔΕΗ ως προθεσμία στους δικαιούχους του αγροτικού τιμολογίου είναι εξαιρετικά μικρό αν συνυπολογίσει κανείς ότι το καλοκαίρι υπάρχει κορύφωση των αγροτικών εργασιών (οινοπαραγωγοί, ψεκασμοί ελαιοπαραγωγών κλπ.) ενώ και ο μήνας Σεπτέμβριος παρουσιάζει αυξημένη αγροτική δραστηριότητα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η χρονική δυνατότητα από τους αγρότες για να συγκεντρώσουν και να υποβάλλουν στη ΔΕΗ τα απαραίτητα δικαιολογητικά (άδεια χρήσης ύδατος ή σχετική βεβαίωση υποβολής αιτήματος για τη χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος κλπ.).

Επιπλέον πολλοί αγρότες δεν θα μπορέσουν να υποβάλλουν εγκαίρως στην ΔΕΗ το σχετικό φάκελο διότι δεν δύνανται να ανταποκριθούν οικονομικά στις απαιτήσεις για την ολοκλήρωση και υποβολή του φακέλου στη ΔΕΗ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο κάθε αγρότης για να υποβάλλει φάκελο ηλεκτροδότησης για αρδευτική εκμετάλλευση θα πρέπει να πληρώσει παράβολα 150 ή 250 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση, εγγύηση προς τη ΔΕΗ 130 ευρώ, σχέδιο ηλεκτρολόγου κλπ. ενώ παράλληλα «τρέχουν» και οι λοιπές φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ κλπ.)

Είναι συνεπώς λογικό και επιβεβλημένο να δοθεί μια 6μηνη παράταση για τη διευκόλυνση των δικαιούχων αγροτικού τιμολογίου για αρδευτική εκμετάλλευση.

Κατόπιν αυτών Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθενται να μεριμνήσουν ώστε να δοθεί άμεσα από τη ΔΕΗ Α.Ε. εξάμηνη παράταση για τη συγκέντρωση και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους δικαιούχους αγροτικού τιμολογίου για όλες τις υφιστάμενες ηλεκτροδοτούμενες αρδευτικές εκμεταλλεύσεις ;

 

Ο Ερωτών βουλευτής

 

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας

Print
«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567




Background Color:
 
Background Pattern:
Reset