Menu

Δραστηριότητα

Νέα

9 Οκτωβρίου 2018

Γιατί εξαιρεθήκαμε από τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»;

Γιατί εξαιρεθήκαμε από τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»;


«…έχουμε ένα ίδρυμα το οποίο αποδέχεται την ιεράρχηση και τον σχεδιασμό της πολιτείας και λέει βεβαίως: “Εσείς βάζετε τις προτεραιότητες και εμείς βάζουμε τους πόρους”

-  Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας

Με αφορμή το θόρυβο που έχει προκληθεί εξαιτίας της εξαίρεσης της Λακωνίας από τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ύψους μεταξύ 200 και 250 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των υποδομών υγείας της Χώρας, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Η απαγοήτευση των θεσμικών φορέων της Λακωνίας αλλά και των απλών πολιτών στην ανακοίνωση του καταλόγου έργων υποδομής στον κλάδο της Υγείας που θα υλοποιηθούν σε ολόκληρη τη Χώρα από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» οφείλεται στο γεγονός ότι, παρά την ιδιαίτερη σχέση που το Ίδρυμα διατηρεί με τη Λακωνία και που κατά καιρούς το έχει αποδείξει, από τον κατάλογο εξαιρούνται κρίσιμα έργα του Νομού μας στον τομέα αυτόν, όπως η αναβάθμιση των Νοσοκομείων της Σπάρτης και των Μολάων.

Αν διαβάσει κάποιος προσεκτικά στο σχετικό διαδικτυακό τόπο του Ιδρύματος, αλλά και ανατρέξει στις ομιλίες του υπουργού Υγείας, κ. Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη, καθώς και του βουλευτή που ήταν εισηγητής εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κ. Μιχαηλίδη, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή (βλέπε πρακτικά Βουλής 20/9/2018), θα βγάλει το συμπέρασμα ότι τα έργα τα οποία θα χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» είναι αυτά που πρότεινε το υπουργείο Υγείας και κανένας άλλος…

Με ευθύνη της κυβέρνησης, λοιπόν, δεν περιλαμβάνεται κανένα έργο που να αφορά την Υγεία στη Λακωνία, με αποτέλεσμα να χάσουμε μία μεγάλη ευκαιρία για το Νομό μας. Φαίνεται πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεχίζει να θεωρεί ότι οι δομές στη Λακωνία έχουν ήδη ενισχυθεί επαρκώς, όπως άλλωστε μου είχε απαντήσει στη Βουλή (4/6/2018) ο κ. Πολάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης Ερώτησής μου με θέμα τη διάθεση ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας των Μολάων.

Είναι σαφές ότι η διαχείριση των δημοσίων πόρων, από όπου και αν προέρχονται, πρέπει να γίνεται στη βάση των πραγματικών αναγκών και όχι πολιτικών ή τοπικών κριτηρίων. Όμως, οι ανάγκες των δομών υγείας της Λακωνίας είναι απολύτως πραγματικές, επείγουσες και κρίσιμες, όπως για παράδειγμα το τεράστιο ζήτημα της Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο της Σπάρτης, η ενίσχυση σε υποδομές και προσωπικό του Νοσοκομείου των Μολάων, αλλά και το πρόσφατο ζήτημα της πρακτικής άσκησης των φοιτητών της Νοσηλευτικής Σχολής της Σπάρτης, που θα παραμένει πρόβλημα όσο οι υποδομές του Νοσοκομείου δεν αναβαθμίζονται.

Είναι βέβαιο ότι η οποιαδήποτε καλόπιστη κριτική για το τι έγινε ή δεν έγινε στο παρελθόν έχει βάση. Όμως, τέτοιες ευκαιρίες όπως αυτή του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», πρωτόγνωρες για τα δεδομένα του παρελθόντος δε θα έπρεπε να πηγαίνουν χαμένες..!

Print
«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567




Background Color:
 
Background Pattern:
Reset