Menu

Δραστηριότητα

Νέα

27 Αυγούστου 2020

Υποστηρικτικές για τη διπλωματία μας οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις

Υποστηρικτικές για τη διπλωματία μας οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις
Την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων ως το βασικό υποστηρικτικό πυλώνα της διπλωματικής στρατηγικής οικοδόμησης μιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόταξε – μεταξύ άλλων – στην ομιλία του για την κύρωση των συμβάσεων οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ο βουλευτής Λακωνίας και πρώην ΥΦΕΘΑ, κ. Θανάσης Δαβάκης.

«Με προμετωπίδα το διεθνές δίκαιο και με εργαλείο τις διμερείς συμφωνίες με τα γειτονικά κράτη, η χώρα μας επιδιώκει την οικοδόμηση μιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Λάκωνας βουλευτής.

Δυστυχώς, όμως, όπως παρατήρησε στη συνέχεια, η Τουρκία αρνείται να μας ακολουθήσει σε αυτόν τον δρόμο της συνεννόησης και, με παράνομες και παράλογες απαιτήσεις, με εκβιασμούς, με εμπλοκή σε περιφερειακές συγκρούσεις, με παράτυπους και σκιώδεις διακανονισμούς με κράτη όπως η Λιβύη, και με την απειλή χρήσης βίας, προσπαθεί να εμποδίσει και να υπονομεύσει αυτήν την προσπάθεια.

«Απέναντι σε αυτήν την παράνομη και αποσταθεροποιητική τουρκική συμπεριφορά, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αντιπαρέταξαν από την πρώτη στιγμή ένα ισορροπημένο μείγμα διπλωματίας και αποφασιστικότητας», συνέχισε ο κ. Δαβάκης.

Όσον αφορά τον τομέα της Εθνικής Άμυνας, ο πρώην ΥΦΕΘΑ υποστήριξε ότι, με βάση αυτήν την πραγματικότητα, οφείλουμε να σκεφτούμε σε δύο στρατηγικούς ορίζοντες.

Αρχικά, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε, εδώ και τώρα και μέσα στον υπάρχοντα δημοσιονομικό σχεδιασμό, στην ολοκλήρωση ορισμένων στοχευμένων και πολύ κρίσιμων εξοπλιστικών προγραμμάτων, που αφορούν στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και στην μαχητική ισχύ ορισμένων οπλικών συστημάτων που αποτελούν κρίσιμους πυλώνες της αποτρεπτικής μας ισχύος, όπως ενδεικτικά τα υποβρύχια αναερόβιας πρόωσης του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε αυτόν τον τομέα, ο κ. Δαβάκης σημείωσε ότι έχουν γίνει ήδη σημαντικά βήματα εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως ενδεικτικά η ψήφιση της εν συνεχεία υποστήριξης των αεροσκαφών Mirage.

Παράλληλα, συνέχισε ο πρώην ΥΦΕΘΑ, πρέπει από τώρα να προετοιμαστούμε επιμελώς για το μέλλον: «Οι εξελίξεις στο διεθνές μας περιβάλλον, στην τεχνολογία και στα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας τρέχουν. Πρέπει, λοιπόν, από τώρα να δούμε προσεκτικά την επόμενη μέρα σε αυτό που όπως είπα και προηγουμένως μας δίνει το δικαίωμα να προβάλουμε ισχύ, δηλαδή την Εθνική μας Αμυνα, δηλαδή τις Ένοπλες Δυνάμεις.»

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες αυτής της προετοιμασίας, ο κ. Δαβάκης ανέφερε ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στη σώρευση στοχευμένων και ουσιαστικών επιμέρους ρυθμίσεων. «Μικρές νίκες» σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η διακλαδική συνεργασία, η διοίκηση και ο έλεγχος, η επιτήρηση, οι πληροφορίες, η κυβερνοάμυνα, η διαδικασία αμυντικού σχεδιασμού, το νομικό πλαίσιο των αμυντικών προμηθειών, η αμυντική βιομηχανία και η μέριμνα για το προσωπικό μπορούν να αποδώσουν σημαντικότατα οφέλη και να προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη μέρα στην Εθνική Άμυνα.

Κλείνοντας, ο κ. Δαβάκης ζήτησε από την αντιπολίτευση να εγκαταλείψει το προσχηματικό «παρών», να στηρίξει την οικοδόμηση της εθνικής ομοψυχίας, και να ψηφίσει υπέρ της κύρωσης των δύο διεθνών συνθηκών, οι οποίες εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα και τη διεθνή νομιμότητα.

Το βίντεο της ομιλίας του κ. Δαβάκη είναι διαθέσιμο εδώ.
Print
«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567




Background Color:
 
Background Pattern:
Reset