Menu

Δραστηριότητα

Νέα

28 Απριλίου 2021

Επίσκεψη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας

Επίσκεψη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας

Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦ.Α.ΛΑΚ) επισκέφθηκε σήμερα 28/4/2021 το πρωί ο Θανάσης Δαβάκης, για την τακτική ενημέρωσή του για τα υπό εξέλιξη αρχαιολογικά έργα του Νομού. Σχετικά με την επίσκεψη, ο κ. Δαβάκης δήλωσε:

Με την Έφορο Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ) και αγαπητή φίλη Λίτσα Πάντου, συναντηθήκαμε και πάλι σήμερα το πρωί στο γραφείο της για την καθιερωμένη δια ζώσης ενημέρωσή μου σχετικά με την πορεία των έργων Πολιτισμού στον Τόπο μας. Έτσι λοιπόν σχετικά με :

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ (ΠΑΜΣ), το οποίο θα ανακαινισθεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αφού η ΕΦΑΛΑΚ εκπόνησε και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων η προαπαιτούμενη Μουσειολογική Μελέτη, γίνεται η αρχιτεκτονική προμελέτη από τον αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη η ανακαίνιση της ΟΙΚΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ με την χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σύντομα θα αποδοθεί στο κοινό .

Το ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ: Τώρα βρισκόμαστε στην εκπόνηση των μελετών που γίνονται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα εκπονείται και ο μουσειογραφικός σχεδιασμός από την ΕΦΑΛΑΚ .Δηλαδή ο τρόπος της οργάνωσης του Νέου Μουσείου από Αρχιτεκτονική, Στατική, Ηλεκτρομηχανολογική αλλά και ψηφιακή άποψη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ με την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής μελέτης και του μουσειογραφικού σχεδιασμού εντός του έτους η υπόθεση Νέο Μουσείο Σπάρτης θα είναι έτοιμη προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

ΤΗΝ ΠΕΛΛΑΝΑ: Μόλις πέρσι (8.9.20) κηρύχθηκε απαλλοτριωτέος ο χώρος (4.105,56 τμ). Από εκεί και μπρος η ΕΦΑΛΑΚ επεξεργάζεται τους τρόπους διαχείρισης και προστασίας του. Θα είμαι σε συνεχή επαφή με την πολιτική ηγεσία για δραστική παρέμβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας.

ΤΟ ΡΩΜΑΙΚΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΞΗΡΟΚΑΜΠΙΟΥ: Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες μελέτες (Αρχιτεκτονική, Στατική, Τοπογραφική, Υδραυλική) που κάνουν επιτρεπτή την ένταξη του Γεφυριού σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

ΤΗΝ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ: Υπάρχει πλήρες εργοτάξιο για την αποκατάσταση της εκκλησίας του Ελκομένου Χριστού και πρόκειται να ενεργοποιηθεί η αποκατάσταση του νότιου επιθαλάσσιου τοίχους. Επίσης πρόσφατα κατατέθηκε πρόταση στην ΕΦΑΛΑΚ ,σε επίπεδο προμελέτης για αναβατόριο που θα παρέχει πρόσβαση στην άνω Πόλη και απεστάλη για έγκριση στις αρμόδιες διευθύνσεις.

ΤΟΝ ΜΥΣΤΡΑ: Έχει ενταχθεί το Παλάτι στο ΕΣΠΑ και προκειμένου να αποδοθεί λειτουργικά ,γίνονται εργασίες και παράλληλα εκπονούνται οι μελέτες για τίς ψηφιακές εφαρμογές που θα αναπαριστούν την Ιστορία του και την κοινωνία στην μεσαιωνική πολιτεία.

Επίσης μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έχει ξεκινήσει πρόγραμμα βελτίωσης της επισκεψιμότητας και των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης, πυρόσβεσης και διαχείρισης της βλάστησης.

ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ: όπως ήδη έχω δηλώσει, το οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρξει σχετικά με τη φύλαξη του αρχαιολογικού́ χώρου του Γερακίου θα αντιμετωπισθεί άμεσα. Έχω ήδη ενημερώσει την Υπουργό Πολιτισμού η οποία βρίσκεται σε συντονισμό με την προϊσταμένη της ΕΦΑΛΑΚ για το θέμα.

Επίσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στον Άγιο Νικόλαο Καλογωνιάς, ολοκληρώθηκαν οι στατικές μελέτες και σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα για τον Άγιο Γεώργιο Λογγανίκου, ενώ βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη οι εργασίες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απιδιάς.

Δεν παραλείψαμε να συζητήσουμε με την προϊσταμένη της ΕΦΑΛΑΚ και για ένα υπό κατάρρευση μνημείο, όπως ο Ασώματος στο Κακό Βουνό της Κίττας. Θα επανέλθω γι’ αυτό σε εύλογο χρόνο...

Θέλω να ευχαριστήσω την έφορο αρχαιοτήτων Λακωνίας Λίτσα Πάντου για την αναλυτική ενημέρωση καθώς και το προσωπικό της υπηρεσίας για τη συνδρομή του σε αυτήν. Θα έχουμε όπως πάντα αγαστή συνεργασία με στόχο την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και την ενδυνάμωση τής υπηρεσίας σε προσωπικό .

 

Print
«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567




Background Color:
 
Background Pattern:
Reset