Menu

Δραστηριότητα

Νέα

12 Μαΐου 2021

Δαβάκης: «Ένα ρεαλιστικό σχέδιο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αμυντική βιομηχανία, χωρίς τις μεγαλοστομίες του παρελθόντος».

Ως απολύτως λειτουργικό, ρεαλιστικό και προσαρμοσμένο στις διεθνείς συνθήκες χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχέδιο για την αναδιάταξη της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας ο βουλευτής Λακωνίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής, Θανάσης Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών.

Ο κ. Δαβάκης ανέφερε ότι – σε αντίθεση με ό,τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα αυτό – η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εφαρμόζει ένα λειτουργικό και ρεαλιστικό σχέδιο για την κρατική αμυντική βιομηχανία, βασικός στόχος του οποίου είναι η ένταξη των εταιρειών του κλάδου στις διεθνείς αλυσίδες παραγωγής και υποστήριξης στρατιωτικού υλικού, μέσω της ανάπτυξης συμμαχιών με εταιρείες του εξωτερικού.

Η κυβερνητική αυτή στρατηγική ανταποκρίνεται πλήρως και στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον ευρωπαϊκό χώρο, παρατήρησε ο Λάκωνας βουλευτής, καθώς η ένταξη στο ΝΑΤΟ αρκετών κρατών του πρώην Ανατολικού Μπλοκ σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση συγκρούσεων κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης καθιστά όλο και πιο επιτακτική την εξεύρεση φθηνών και αξιόπιστων λύσεων που θα αντικαταστήσουν τα παλιά σοβιετικής προέλευσης οπλοστάσιά τους με σύγχρονα δυτικά οπλικά συστήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία αποτελούν μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιων χωρών, με τις οποίες η χώρα μας – εγγύτερη γεωγραφικά με αυτές – μπορεί να συνεργαστεί για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών τους για δυτικά αμυντικά προϊόντα και για υπηρεσίες συντήρησης και υποστήριξης.

Στη συνέχεια, ο κ. Δαβάκης υπογράμμισε ότι η μεγάλη αύξηση των αμυντικών δαπανών – η οποία από μόνη της είναι ακόμη μία ρηξικέλευθη απόφαση της κυβέρνησης στον τομέα της Εθνικής Άμυνας – αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Προς την ίδια κατεύθυνση, ο κ. Δαβάκης ανέφερε ότι είναι σημαντικό – ειδικά μετά και την πρόσφατη τροποποίηση του νομικού πλαισίου για τις αμυντικές προμήθειες – το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας να ορίσουν με σαφήνεια τα στοιχειώδη συμφέροντα που θα αποτελέσουν τη βάση για την επίκληση από τη χώρα μας της εξαίρεσης του άρθρου 346 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Δαβάκης ανέφερε ότι είναι φυσικό η πιο ουσιώδης και ειλικρινής προσπάθεια αναδιάταξης της κρατικής Αμυντικής Βιομηχανίας να γίνεται από μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η παράταξη αυτή είναι εκείνη η οποία στα πρώτα Μεταπολιτευτικά χρόνια έβαλε τον θεμέλιο λίθο του κλάδου με τον Ν.43/1975 «Περί ιδρύσεως Εθνικής Βιομηχανίας Αεροπορικού Υλικού».

Το βίντεο της ομιλίας του κ. Δαβάκη είναι διαθέσιμο εδώ.

Print
«Απρίλιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345




Background Color:
 
Background Pattern:
Reset