Menu

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

27 Σεπτεμβρίου 2017

Οι Φλέβες στη Βουλή...

Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Οι Φλέβες στη Βουλή...

Το θέμα της πολυδιαφημισμένης πρότασης επένδυσης στις Φλέβες έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας και π. υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Θανάσης Δαβάκης, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό, κ. Πάνο Καμμένο. Μετά την κατάθεση της Ερώτησης, ο κ. Δαβάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Στις 18/9/2017, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή με θέμα την ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην ύπαρξη πρότασης από φορέα με έδρα τη Μέση Ανατολή για πραγματοποίηση μεγάλης επένδυσης στις Φλέβες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. υπουργός μας έχει μιλήσει για το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο. Ήδη από τις 12/4/2016 είχε δηλώσει ότι υπάρχει πρόταση από φορέα με έδρα το Αμπού Ντάμπι για την πραγματοποίηση επένδυσης ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων, η οποία μάλιστα αναμενόταν να αποδίδει κάθε έτος περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ απευθείας στον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης, πάλι με βάση δηλώσεις του κ. υπουργού, στα μέσα Μαρτίου 2017 αναμενόταν επίσκεψη του υποψηφίου επενδυτή στην Αθήνα.

Έκτοτε, παρά το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει και παρά το δημόσια εκπεφρασμένο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις μεγάλες επενδύσεις, φαίνεται να μην έχει υπάρξει κάποια νεότερη εξέλιξη.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τη – σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καμμένου – μεγάλη αξία της πρότασης, την πιθανότητα δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας και τη σημασία της για τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού, καταθέσαμε σήμερα Ερώτηση προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την οποία ζητούμε ενημέρωση για την πορεία της συγκεκριμένης επένδυσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Δαβάκη:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

Τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΘΕΜΑ:

Πορεία επενδυτικού σχεδίου για τις Φλέβες

Στις 18/9/2017, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή με θέμα την ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην ύπαρξη πρότασης από φορέα με έδρα τη Μέση Ανατολή για πραγματοποίηση μεγάλης επένδυσης στις Φλέβες:

«Η ΥΠΑΑΠΕΔ έχει προχωρήσει ακόμα στην προετοιμασία όλων των φακέλων για πολύ μεγάλα ακίνητα. Ξέρετε, ότι οι Φλέβες, που είναι του Ταμείου του Στόλου, έχουν αντικειμενική αξία 2 δισεκατομμύρια ευρώ. […] Ήδη έχει ενδιαφερθεί εταιρία από τη Μέση Ανατολή και το ελάχιστο μίσθωμα είναι στα 100.000.000 ευρώ.»

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. υπουργός αναφέρει την προοπτική επενδύσεων στις Φλέβες. Ήδη από τις 12/4/2016, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Exposec, είχε δηλώσει ότι υπάρχει πρόταση από φορέα με έδρα το Αμπού Ντάμπι για την πραγματοποίηση επένδυσης ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων, η οποία μάλιστα αναμενόταν να αποδίδει κάθε έτος περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ απευθείας στον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού:

«Μόνο για τη νήσο Φλέβες υπάρχουν δύο προτάσεις, η μία είναι από την πλευρά του Αμπού Ντάμπι για ενοίκιο με 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα πηγαίνουν στον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού και τη δημιουργία ενός resort 22 χιλιάδων θέσεων με επένδυση 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.»

Σχετική αναφορά έκανε και στις 8/6/2016, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ΕΒΕΑ:

«Τα πρώτα αποτελέσματα: Υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόταση από το Άμπου Ντάμπι για τις Φλέβες, δημιουργίας resort, όπου το ύψος της επένδυσης φτάνει τα 3.6 δισεκατομμύρια ευρώ για δημιουργία μπανγκαλόους, με οργανωμένο γκολφ, με μαρίνα, με λαγκούν μέσα στα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται. Αποτέλεσμα είναι ότι αυτό, ως πρώτη πρόταση που θα μπει στη διαβούλευση-μπορεί να υπάρξουν κι άλλες προτάσεις- θα αποδώσει μίνιμουμ στο Πολεμικό Ναυτικό, στο Ταμείο του Στόλου, 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.»

Στο θέμα επανήλθε στις 6/7/2016, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων:

«Όσον αφορά δε στα Ταμεία, κύριε Λοβέρδο, έχετε δίκιο. Εάν ένα περιουσιακό στοιχείο ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό, θα πάει προς όφελος των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού. Μόνο και μόνο για τις Φλέβες, από την πρόταση, που υπάρχει, για την ενοικίαση και την κατασκευή μιας μονάδας 7 αστέρων, το ενοίκιο που προκύπτει από το 5% της αντικειμενικής αξίας, περιγεγραμμένο σε πρόταση, που μας έχει σταλεί, ήδη, είναι 100.000.000 ευρώ προς όφελος του Πολεμικού Ναυτικού. Όλα αυτά τα χρήματα θα πάνε, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το προσωπικό. Θα γίνουν σπίτια για τους Αξιωματικούς και τους Υπαξιωματικούς.»

Τέλος, στις 2/3/2017, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής μας, αναφέρθηκε πάλι στη συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση, λέγοντας τα ακόλουθα:

«Όσον αφορά τις μεγάλες επενδύσεις, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι ήδη έχουμε υπογράψει για μια εξ αυτών, για τις Φλέβες, MOU [σ.σ. Memorandum of Understanding] με τον πρώτο προσφέροντα. Καταλαβαίνετε ότι για να βγει κάτι σε μια διαδικασία ηλεκτρονικού διαγωνισμού θα πρέπει να υπάρχει μια πρώτη προσφορά. Η πρώτη προσφορά για τις Φλέβες είναι για μια επένδυση 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ με απόδοση προς το Πολεμικό Ναυτικό, Ταμείο Στόλου, 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, συν τη συμμετοχή του Ταμείου του Στόλου στα κέρδη. Ήδη ο υποψήφιος επενδυτής έχει υπογράψει MOU που τα προσφέρει. Τον συνάντησα στο Άμπου Ντάμπι, θα είναι την επόμενη εβδομάδα εδώ. Θα χαρώ πολύ, όταν θα έλθει ο επενδυτής, στελέχη της Αντιπολίτευσης και της συγκυβέρνησης να έλθετε, να τον συναντήσετε, γιατί έχει σημασία να ακούσει ότι υπάρχει μια θετική βούληση και από τη μεριά της Αντιπολίτευσης να στηρίξουν τέτοιου είδους επενδύσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι με 3,6 δισεκατομμύρια θα δουλέψουν πάνω από είκοσι χιλιάδες άνθρωποι. Θα έχει και απόδοση το Ταμείο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα μπουν έσοδα και στο κράτος. Θα έλθει εδώ, λοιπόν, την άλλη εβδομάδα.»

Με δεδομένο ότι φαίνεται να μην έχει υπάρξει έκτοτε κάποια σημαντική εξέλιξη και λαμβάνοντας υπ’ όψη τη διαφαινόμενη – σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. υπουργού – μεγάλη αξία της πρότασης, την πιθανότητα δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας και τη σημασία της για τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού, ερωτήματα ανακύπτουν για την πορεία της συγκεκριμένης επένδυσης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

1.    Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο;

2.    Προτίθεται να το προτείνει, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 16 του Ν. 4407/2016, στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων για χαρακτηρισμό ως Στρατηγική Επένδυση;

3.    Ποιο το μέχρι στιγμής σε ισχύ χρονοδιάγραμμα της επένδυσης;

Ο Ερωτών βουλευτής

 

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

 

Print
«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567




Background Color:
 
Background Pattern:
Reset