Menu

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

18 Οκτωβρίου 2017

Τρία ερωτήματα Δαβάκη για F-16 και Σούδα

Δήλωση

Τρία ερωτήματα Δαβάκη για F-16 και Σούδα

Σχετικά με το περιεχόμενο της κοινής συνέντευξης του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου των ΗΠΑ, κ. Ντοναλντ Τραμπ, ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας και π. υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Θανάσης Δαβάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Οι κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Τραμπ δημιούργησαν περισσότερες απορίες σχετικά με το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων από όσες έλυσαν.

Αρχικά, πληροφορηθήκαμε ότι η αναβάθμιση 123 μαχητικών τύπου F-16 θα κοστίσει 2,4 δισ. Δολάρια (περίπου 2 δισ. Ευρώ). Η τιμή αυτή είναι κατά πολύ υψηλότερη από το 1,1 δισ. Ευρώ που ο κ. υπουργός Εθνικής Άμυνας δηλώνει δημόσια ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός μπορεί να διαθέσει για αυτόν το σκοπό.

Υπάρχουν δύο τρόποι να μειωθεί αυτό το κόστος: Πρώτον, η Ελλάδα έχει την επιλογή να αναβαθμίσει μικρότερο αριθμό αεροσκαφών. Δεύτερον, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να εντάξουν τη χώρα μας στο πρόγραμμα Foreign Military Financing (FMF), παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο το υπόλοιπο ως στρατιωτική βοήθεια.

Εκτός από το κόστος για την αναβάθμιση των F-16, πληροφορηθήκαμε επίσης ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η αμερικανική πλευρά θεωρούν τη Σούδα ως εξαιρετικά σημαντική εγκατάσταση και ότι έχουν την πρόθεση να προχωρήσουν σε εμβάθυνση της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα. Η πληροφορία αυτή δεν είναι κάτι το καινούργιο. Και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει στο παρελθόν δημόσια τη θέλησή τους να προχωρήσουν σε χρονική επέκταση της συμφωνίας, χωρίς όμως να έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα απτά αποτελέσματα.

Τρία ερωτήματα ανακύπτουν από τα ανωτέρω:

Πρώτον, είναι επιχειρησιακά χρήσιμη η προσαρμογή προς τα κάτω του αριθμού των προς αναβάθμιση αεροσκαφών;

Δεύτερον, με δεδομένο ότι κανένα από τα σχετικά αμερικανικά θεσμικά κείμενα που αφορούν το οικονομικό έτος 2018 δεν προβλέπει στρατιωτική βοήθεια για την Ελλάδα, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την οικονομική συνδρομή των ΗΠΑ και τι προτίθεται να κάνει από εδώ και εμπρός;

Τρίτον, για ποιο λόγο – παρά την εκπεφρασμένη βούληση και των δύο πλευρών – δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει η συμφωνία για τη Σούδα; Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ συνέβαλε με κάποιον τρόπο προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας ή μήπως βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς σημείο που ήμασταν και πριν αυτή πραγματοποιηθεί;

Είναι προφανές ότι για αυτά τα ερωτήματα χρειάζεται να γίνει άμεσα σύγκληση της Επιτροπής Εξοπλιστικών και να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των μελών του Κοινοβουλίου.

Print
«Απρίλιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345




Background Color:
 
Background Pattern:
Reset