Menu

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

1 Οκτωβρίου 2018

Σε κίνδυνο οι αποζημιώσεις των παραγωγών της Λακωνίας από τον καινούργιο κατάλογο των μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ

Ερώτηση στη Βουλή

Σε κίνδυνο οι αποζημιώσεις των παραγωγών της Λακωνίας από τον καινούργιο κατάλογο των μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ

Την άμεση παρέμβαση του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να αλλάξει η πρόταση της Κυβέρνησης για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα, ώστε να περιληφθούν Τοπικές/Δημοτικές Κοινότητες της Λακωνίας, ζητά με Ερώτησή στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ.Θανάσης Δαβάκης.

Ο κ.Δαβάκης στην Ερώτησή του επισημαίνει ότι η ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς αλλαγές στο σχεδιασμό αυτό θα αποτελέσει ένα επιπρόσθετο πλήγμα στο ήδη χειμαζόμενο εισόδημα των Λακώνων αγροτών.

Η Ερώτηση του κ.Δαβάκη έχει ως εξής:
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 
Αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο της Λακωνίας αλλά και σε άλλες περιοχές της Χώρας, έχει προκαλέσει η πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που βρίσκεται σε διαβούλευση, για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα.

Μια διαδικασία που είναι μεν απαραίτητη σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013, γίνεται όμως με προχειρότητα και χωρίς διάλογο, σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που δεν αφήνει περιθώρια για ουσιαστική  διαβούλευση, όσμωση απόψεων και διαμόρφωση μια μακρόπνοης στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα.

Ειδικότερα στο συγκεκριμένο κατάλογο δεν περιλαμβάνεται καμία περιοχή της Π.Ε Λακωνίας πράγμα που προκαλεί απορία δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων του Νομού. Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια η Π.Ε Λακωνίας έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από φυσικά φαινόμενα που έχουν περιορίσει αισθητά το εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Η νέα αυτή οριοθέτηση που τίθεται σε ισχύ από 1/1/2019 δεσμεύει τη Χώρα για τα επόμενα χρόνια, θέτει σε κίνδυνο τις αποζημιώσεις των αγροτών μας και αποτελεί πλήγμα για το εισόδημά τους σε μια περίοδο που αναζητούν την στήριξη της Πολιτείας για να επιβιώσουν. Πιστεύουμε ότι η ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιήσει χωρίς αλλαγές το σχεδιασμό αυτό θα είναι καταστροφική.

Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, που γνωρίζει άλλωστε τα δεδομένα αυτά, οφείλει να ξεκαθαρίσει το διαμορφωθέν θολό τοπίο και να ενημερώσει πρωτίστως τους ενδιαφερομένους θεσμικούς φορείς, γιατί οι αποσπασματικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων επιτείνουν τη σύγχυση.
 
Κατόπιν αυτών Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

  1. Προτίθεται να αναθεωρήσει την πρότασή αυτή ώστε να συμπεριληφθούν Τοπικές/Δημοτικές Κοινότητες της Λακωνίας στον κατάλογο των νέων περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και με ειδικά μειονεκτήματα;
  2. Για ποιο λόγο οι μέχρι σήμερα μειονεκτικές περιοχές του Νομού Λακωνίας αποχαρακτηρίστηκαν ως τέτοιες  στην πρόταση του ΥΠΑΑΤ;
  3. Έχει ληφθεί υπόψη η επίπτωση στο εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων από την ενδεχόμενη εφαρμογή της πρότασης αυτής εξαιτίας της απώλειας των σχετικών ενισχύσεων; Και αν ισχύσει τι μέτρα θα ληφθούν για την αναπλήρωση της απώλειας αυτής;
  4. Προτίθεται να καλέσει άμεσα σε διαβούλευση όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς;
  5. Ποιο είναι το ύψος των αποζημιώσεων που ελάμβαναν μέχρι σήμερα οι Λάκωνες παραγωγοί των μειονεκτικών περιοχών  ανά Τοπική/Δημοτική Κοινότητα;
 
 
Ο ερωτών βουλευτής
 
 
Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

Print
«Απρίλιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345




Background Color:
 
Background Pattern:
Reset