Menu

Κοινοβούλιο

Νομοθετική Εργασία

7 Ιουνίου 2017

Μόνο προβλήματα γεννά ο ΕΦΚΑ για τους αγρότες

Ερώτηση στη Βουλή

Μόνο προβλήματα γεννά ο ΕΦΚΑ για τους αγρότες

Τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ στην ασφάλιση και στις συντάξεις των αγροτών φέρνει με Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

 

Στην Ερώτησή του ο κ. Δαβάκης ζητά από την Υπουργό Εργασίας να μεριμνήσει ώστε να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο μητρώο ασφάλισης και στην απονομή και καταβολή των συντάξεων των αγροτών.

 

Η Ερώτηση του κ.Δαβάκη έχει ως εξής:

 

Η ενοποίηση των φορέων κύριας ασφάλισης σε ένα «υπερταμείο», τον ΕΦΚΑ, επέφερε σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία τους, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Αυτό αποδεικνύεται και από τις δεκάδες Ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή από βουλευτές όλων των κομμάτων για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την δημιουργία του ΕΦΚΑ.

 

Ιδιαίτερα στον Τομέα των Αγροτών (πρώην ΟΓΑ) υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που οφείλονται τόσο στην έλλειψη οδηγιών από το αρμόδιο Υπουργείο, όσο και στην υποστελέχωσή του. Συγκεκριμένα, από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στο «νέο μητρώο», με αποτέλεσμα νέοι αγρότες να μην μπορούν άμεσα να πάρουν αριθμό μητρώου που είναι απαραίτητος για να εγγραφούν στο ΚΕΠΠΥΕΛ, όπως απαιτείται για τον φορολογικό χαρακτηρισμό τους ως αγρότες.

 

Επιπλέον εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης, για τους γεννηθέντες το 1950 με τους υπαλλήλους ακόμα  να περιμένουν οδηγίες από το αρμόδιο Υπουργείο. Πρόσφατα ανέκυψε πρόβλημα και με την καταβολή των νέων ορφανικών συντάξεων και συντάξεων χηρείας, με τους δικαιούχους να περιμένουν από το προηγούμενο έτος να πάρουν τα χρήματά τους.

 

Παρά τις προσπάθειες εκ μέρους κυβερνητικών παραγόντων να συγκαλύψουν και να ωραιοποιήσουν τα πράγματα, είναι φανερή η παταγώδης αποτυχία του Νόμου Κατρούγκαλου σε επίπεδο λειτουργικό, διοικητικό και νομοθετικό. Το εγχείρημα αυτό, που προχώρησε παρά τις ενστάσεις των στελεχών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, που τόνιζαν ότι δεν μπορούσε να υλοποιηθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και με αυτό τον τρόπο, έχει καταστήσει το ασφαλιστικό μας σύστημα μη βιώσιμο.

 

Συνεπώς ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ.Υπουργός:

1.   Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες στο νέο μητρώο του ΕΦΚΑ;

2.  Πότε θα σταλούν οι οδηγίες για τις συντάξεις των αγροτών και ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του ελέγχου των αιτήσεων για τους γεννηθέντες του 1950 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα;

3.  Πότε θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται οι οφειλόμενες συντάξεις (χηρείας και ορφανικές);

4.  Πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υποστελέχωσης του τομέα αγροτών τόσο στην Αθήνα όσο και στο περιφερειακό τμήμα αγροτών της Πελοποννήσου;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

Print
«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567




Background Color:
 
Background Pattern:
Reset