Menu

Κοινοβούλιο

Νομοθετική Εργασία

10 Μαΐου 2018

Δαβάκης: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η Μελέτη Παράκαμψης Σκάλας-Βλαχιώτη;

Ερώτηση στη Βουλή

Δαβάκης: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η Μελέτη Παράκαμψης Σκάλας-Βλαχιώτη;

Το διαρκές πρόβλημα της ακαταλληλότητας του οδικού άξονα που διατρέχει τη Σκάλα και το Βλαχιώτη, φέρνει και πάλι με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο βουλευτής Λακωνίας κ.Θανάσης Δαβάκης.

Στη παρέμβασή του αυτή ο κ.Δαβάκης ζητά αφενός να πληροφορηθεί σε ποια φάση ωρίμανσης βρίσκεται η Μελέτη Παράκαμψης της Σκάλας και του Βλαχιώτη και αφετέρου αν υπάρχει άμεσος σχεδιασμός ενίσχυσης της μεταλλικής Γέφυρας του Ευρώτα μέχρι να εκπονηθεί η σχετική Μελέτη για την οποία υπεγράφη νέα Προγραμματική Σύμβαση.

 

Η σχετική Ερώτηση αναφέρει:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 

Την τελευταία δεκαετία μέσω σημαντικών πόρων από διάφορες πηγές και φορείς υλοποίησης, έχουν κατασκευαστεί και κατασκευάζονται σημαντικά οδικά έργα στο Νομό Λακωνίας που παρά τις όποιες αστοχίες ή κακοτεχνίες που εμφανίζουν - και πρέπει οπωσδήποτε να αποκατασταθούν- έχουν βελτιώσει κατά πολύ τη προσβασιμότητα και τη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων.

Άλλωστε η αγροτική και τουριστική φυσιογνωμία της Λακωνίας επιβάλλει τη δημιουργία και συντήρηση αξιόπιστου και ασφαλούς οδικού δικτύου πού θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή της προοπτική.

Η περίπτωση όμως που παρουσιάζεται στο οδικό δίκτυο του Δήμου Ευρώτα και ιδιαίτερα στο τμήμα της Εθνικής Οδού από την είσοδο της Σκάλας  -γέφυρα Βασιλοποτάμου έως τη  Μακρυνάρα-  είναι επιεικώς απαράδεκτη. Απαιτείται άμεση επέμβαση στο τμήμα αυτό, γιατί όπως είναι γνωστό αποτελεί κομβικό σημείο στο οδικό δίκτυο της Λακωνίας .

Εμβληματική περίπτωση, πέραν του «ανάγλυφου» οδοστρώματος από τις συνεχείς εκσκαφές και παρεμβάσεις και της δύσκολης και επικίνδυνης προσπελασιμότητας του στενού και εκατέρωθεν κατειλημμένου από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα δρόμου,  που διατρέχει τον αστικό ιστό της Σκάλας και του Βλαχιώτη, είναι η μεταλλική Γέφυρα του ποταμού Ευρώτα πού αποτελεί το πιο σοβαρό «μέρος του προβλήματος».

Η αποτελεσματική λύση της κατάστασης αυτής είναι η Παράκαμψη των δύο αυτών περιοχών, με άλλα λόγια η Παράκαμψη της Σκάλας-Βλαχιώτη. Επειδή είναι γνωστό ότι εκπονείται -εδώ και χρόνια- από τις αρμόδιες υπηρεσίες η Μελέτη του έργου αυτού,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ.Υπουργός:

1.   Σε ποια φάση ωρίμανσης βρίσκεται η Μελέτη Παράκαμψης των οικισμών Σκάλας-Βλαχιώτη;

2.   Επειδή η Γέφυρα συνδέει το Νοτιοανατολικό άξονα της Λακωνίας και υφίσταται καθημερινά σημαντική καταπόνηση από παντός είδους και βάρους οχήματα - ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο που ήδη έχει αρχίσει - υπάρχει σχεδιασμός ενίσχυσης μέχρι να εκπονηθεί η σχετική Μελέτη, για την οποία πρόσφατα εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Ευρώτα, της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ,  με τη συμμετοχή αυτή τη φορά και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού;

Ο Ερωτών βουλευτής

 

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

 

 

 

Print
«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567




Background Color:
 
Background Pattern:
Reset