Menu

Δραστηριότητα

Νέα

5 Ιουλίου 2017

Πυρκαγιά Μάνης 2017- Άμεσα μέτρα από την Κυβέρνηση ζητά ο Δαβάκης

Πυρκαγιά Μάνης 2017- Άμεσα μέτρα από την Κυβέρνηση ζητά ο Δαβάκης

 

Την άμεση ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται για την ανακούφιση των κατοίκων που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά, ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς με Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας κ.Θανάσης Δαβάκης.


Η Ερώτηση του κ.Δαβάκη έχει ως εξής:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών

           την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

           τον Υπουργό Εσωτερικών

           τον Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας

           τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

           τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Η πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε χωριά και οικισμούς του Δήμου Ανατολικής Μάνης και συγκεκριμένα τον Πύρριχο, τη Χειμάρα, τα Λουκάδικα, το Φλομοχώρι, τον Κότρωνα, τον Παρασυρό και το Σκουτάρι, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε καλλιεργήσιμες και δασικές εκτάσεις, σε οικίες, στην κτηνοτροφία και στις υποδομές εξαιτίας της ολιγωρίας, της προχειρότητας και της έλλειψης συντονισμού που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός.

 

Σε μια περίοδο που οι πολίτες δοκιμάζονται η πολιτεία θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα και να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την στήριξη των κατοίκων της περιοχής.

 

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή-εκτίμηση των ζημιών και να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο Δήμο Ανατολικής Μάνης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρώτες και άμεσες ανάγκες, να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και τα αρμόδια Υπουργεία να συνδράμουν ώστε να γίνει γρήγορη αποκατάσταση των υποδομών.

 

Ταυτόχρονα, πρέπει να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων για τις πρώτες ανάγκες, για επισκευές και αντικατάσταση οικοσκευών.

 

Επίσης, πρέπει να ληφθούν μια σειρά από μέτρα όπως: αναστολή είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, αναστολή κατασχέσεων, παράταση της πληρωμής της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος, απαλλαγή ή τουλάχιστον παράταση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ,  αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Επιπρόσθετα πρέπει να δρομολογηθούν διευκολύνσεις από τα Τραπεζικά Ιδρύματα, όπως πάγωμα δανείων, αναστολή πλειστηριασμών και χορήγηση νέων δανείων με ευνοϊκότερους όρους.

 

Τεράστιο όμως είναι το πλήγμα  στους ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής καθώς και στους κτηνοτρόφους που εκτός από την απώλεια ζωικού κεφαλαίου και των σταβλικών εγκαταστάσεων έχουν να αντιμετωπίσουν κυρίως την έλλειψη τροφής για τα ζώα τους.

 

Συνεπώς,  πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΛΓΑ), οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να ενισχυθούν άμεσα με ζωοτροφές, να δοθεί προτεραιότητα στις αποζημιώσεις που αφορούν τους πυρόπληκτους και να δρομολογηθεί η διαδικασία για ένταξη σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων αρμοδιότητας ΠΣΕΑ.

 

Να σημειωθεί ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποζημιωθούν και οι  αγρότες που έχασαν τις καλλιέργειές τους και οι οποίοι δεν έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ επειδή φοβήθηκαν ότι θα μειωθεί η σύνταξή τους εξαιτίας της τελευταίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

 

Τέλος, πρέπει να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιπυρική θωράκιση  του Νομού αφού ακόμα είμαστε στο μέσον του καλοκαιριού και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αντιπλημμυρική θωράκιση ώστε να αποφευχθούν και νέες καταστροφές το προσεχές μέλλον.

 

Συνεπώς ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

1.  Θα ενισχυθεί ο Δήμος Ανατολικής Μάνης με έκτακτη οικονομική χρηματοδότηση;

2.  Θα προβεί το Υπουργείο Οικονομικών σε αναστολή είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, σε αναστολή κατασχέσεων, σε παράταση της πληρωμής της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος, σε απαλλαγή ή τουλάχιστον παράταση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ;

3.  Θα δοθεί η δυνατότητα  αναστολής της καταβολής των δόσεων όλων των δανείων, δηλ. επιχειρηματικών, καταναλωτικών και αγροτικών, για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις, που επλήγησαν από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά ;

4.   Πρόκειται να δοθεί παράταση για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και ρυθμίσεων ;

5.  Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την άμεση καταγραφή των ζημιών, τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό κεφάλαιο, ώστε κατά το προσεχές χρονικό διάστημα να δοθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής ;

6.  Εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει ζωοτροφές στους πληγέντες κτηνοτρόφους;

7.  Θα ληφθεί μέριμνα να αποζημιωθούν και όσοι δεν έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ;

8.  Ποια μέτρα αναμένεται να ληφθούν για την εφαρμογή ολοκληρωμένων και αποτελεσματικών αντιπλημμυρικών έργων, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων καταστροφών από τις βροχοπτώσεις του χειμώνα ;

9.  Ποιος ο σχεδιασμός για την αποτελεσματική αντιπυρική θωράκιση του Νομού Λακωνίας, ώστε στο μέλλον να αποτραπούν αντίστοιχα καταστροφικά φαινόμενα;

10.  Υπάρχει πρόθεση για την ενίσχυση με προσωπικό και οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

 

Print
 
«Απρίλιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345




Background Color:
 
Background Pattern:
Reset