Menu

Δραστηριότητα

Νέα

31 Ιανουαρίου 2017

Το θέμα των δασικών χαρτών στη Bουλή

Ερώτηση στη Βουλή

Το θέμα των δασικών χαρτών στη Bουλή

Η πληθώρα των λαθών που προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε πολλές περιοχές της χώρας κατ εφαρμογή του Νόμου 4389/2016 αποτελεί το αντικείμενο της Ερώτησης του βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος.


Στην Ερώτηση του ο κ. Δαβάκης ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να αναστείλει την διαδικασία και να αποσύρει τους ήδη αναρτημένους δασικούς χάρτες, ώστε να επιλυθούν τα πολλά προβλήματα που έχουν ανακύψει και να μην επαναληφθούν αυτά στην επόμενη ανάρτηση που θα αφορά δασικούς χάρτες άλλων περιοχών της Χώρας, μεταξύ αυτών και της Λακωνίας.

Ακολουθεί η Ερώτηση του κ. Δαβάκη:


Με πολλά και σημαντικά λάθη πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες η  ανάρτηση των δασικών χαρτών σε πολλές περιοχές της χώρας, κατ’ εφαρμογή του Ν4389/2016, προκαλώντας αναστάτωση σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες.


Μάλιστα τα λάθη είναι τόσο εμφανή, όπου σε αρκετές περιπτώσεις οι  ιδιοκτήτες θα κληθούν να αποδείξουν τα αυτονόητα, επιβαρυνόμενοι όμως με ένα επιπρόσθετο κόστος το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί. Οι πολίτες που θίγονται καλούνται μέσα στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα των 60 ημερών (80 για αυτούς που διαμένουν στο εξωτερικό) από το άνοιγμα της εφαρμογής να υποβάλλουν με ηλεκτρονικό τρόπο τις αντιρρήσεις τους, οι οποίες και θα εξεταστούν από μια Επιτροπή που θα εκδίδει οριστική απόφαση χωρίς δικαίωμα προσφυγής.

 Επιπροσθέτως οι ενδιαφερόμενοι επιβαρύνονται και με ένα «τσουχτερό» παράβολο που ξεκινάει από 45€ και μπορεί να φτάσει τα 3.600€, ενώ παράλληλα είναι σχεδόν βέβαιο ότι για την υποβολή της ένστασης θα χρειαστεί και η συνδρομή ειδικού (δασολόγου, τοπογράφου, μηχανικού, δικηγόρου).


Δυστυχώς όμως η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει και παράπλευρες συνέπειες για τους «άτυχους» ιδιοκτήτες, όπως για παράδειγμα σε αυτούς που τυγχάνει να είναι αγρότες, αφού δημιουργούνται προβλήματα στις «επιλέξιμες εκτάσεις» που χρησιμοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή των Ενισχύσεων.


Δεδομένου ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί η ανάρτηση δασικών χαρτών και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Λακωνία, δημιουργώντας τα ίδια ή και μεγαλύτερα προβλήματα, ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να αναστείλει την διαδικασία έστω και τώρα και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου άμεσα να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.


Συνεπώς, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1.  Προτίθεται να αναστείλει τη διαδικασία και να αποσύρει τους αναρτημένους δασικούς χάρτες ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις;

2.  Είναι στις προθέσεις του να αλλάξει τη διαδικασία που εφαρμόστηκε;

3.  Προτίθεται να δώσει παράταση μεγαλύτερη των 60 ημερών για την υποβολή των ενστάσεων;

4.  Σκοπεύει να αναθεωρήσει το ύψος του παράβολου, δεδομένου ότι είναι πάρα πολύ υψηλό ιδιαίτερα στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε;

5.  Να αναφερθεί ο τρόπος με τον οποίο θα διενεργηθεί η εξέταση των αντιρρήσεων και ποια θα είναι η σύνθεση της Επιτροπής.


Ο Ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας                                                                     

                                                                                  

 

                                   

Print
 
«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567




Background Color:
 
Background Pattern:
Reset