Menu

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

11 Οκτωβρίου 2017

Η αποκατάσταση του πρώην αρχοντικού Ματάλα στη Βουλή

Ερώτηση στη Βουλή

Η αποκατάσταση του πρώην αρχοντικού Ματάλα στη Βουλή

Τη μεγάλη καθυστέρηση της έγκρισης χρηματοδότησης από Κοινοτικούς Πόρους του έργου αποκατάστασης του πρώην αρχοντικού Ματάλα (Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Σπάρτης) έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας και π. υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Θανάσης Δαβάκης, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό, κ. Πάνο Καμμένο. Μετά την κατάθεση της Ερώτησης, ο κ. Δαβάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Το πρώην αρχοντικό Ματάλα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο κτήριο, αποτελεί κόσμημα για την πόλη της Σπάρτης και στοιχείο ανάδειξης της νεότερης πολιτιστικής της κληρονομιάς. Ταυτόχρονα, επιτελεί και έναν άλλο σημαντικό ρόλο σε σχέση με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, αφού στους χώρους του στεγάζεται η Λέσχη Αξιωματικών Σπάρτης.

Το κτήριο, λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει, χρήζει εκτεταμένων παρεμβάσεων που σχετίζονται τόσο με εργασίες αποκατάστασης της υποδομής όσο και με την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής του φυσιογνωμίας. Παρά τις αξιέπαινες προσπάθειες που έχει καταβάλει το προσωπικό του ΚΕΕΜ Σπάρτης, δεν κατέστη δυνατόν να καλυφθούν οι επιτακτικές ανάγκες ανακατασκευής του κτηρίου. Για αυτό το λόγο, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει καταβάλει προσπάθειες για τη χρηματοδότηση του έργου από Κοινοτικούς Πόρους.

Παρά το σχετικά χαμηλό συνολικό κόστος των εργασιών, φαίνεται πως η πορεία του συγκεκριμένου φακέλου παραμένει στάσιμη. Σήμερα κατέθεσα Ερώτηση προς τον κ. υπουργό Εθνικής Άμυνας, με σκοπό τη διερεύνηση των λόγων πίσω από αυτήν την καθυστέρηση και την λήψη των απαραίτητων ενεργειών επίσπευσης της ολοκλήρωσης του σημαντικού αυτού έργου.

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Δαβάκη:

Το πρώην αρχοντικό Ματάλα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο κτήριο, αποτελεί κόσμημα για την πόλη της Σπάρτης και τοπόσημο της νεότερης πολιτιστικής της κληρονομιάς. Ταυτόχρονα, επιτελεί και έναν άλλο σημαντικό ρόλο σε σχέση με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, αφού στους χώρους του στεγάζεται η Λέσχη Αξιωματικών Σπάρτης.

Το κτήριο, λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει, χρειάζεται εκτεταμένες παρεμβάσεις που σχετίζονται τόσο με εργασίες αποκατάστασης της υποδομής όσο και με την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής του φυσιογνωμίας. Παρά την αξιέπαινη προσπάθεια συντήρησης που έχει καταβληθεί μέχρι τώρα από την οικεία μονάδα του Στρατού Ξηράς (ΚΕΕΜ), δεν κατέστη δυνατόν να καλυφθούν οι επιτακτικές ανάγκες του κτηρίου. Για αυτό το λόγο εξετάστηκε το ενδεχόμενο της χρηματοδότησης του έργου από Κοινοτικούς Πόρους. Κατόπιν αυτού, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Επιτελείου Στρατού επιδόθηκαν σε έναν «αγώνα δρόμου», προκειμένου να συντάξουν τις μελέτες και να λάβουν τις απαραίτητες άδειες από έναν μεγάλο αριθμό φορέων, με σκοπό την ένταξή του στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013. Ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, το Μάρτιο του 2014 κατατέθηκε από το ΓΕΣ ο φάκελος με την πλήρη μελέτη δημοπράτησης και με συνολικό κόστος που δεν υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

Παρά το σχετικά χαμηλό αυτό κόστος, φαίνεται πως η πορεία του συγκεκριμένου φακέλου παραμένει στάσιμη, πιθανόν λόγω της υπερδέσμευσης που παρουσιάζουν τα επιχειρησιακά προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

1.    Ποια ήταν η τύχη της πρότασης που κατατέθηκε από το ΓΕΣ, για χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013;

2.      Στην περίπτωση που το έργο δεν έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013, ποιοι οι λόγοι της μη επιλογής του και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προκειμένου να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020;

 

Ο Ερωτών βουλευτής

 

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

 

Print
«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567




Background Color:
 
Background Pattern:
Reset