Menu

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

23 Απριλίου 2021

Ερώτηση για την αυξανόμενη τουρκική επιρροή στην Αφρική

Ερώτηση για την αυξανόμενη τουρκική επιρροή στην Αφρική

Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς το Υπουργείο Εξωτερικών για την αυξανόμενη τουρκική επιρροή στην Αφρική και τις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει στα εθνικά μας συμφέροντα και την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, κατέθεσε ο βουλευτής Λακωνίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής, Θανάσης Δαβάκης.

Στην Ερώτησή του, ο κ. Δαβάκης παραθέτει ορισμένα πραγματικά περιστατικά και δεδομένα που στοιχειοθετούν τους όλο και ισχυρότερους δεσμούς που η Τουρκία αναπτύσσει με χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου σε όλους τους τομείς (οικονομικό, στρατιωτικό, πληροφοριακό, διπλωματικό), καθώς και το γεγονός ότι η γειτονική χώρα χρησιμοποιεί αυτό το πλέγμα σχέσεων για να προωθήσει τους ιδιαίτερους πολιτικούς της στόχους, αλλά και να βελτιώσει την διαπραγματευτική της θέση έναντι τρίτων χωρών.

Με αφορμή τα ανωτέρω, ο κ. Δαβάκης ζητά να πληροφορηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών τις εκτιμήσεις του σχετικά με τις επιπτώσεις της τουρκικής αυτής παρουσίας και των ενεργειών της στην Αφρικανική Ήπειρο, καθώς και τις θέσεις της χώρας μας όσον αφορά ορισμένες σημαντικές σχετικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως οι προσπάθειες της Πορτογαλίας για τη διοργάνωση μίας Ευρωαφρικανικής Συνόδου Κορυφής, καθώς και της Γαλλίας για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας ευρωπαϊκών χωρών στην περιοχή του Σαχέλ.

Μετά την κατάθεση της Ερώτησης, ο κ. Δαβάκης δήλωσε:

Από το 1998 και εντεύθεν, η Τουρκία – τόσο στο επίσημο κρατικό επίπεδο όσο και μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων – έχει αναπτύξει ένα πλέγμα ισχυρών οικονομικών, διπλωματικών και στρατιωτικών σχέσεων με χώρες της Αφρικής.

Η Τουρκία έχει στο παρελθόν χρησιμοποιήσει αυτήν την επιρροή της σε αφρικανικές κυβερνήσεις για να πετύχει τους ιδιαίτερους πολιτικούς στόχους της και να βελτιώσει την διαπραγματευτική της θέση έναντι τρίτων χωρών.

Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μελετήσουμε προσεκτικά αυτήν την πτυχή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Δαβάκη είναι διαθέσιμο εδώ: https://bit.ly/3aB0Le4

 

Print
«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567




Background Color:
 
Background Pattern:
Reset