Menu

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

5 Μαΐου 2022

Τι γίνεται με το Βαλτάκι; Ερώτηση Δαβάκη.

Τι γίνεται με το Βαλτάκι; Ερώτηση Δαβάκη.

Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, μέσω της οποίας ζητά να πληροφορηθεί για τις απαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη δημιουργία αρχαιολογικών τομών στην περιοχή του Βαλτακίου. Και τούτο προκειμένου να διακριβωθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν καταστήσει την ανωτέρω περιοχή, αδόμητη ζώνη Α απολύτου προστασίας.

Η Ερώτηση αυτή κατατέθηκε σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ.Α. Γιώργου Διδασκάλου, ο οποίος αντελήφθη το πρόβλημα και έδωσε σχετικές κατευθύνσεις.

Σχετικά με την Ερώτηση αυτή, ο Θανάσης Δαβάκης δήλωσε:

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λακωνία, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, πραγματοποίησε αυτοψίες σε διαφόρους αρχαιολογικούς χώρους. Επιθεώρησε εν εξελίξει έργα και έδωσε κατάλληλες κατευθύνσεις για την υπέρβαση προβλημάτων .

Μεταξύ των περιοχών που επισκέφθηκε, ήταν και η περιοχή Βαλτάκι του Δήμου Ευρώτα.

Κατά την επίσκεψή του εκεί ,ενημερώθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία, για την κατάσταση που παρουσιάζει ο χώρος από πλευράς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι όλη αυτή η περιοχή έχει κηρυχθεί με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού́ Συμβουλίου (ΚΑΣ) το 1999, (ΦΕΚ ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ05/36389/2323/30-7-1999 - ΦΕΚ 1658/Β/25-8-1999),αδόμητη αρχαιολογική ζώνη Α, με ότι αυτό σημαίνει για τις ιδιωτικές περιουσίες των κατοίκων και την άσκηση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων τους.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι εδώ και αρκετά χρόνια τόσο ο Δήμος Ευρώτα, όσο και συλλογικοί φορείς των κατοίκων της περιοχής, έχουν ζητήσει επανειλημμένα την αναθεώρηση της ανωτέρω αποφάσεως, αναλαμβάνοντας μάλιστα και τα όποια έξοδα απαιτούνται ,για την διενέργεια των κατάλληλων αρχαιολογικών τομών για την διακρίβωση των αρχαιολογικών εκείνων ευρημάτων που έχουν καταστήσει την ανωτέρω περιοχή ,αδόμητη ζώνη Α, απολύτου προστασίας.

Κατά την επίσκεψή του ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ και Πρόεδρος του ΚΑΣ, αντελήφθη το πρόβλημα, και έδωσε κατάλληλες κατευθύνσεις ,προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι σχετικές αρχαιολογικές έρευνες (τομές).

Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να επισπευστεί η σχετική διαδικασία κατέθεσα κοινοβουλευτική Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού με τα εξής ερωτήματα :

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να πραγματοποιηθούν άμεσα εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας ,οι απαιτούμενες αρχαιολογικές τομές;

Πώς θα μπορούσαν θεσμικοί φορείς ,όπως ο Δήμος Ευρώτα αλλά και η κοινωνία των πολιτών της περιοχής ,να συνδράμουν στην σχετική διαδικασία;

Αναμένω τις απαντήσεις με ενδιαφέρον….

Print
«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567




Background Color:
 
Background Pattern:
Reset