Menu

Κοινοβούλιο

Νομοθετική Εργασία

1 Δεκεμβρίου 2020

Να ενταχθούν όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες-ελαιοκαλλιεργητές στην αποζημίωση για την πανδημία.

Να ενταχθούν όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες-ελαιοκαλλιεργητές στην αποζημίωση για την πανδημία.
Την ένταξη όλων των κατά κύριο επάγγελμα ελαιοκαλλιεργητών που για τυπικούς λόγους αποκλείονται από το Μέτρο 21 του ΥΠΑΑΤ, ζητά με την κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης.

Σχετικά με το πρόβλημα που έχει ανακύψει ο Λάκωνας βουλευτής δήλωσε:

Αύριο λήγει και η παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στο Μέτρο 21 των ελαιοκαλλιεργητών της χώρας, που αποτελεί μια σημαντική ενίσχυση σε αυτόν το κρίσιμο κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής.

Όμως, πολλοί ελαιοκαλλιεργητές διαπιστώνουν ότι έχουν αποκλειστεί από το Μέτρο εξαιτίας του ότι δεν είχαν εγγραφεί έως τις 31/8/2020 στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ πληρούν όλες τις άλλες προϋποθέσεις.

Πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ πρέπει να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να συμπεριληφθούν και αυτοί οι παραγωγοί στο εν λόγω μέτρο, ενισχύοντας έτσι την αποτελεσματικότητα αυτής της καθ’ όλα σωστής πρωτοβουλίας στήριξης του πρωτογενούς τομέα και προστασίας του από τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς πανδημίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Δαβάκη:
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
ΘΕΜΑ: «Ένταξη όλων των κατά κύριο επάγγελμα ελαιοκαλλιεργητών στην οικονομική στήριξη λόγω πανδημίας»
 
Τα δυο μέτρα στήριξης του ελαιοκομικού τομέα που εκδόθηκαν πρόσφατα από το ΥΠΑΑΤ είναι πράγματι μια σημαντική ενίσχυση του κλάδου εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας.

Όμως στην πρόσκληση του Μέτρου 21 με τίτλο «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που αφορά στους καλλιεργητές της ελαιοποιήσιμης ελιάς, υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα που χρήζει άμεσης παρέμβασης.

Συγκεκριμένα, πολλοί κατά κύριο επάγγελμα αγρότες διαπιστώνουν, ότι δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στο Μέτρο, εξαιτίας της προϋπόθεσης που θέτει η Πρόσκληση και απαιτεί οι δικαιούχοι να είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, μέχρι την 31/8/2020 που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των  φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Πολλοί όμως από αυτούς αμέλησαν ή καθυστέρησαν να εγγραφούν ή να επικαιροποιήσουν την εγγραφή τους στο ΜΑΕΕ, γιατί δεν γνώριζαν την υποχρεωτικότητα της εγγραφής με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την ενίσχυση αυτή.

Είναι επιβεβλημένο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να προβεί στις απαραίτητες  ενέργειες, ώστε αφενός να συμπεριληφθούν και οι αποκλειόμενοι αγρότες στο εν λόγω μέτρο και αφετέρου να εξαλειφθεί μια προφανής αδικία η οποία υπονομεύει την καθ’ όλα σωστή πολιτική στήριξης του πρωτογενούς τομέα εν μέσω πανδημίας.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να ενταχθούν στο Μέτρο 21 και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δεν πρόλαβαν να εγγραφούν ή δεν επικαιροποίησαν την εγγραφή τους εγκαίρως στο ΜΑΕΕ;
 
Ο ερωτών βουλευτής
 
Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.
Print
«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567




Background Color:
 
Background Pattern:
Reset