Menu

Κοινοβούλιο

Νομοθετική Εργασία

25 Σεπτεμβρίου 2019

Τι απαντά το Υπουργείο Εξωτερικών στο Θανάση Δαβάκη για τους δασμούς στις ελιές και το ελαιόλαδο

Τι απαντά το Υπουργείο Εξωτερικών στο Θανάση Δαβάκη για τους δασμούς στις ελιές και το ελαιόλαδο
Αναλυτική απάντηση, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η ελληνική κυβέρνηση για να αποτρέψει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στο ελληνικό ελαιόλαδο και στις ελιές, έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννη, σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του Θανάση Δαβάκη για το συγκεκριμένο θέμα.

Στην απάντησή του, ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρει ότι η αποτροπή της επιβολής δασμών στο ελληνικό ελαιόλαδο αποτέλεσε βασικό θέμα της συνάντησης μεταξύ του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Ουιλμπορ Ρος, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019.

Παράλληλα, ο κ. Φραγκογιάννης ενημέρωσε τον κ. Δαβάκη, ότι το θέμα θα τεθεί επίσης στο πλαίσιο του επικείμενου 2ου Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδος, η έναρξη του οποίου θα σηματοδοτηθεί από την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, κ. Μάικ Πομπέο, στην Ελλάδα, στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2019.

Στη συνέχεια της ανωτέρω απάντησης, ο κ. Δαβάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Το ελαιόλαδο και οι ελιές είναι από τα πιο διεθνώς ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα και ατμομηχανή των εξαγωγών του πρωτογενούς μας τομέα, αποτελούν δε κορυφαία προϊόντα της λακωνικής γης. Συνεπώς, η εξασφάλιση για τους Λάκωνες παραγωγούς ίσων όρων ανταγωνισμού και πρόσβασης στις αγορές του εξωτερικού αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη ταχέων ρυθμών ανάπτυξης και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της τοπικής οικονομίας.

Οι άμεσες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα, έτσι όπως αυτές αναλύονται στην απάντηση που έλαβα από τον κ. Φραγκογιάννη, αποτελούν απτή απόδειξη της σημασίας που η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Πρωθυπουργός αποδίδουν στα θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα.

Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις και είμαστε σε άμεση ετοιμότητα για ό,τι νεότερο προκύψει στο συγκεκριμένο θέμα…
Print
«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567




Background Color:
 
Background Pattern:
Reset